Sürdürülebilir kalkınma kavramı üç önemli unsur üzerine konumlandırılmaktadır. Bunlar ekonomik, sosyal ve çevresel konulardır. Küresel alanda makro düzeyde Sürdürülebilir Kalkınma kavramı için ele alınan bu üç önemli sacayağı işletmeler için ele alındığında ise kurumsal sürdürülebilirlik kavramı olarak literatürde tanımlanmaktadır. Böylece Kurumsal sürdürülebilirlik ile işletmelerin doğrudan ve dolaylı olarak tüm paydaşlarının bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamak için ekonomik, sosyal ve çevresel sermaye tabanlarını geliştirmeleri ve bu üç konuda birlikte karlılığı sağlamaları beklenir. Kurumsal sürdürülebilirliğin sağlanması için ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerin ölçülebilir bir şekilde ele alınabilmesi işletmelerin sürdürülebilirlik raporlarını yayımlamaları gerekliliği ortaya çıkmıştır. Böylece Sürdürülebilirlik Raporlarının hangi kriterlere göre yayımlanması gerektiğine dair küresel ölçekte raporlama çerçeveleri oluşturulmuştur. Bu Raporlama çerçevelerinden en çok tercih edilerek kullanılan Global Reporting Initiative (Küresel Raporlama Girişimi) tarafından 2016 yılında hazırlanarak 1 Temmuz 2018 itibari ile kullanılmaya başlanan GRI Standartları Serisidir. GRI Standartları bir biri ile ilişkili konuları içeren bir bütün olarak ele alınmaktadır. Bu çalışmada GRI Özel Standart Bildirimlerinin içeriği incelenerek havacılık sektörünün öncü kuruluşu olan Türk Hava Yolları A.O’ nın 2018 ve 2019 yıllarına ait Sürdürülebilirlik Raporlarının Özel Standart Bildirimler açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda Türk Hava Yollarının her iki döneme ait raporlarının Özel Standart Bildirimler için ele alınan göstergelerde rapor çerçevesine göre bildirilmesi mümkün olabilecek olan bazı göstergeleri içermediği ve gelecek dönem raporlarında daha fazla Özel Standart Bildirimleri ile bunlara ait alt göstergeleri içermesinin raporlama açısından daha olumlu olacağı kanısına ulaşılmıştır.
Sürdürebilirlik raporları Küresel raporlama girişimi (GRI) Özel standartlar THY A.O
The concept of sustainable development is positioned on three important factors. These are economic, social and environmental issues. These three important pillars discussed at the macro level in the Global sphere is defined in the literature as a concept of institutional sustainability when considered for businesses.
Thus, with institutional sustainability, businesses are expected to develop their economic, social and environmental capital bases to meet the present and future needs of all stakeholders directly and indirectly, and to achieve profitability in these three issues together. In order to ensure institutional sustainability, it has become necessary for businesses to publish their sustainability reports so that economic, social and environmental impacts can be measured in a measurable way. Thus, global reporting frameworks have been established regarding the criteria for which sustainability reports should be published. The GRI (Global Reporting Initiative) Standards Series, which was prepared by the Global Reporting Initiative in 2016 and started to be used as of July 1, 2018, is the most preferred and used of these reporting frameworks. GRI Standards are considered as a set of interrelated. In this study, the content of the GRI Specific Standard Notifications was examined and the 2018 and 2019 Sustainability Reports of Turkish Airlines, which is the leading company of the aviation industry, were evaluated in terms of Special Standard Disclosures.
As a result of the study, it was concluded that Turkish Airlines' reports for both periods do not contain some indicators that may be reported according to the report framework in the indicators considered for Special Standard Notifications, and that it will be more positive for reporting to include more Special Standard Notifications and their sub-indicators in the next period reports.
Sustainability reporting Global reporting initiative topic-specific standarts THY A.O
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | İnceleme Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Kasım 2021 |
Gönderilme Tarihi | 13 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 2 |
Anadolu Economics, Anadolu Universitesi Yunus Emre Kampusu Iktisat Fakultesi 26470 Tepebasi / Eskisehir, Turkey
iktisatdergi@anadolu.edu.tr
e-ISSN: 2687-4563