The increasing demand for domestic and industrial water due to growth of population, has raised the need for recycling and reusing of waste water. Industrial waste water could be used either for processing or cooling after its treatment. It has been known that the most common type of use for recycled water is cooling. Removal of contaminants has been considered as the main object in water recycling systems. The effluent from meat industry originates from the stockyards, the slaughterhouse and rendering units. As there is no effluent from stockyards, poultry slaughterhouses differ in the composition of their effluents. The effluent containing blood, fat, and meat protein, fat and carbonhydrate, increase the BOD and COD values of them. The method of flotation has been used for wastewater treatment in meat industry, which can effectively decrease BOD, if it is followed by a trickling filter process. The treatment of poultry wastewater includes screening, filtration, ozonation and chlorination. In this study the characteristics of wastewater of meat processing industry were described, and a comparison between the methods of treatments available for wastewater recycling iscarried out
Evsel ve endüstriyel su kullanımında nüfus artışına bağlı olarak gözlenen artış, atık suların geri kazanımını ve yeniden kullanılmasını gündeme getirmektedir. Sanayideki atık sular, arıtma sonrası, proses suyu ya da soğutma suyu olarak kullanılabilmektedir. Bu kullanım türleri içinde yer alan, soğutma suyu amaçlı kullanım en yaygın olan tür olarak bilinmektedir. Su geri dönüşüm sisteminde, kontaminantları yeteri düzeyde uzaklaştırmak temel amaç olarak benimsenmiştir. Et endüstrisinde ortaya çıkan atık sular, padoklardan, kesimhaneden ve rendering tesislerinden kaynaklanmaktadır. Tavuk mezbahalarında, farklı olarak padoklardan gelen atık sular bulunmamaktadır. Söz konusu atık sular, kan, yağ, etten kaynaklanan protein, yağ ve karbonhidrat içeriği ile BOI ve KOI değerlerinde yükselmeye neden olmaktadır. Et endüstrisi atık su arıtmada flotasyon yöntemi kullanılmaktadır. Flotasyondan sonra damlatmalı filtre ile yapılan arıtma ile BOI değerinde etkin bir düşme sağlanabilmektedir. Kanatlı atık suyunun arıtımı, elekleme, filtrasyon, ozonlama ve klorlama aşamalarını içermektedir. Bu çalışmada entegre et tesislerinde oluşan atık su özellikleri belirtilmiş ve bu tesislerde oluşan atık suyun geri kazanımında kullanılan yöntemler karşılaştırılmıştır
Diğer ID | JA83FV49VB |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 |