EN
TR
ÇELİK YAPILARIN İNSANLARDAKİ GÖRSEL ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Öz
Tarihin en eski zamanlarından günümüze kadar yapılı çevre farklılaşan insan gereksinimlerini karşılayabilmek için sürekli değişmektedir. Teknoloji ve mühendisliğin gelişmesi ile beraber yapılarda kullanılan malzemeler çeşitlenerek çamurdan mermere, tuğladan bambuya, taştan betona, karbon fiberden kompozit ürünlere evrimleşmiş ve insanlar daha gelişmiş yapılar inşa etmeye başlamışlardır. Mimarlık tarihi için önemli olan bu gelişmelerden biri ise çeliğin inşa sürecine dahil olmasıdır. MÖ 1800’lerde Anadolu’da üretildiği bilinen çeliğin 19. yy. ortalarında yapı malzemesi olarak kullanılmaya başlandığı görülmektedir. Güçlü bir malzeme olması, gerilme kuvvetinin yüksek, üretiminin ucuz olması gibi sebepler onu yapı sektöründe vazgeçilmez hale getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, son zamanlarda kullanımı giderek yaygınlaşan çelik konstrüksiyon ile oluşturulmuş ve mimarlık eğitiminde derslere konu olmuş önemli çelik yapıların kullanıcılar üzerinde oluşturduğu mekânsal algının ve toplumsal estetik değerinin belirlenmesidir. Türkiye’de eğitim almış 50 adet mimar ve Türkiye’de yaşayan 50 adet mimar olmayan iki gruba çelik kontrüksiyon ile oluşturulmuş 4 adet yapı fotoğrafı gösterilerek değerlendirmeleri beklenmiştir. Çalışma sonucunda 2 grup arasında bireysel kriterlere ve eğitime göre görüş farklılıklarının olabildiği ve bu görüşlerin oluşmasında ise yapıda kullanılan malzeme renginin, formunun, uygulama biçimin belirleyici olduğu düşünülmektedir. Sonuçları ile çalışmanın gelecekte çelik konstrüksiyon ile inşası planlanan yapılara ışık tutması beklenmektedir.
Anahtar Kelimeler
Teşekkür
Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde değerli bilgilerini paylaşan Prof. Dr. Hacer MUTLU DANACI’ya katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.
Kaynakça
- Ağaoğlu, M. S., 2009. 2000li Yıllara Girerken Dünyada ve Türkiye’de Gerçekleştirilen Bazı Önemli Çelik Yapılar. (Yüksek Lisans Tezi). Haliç Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, Türkiye, pp. 68.
- Akbülbül, A. R., 2021. “Jeodezik kubbelerin dikkat çeken örneği: Biyosfer Montreal”. Https://Www.Gzt.Com/Arkitekt/Jeodezik-Kubbelerin-Dikkat-Ceken-Ornegi-Biyosfer-Montreal-3567756 (Erişim Tarihi 2 Haziran 2022).
- Apak, K., 2003. Büyük Açıklıklı Çelik Yapı Sistemleri ve Uygulanan Örneklerin İncelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Mimar Sinan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yapı Bilgisi Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye, pp. 135.
- Arkitektuel, 2020. “Centre Pompidou”. Https://Www.Arkitektuel.Com/Centre-Pompidou/ (Erişim Tarihi 2 Haziran 2022).
- Aslan, F., Aslan, E., Atik, A., 2015. İç Mekânda Algı. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 5(11): 139-151.
- Aydın, S. N., 2021. “20. Yüzyılın mimari ikonlarından biri: Centre Pompidou”. Https://Www.Gzt.Com/Arkitekt/20-Yuzyilin-Mimari-İkonlarindan-Biri-Centre-Pompidou-3566656 (Erişim Tarihi 2 Haziran 2022).
- Çırak Yılmaz, M., Aydın, D., 2021. Mimaride Biçimin Görsel Etkisi: Tasarımcı Hedefi ve Kullanıcı Üzerinden Bir Araştırma. Modular Journal, 4(2): 152-171.
- Eğitmen, S., 2013. Çelik Yapıların Tasarım ve Konstrüksiyon İlkeleri ve KKTC'deki Uygulamalarının İrdelenmesi. Yakın Doğu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Lefkoşa, KKTC. ss.15.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mimarlık
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi
26 Haziran 2022
Kabul Tarihi
22 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 2
APA
Azıtepe, S. M., & Sözen, B. (2022). ÇELİK YAPILARIN İNSANLARDAKİ GÖRSEL ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Akdeniz University Journal of the Faculty of Architecture, 1(2), 135-150. https://izlik.org/JA28HM36XU
AMA
1.Azıtepe SM, Sözen B. ÇELİK YAPILARIN İNSANLARDAKİ GÖRSEL ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. AUJFA. 2022;1(2):135-150. https://izlik.org/JA28HM36XU
Chicago
Azıtepe, Sinem Melda, ve Büşra Sözen. 2022. “ÇELİK YAPILARIN İNSANLARDAKİ GÖRSEL ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Architecture 1 (2): 135-50. https://izlik.org/JA28HM36XU.
EndNote
Azıtepe SM, Sözen B (01 Aralık 2022) ÇELİK YAPILARIN İNSANLARDAKİ GÖRSEL ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Akdeniz University Journal of the Faculty of Architecture 1 2 135–150.
IEEE
[1]S. M. Azıtepe ve B. Sözen, “ÇELİK YAPILARIN İNSANLARDAKİ GÖRSEL ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, AUJFA, c. 1, sy 2, ss. 135–150, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28HM36XU
ISNAD
Azıtepe, Sinem Melda - Sözen, Büşra. “ÇELİK YAPILARIN İNSANLARDAKİ GÖRSEL ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Architecture 1/2 (01 Aralık 2022): 135-150. https://izlik.org/JA28HM36XU.
JAMA
1.Azıtepe SM, Sözen B. ÇELİK YAPILARIN İNSANLARDAKİ GÖRSEL ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. AUJFA. 2022;1:135–150.
MLA
Azıtepe, Sinem Melda, ve Büşra Sözen. “ÇELİK YAPILARIN İNSANLARDAKİ GÖRSEL ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Architecture, c. 1, sy 2, Aralık 2022, ss. 135-50, https://izlik.org/JA28HM36XU.
Vancouver
1.Sinem Melda Azıtepe, Büşra Sözen. ÇELİK YAPILARIN İNSANLARDAKİ GÖRSEL ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. AUJFA [Internet]. 01 Aralık 2022;1(2):135-50. Erişim adresi: https://izlik.org/JA28HM36XU