Kaza ile olan zehirlenmeler içerisinde ilaç zehirlenmelerinden sonra en sık görülen grupdur. Epidemik gastroenteritlerin en sık nedeni besin zehirlenmeleridir. Bilinen bakteriyel besin zehirlenmeleri genellikle hafiftir ve 24 saat içinde kendiliğinden düzelr. Ancak sıklıkla usulüne uygun yapılmamı konservelerle olan botulismusda tablo son derece ciddidir ve mortalite % 65'in üzerindedir. Gıda zehirlenmelerinin çoğu bozuk gıdaların yenmesi ve uygun olmayan saklama yöntemleri ile meydana gelir. Gıdaların cinsi de önemlidir. Süt ve sütten yapılan ürünler, kıyma çok çabuk bozulur. Taze peynir ve yumurta bakterilerin üremesi için uygun vasatlardır. Taze peynir en az 30 gün bekletilmeden (salamura) yenilmesi tavsiye edilmezken, Malta Humması'ndan kırık ve çatlak yumurta sorumlu tutulmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 48 Sayı: 2 |