Araştırma Makalesi

Tarih Metodu Açısından Olayın Tanımı ve İzahı

Cilt: 6 Sayı: 5 30 Aralık 2019
  • Hakan Yılmaz
PDF İndir
TR EN RU

Tarih Metodu Açısından Olayın Tanımı ve İzahı

Öz

Tarih, geçmiş, bugün ve gelecek arasında irtibatı sağlayan dinamik bir süreç ve insan fiillerinin toplamıdır.Bu anlamda üç boyutlu zaman denilen, geçmiş, bugün ve gelecek imgeleminde yaşanmış/yaşanan/yaşanacak olan hallerinin toplamı olarak tarih, insandan izler taşır ve ondan ayrı düşünülemez.İnsanın tüm varlığı ile katıldığı bu süreç, aynı zamanda onun tarihselliğini oluşturur.Esasen tarih, ne geçmişin hikayesi ne de olup bitmiş olayların cansız tanığıdır.Bu bağlamda gelişen insanlığın bunu fark etmesi ve sorgulama yoluna gitmesi sorgulayıcı tarih anlayışının da önünü açmıştır.Bu süreçte tarihin bağımsız bir disiplin haline gelerek, kendine özgü metodoloji ve çalışma yöntemleri söz konusu olmuştur.Buna göre bu çalışmada tarihin kavramsallığı ve kavram kökeninden hareketle tarih metodu açısından olayın tanımı ve izahı ilgili literatür taranarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tarihsel olay, literatürde yer aldığı haliyle açıklanırken olayların oluşumuna dair tespitler ve yorumlar da analitik olarak ortaya konulmuş, argümanlar ise tablolarla gösterilmiştir.Tarihsel olayların oluşumuna dair tespit ve yorumlar anlatılırken mikro kod ve gensel devinim kavramları kullanılmış; olayın oluşum süreci gensel devinim kavramıyla; olayların kökeninde yer alan insani, sosyal, siyasal, kültürel vb. oluşum künyeleri ise mikro kod kavramıyla anlatılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ACUN, F., ‘’Tarihte Objektiflik Tartışması’’, Muhafazakar Düşünce Dergisi, 2, sy.7 (2006): 109-125.
  2. ………….. ACUN, F., ‘‘Yakın Dönem Tarih Metodolojisi’’,Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, (1998):717-756.
  3. ACUN, R., ‘’Konjonktür, Tarih ve Tarihçi: Metot Vurgulu Bir Araştırma’’, Hacettepe Üniversitesi EdebiyatFakültesiDergisi, sy.1, (2015): 15-28.
  4. Aristoteles, Poetika, çev. İsmail Tunalı, İstanbul: Remzi Kitapevi,1987.
  5. ARSLAN, A., ‘’İbni Haldun ve Tarih’’, Tarih İncelemeleri Dergisi, (2015): 9-30.
  6. CAN, A.- TAŞÇI, U., ‘’Teoriler Işığında Toplumsal Olaylarin Gelişimi ve Yönetimi’’,Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 26, sy. 1, (2016): 151-170.
  7. CARR, E.H., Tarih Nedir, çev: Misket Gizem Gürtürk, İstanbul: İletişim Yayınları, 2002.
  8. FUKUYAMA, F., Tarihin Sonu ve Son İnsan, çev. Zülfü Dicleli, İstanbul: Gün Yayınları, 1999.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

16 Haziran 2019

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA
Yılmaz, H. (2019). Tarih Metodu Açısından Olayın Tanımı ve İzahı. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 6(5), 42-73. https://izlik.org/JA47WY47RG
AMA
1.Yılmaz H. Tarih Metodu Açısından Olayın Tanımı ve İzahı. ATDD. 2019;6(5):42-73. https://izlik.org/JA47WY47RG
Chicago
Yılmaz, Hakan. 2019. “Tarih Metodu Açısından Olayın Tanımı ve İzahı”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 6 (5): 42-73. https://izlik.org/JA47WY47RG.
EndNote
Yılmaz H (01 Aralık 2019) Tarih Metodu Açısından Olayın Tanımı ve İzahı. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 6 5 42–73.
IEEE
[1]H. Yılmaz, “Tarih Metodu Açısından Olayın Tanımı ve İzahı”, ATDD, c. 6, sy 5, ss. 42–73, Ara. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47WY47RG
ISNAD
Yılmaz, Hakan. “Tarih Metodu Açısından Olayın Tanımı ve İzahı”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi 6/5 (01 Aralık 2019): 42-73. https://izlik.org/JA47WY47RG.
JAMA
1.Yılmaz H. Tarih Metodu Açısından Olayın Tanımı ve İzahı. ATDD. 2019;6:42–73.
MLA
Yılmaz, Hakan. “Tarih Metodu Açısından Olayın Tanımı ve İzahı”. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, c. 6, sy 5, Aralık 2019, ss. 42-73, https://izlik.org/JA47WY47RG.
Vancouver
1.Hakan Yılmaz. Tarih Metodu Açısından Olayın Tanımı ve İzahı. ATDD [Internet]. 01 Aralık 2019;6(5):42-73. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47WY47RG

 

Copyright and Licensing Policy

All articles published in the Journal of Academic History and Ideas / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi are copyrighted by the journal. The journal provides immediate open access to its content under the terms of the Creative Commons Attribution–NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0): https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ 

Under this license, users may read, download, copy, distribute, print, search, link to, reproduce, adapt, translate, and build upon the material in any medium or format for non-commercial purposes, provided that appropriate credit is given to the author(s) and the journal.

Any commercial use of the published material requires prior written permission from the Editorial Board. Requests concerning commercial reuse should be addressed to: akademiktarihvedusunce@gmail.com 

The authors bear full scientific, ethical, and legal responsibility for the content of their manuscripts. Opinions and claims expressed in published articles are solely those of the author(s) and do not necessarily reflect the views of the editors or the Editorial Board. The editors and the Editorial Board disclaim any responsibility or liability for the content of published works.

© Academic Journal of History and Idea / Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi (ATDD). This work is licensed under CC BY-NC 4.0.