Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ

Yıl 1995, , 223 - 232, 01.02.1995
https://doi.org/10.1501/Tipfak_0000000459

Öz

GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ

Yıl 1995, , 223 - 232, 01.02.1995
https://doi.org/10.1501/Tipfak_0000000459

Öz

Kaza ile olan zehirlenmeler içerisinde ilaç zehirlenmelerinden sonra en sık görülen grupdur. Epidemik gastroenteritlerin en sık nedeni besin zehirlenmeleridir. Bilinen bakteriyel besin zehirlenmeleri genellikle hafiftir ve 24 saat içinde kendiliğinden düzelr. Ancak sıklıkla usulüne uygun yapılmamı konservelerle olan botulismusda tablo son derece ciddidir ve mortalite % 65'in üzerindedir. Gıda zehirlenmelerinin çoğu bozuk gıdaların yenmesi ve uygun olmayan saklama yöntemleri ile meydana gelir. Gıdaların cinsi de önemlidir. Süt ve sütten yapılan ürünler, kıyma çok çabuk bozulur. Taze peynir ve yumurta bakterilerin üremesi için uygun vasatlardır. Taze peynir en az 30 gün bekletilmeden (salamura) yenilmesi tavsiye edilmezken, Malta Humması'ndan kırık ve çatlak yumurta sorumlu tutulmaktadır. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Asuman Uysalel Bu kişi benim

Jülide Hallıoğlu Bu kişi benim

Birsen Saygın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995

Kaynak Göster

APA Uysalel, A., Hallıoğlu, J., & Saygın, B. (1995). GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 48(2), 223-232. https://doi.org/10.1501/Tipfak_0000000459
AMA Uysalel A, Hallıoğlu J, Saygın B. GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. Şubat 1995;48(2):223-232. doi:10.1501/Tipfak_0000000459
Chicago Uysalel, Asuman, Jülide Hallıoğlu, ve Birsen Saygın. “GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 48, sy. 2 (Şubat 1995): 223-32. https://doi.org/10.1501/Tipfak_0000000459.
EndNote Uysalel A, Hallıoğlu J, Saygın B (01 Şubat 1995) GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 48 2 223–232.
IEEE A. Uysalel, J. Hallıoğlu, ve B. Saygın, “GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ”, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, c. 48, sy. 2, ss. 223–232, 1995, doi: 10.1501/Tipfak_0000000459.
ISNAD Uysalel, Asuman vd. “GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 48/2 (Şubat 1995), 223-232. https://doi.org/10.1501/Tipfak_0000000459.
JAMA Uysalel A, Hallıoğlu J, Saygın B. GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 1995;48:223–232.
MLA Uysalel, Asuman vd. “GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, c. 48, sy. 2, 1995, ss. 223-32, doi:10.1501/Tipfak_0000000459.
Vancouver Uysalel A, Hallıoğlu J, Saygın B. GIDA, BOTULİSMUS, BALIK VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ ZEHİRLENMELERİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 1995;48(2):223-32.