Kadın doğum kliniklerinde çalışan hemşire ve ebelerin doula/doğum koçuna ilişkin bilgi ve görüşleri: tanımlayıcı araştırma
Öz
Amaç : Türkiye’de modern tıp alanındaki gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan doula/doğum koçları yenidir; yine de onlara olan talep her geçen gün artmaktadır. Türkiye’de daha önce kadın doğum hemşirelerinin ve ebelerin doula/doğum koçları hakkındaki bilgi ve görüşleri araştırılmamıştır. Bu araştırma, kadın doğum kliniklerinde ve doğumhanede çalışan hemşirelerin ve ebelerin doula/doğum koçları hakkındaki bilgi ve görüşlerinin araştırılmasını amaçladı. Gereç ve Yöntem : Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte bir çalışmadır. Yazar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanmış bir anket kullanılarak yürütüldü. Türkiye İstanbul’ da yer alan iki farklı hastanede doğumhane ve kadın doğum kliniklerinde çalışan toplam 142 ebe-hemşire ile veriler yüz yüze toplandı. Değişkenler arasındaki ilişki ki-kare önemlilik testi ile değerlendirildi Bulgular : Hemşire ve ebelerin doula/doğum koçunun faydalarına yönelik görüşleri ile doula/doğum koçunun gerekliliği hakkındaki görüşlerinin olumlu yönde olduğu saptandı. Katılımcıların doula/doğum koçunun gerekli olduğunu düşünmüşleri hususunda anlamlı farklılık saptandı (p <0,05). Ayrıca kadın doğum kliniklerinde ve doğumhanede çalışma süresi daha az olan katılımcıların doulanın görevleri ve yetkileri konusunda anlamlı düzeyde daha destekleyici oldukları görüldü (p <0,05). Sonuç : Hemşirelik ve ebelik farklı alanlarda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir. Bu iki farklı meslek grubundaki kişilerin bilgi ve görüşleri doula ve doğum koçunun sağlık sektöründeki varlığını desteklemektedir. Bu durumun Türkiye’de hemşirelik ve ebelik mesleğinin yeterli icrasını desteklemek için sağlık politikalarının yasal düzenlemelerinin ve kurumsal desteğinin yetersizliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Etik Beyan
Teşekkür
Kaynakça
- Abalos E, Oladapo OT, Chamillard M, Díaz V, Pasquale J, Bonet M, et al. Duration of spontaneous labour in ‘low-risk’women with ‘normal’perinatal outcomes: A systematic review. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. 2018;223:123-32.
- Kobayashi S, Hanada N, Matsuzaki M, Takehara K, Ota E, Sasaki H, et al. Assessment and support during early labour for improving birth outcomes. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(4).
- Ireland S, Montgomery-Andersen R, Geraghty S. Indigenous doulas: a literature review exploring their role and practice in western maternity care. Midwifery. 2019;75:52-8.
- Kurt G. Kadın Bedeni, Doğum ve Doğa İlişkisine Doulalar Perspektifinden Bakmak: Eleştirel Bir Değerlendirme. Fe Dergi. 2024;16(2):160-92.
- Helt AM. A Mixed Methods Exploration of Strategies for Integration of Doulas into Maternity Care Teams: The University of Oklahoma Health Sciences Center; 2025.
- Bohren MA, Hofmeyr GJ, Sakala C, Fukuzawa RK, Cuthbert A. Continuous support for women during childbirth. Cochrane database of systematic reviews. 2017(7).
- Bekmezci H, Özkan H, Bayrak S, Öztürk T, Toprak N. Gebelerin Doğum Koçluğu Hakkındaki Bilgi, Görüş ve Tutumlarının Değerlendirilmesi. Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences. 2016;19(1).
- Çoker H, Karabekir N, Varlık S. “Birth with no Regret” in Turkey. Birthing Models on the Human Rights Frontier: Routledge; 2020. p. 347-58.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Ebelik (Diğer), Hemşirelik (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Ebru Sağıroğlu
*
0000-0001-9745-4276
Türkiye
Erken Görünüm Tarihi
5 Haziran 2026
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2026
Gönderilme Tarihi
12 Kasım 2025
Kabul Tarihi
9 Mart 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 6 Sayı: 2