BibTex RIS Kaynak Göster

Süleyman Nazif’in “Fuzûlî-i Bağdâdî’den Nef’î-i Erzurumî’ye” (Firâk-ı Irak) Başlıklı Metninde Osmanlı Kimliği

Yıl 2016, Cilt: 49 Sayı: 1, 183 - 196, 01.06.2016

Öz

Süleyman Nazif, Servet-i Fünûn topluluğuna mensup şair ve yazarlardan biridir. Daha çok nesirleriyle tanınmıştır. Gerek şiir gerekse nesirlerinde vatanseverlik teması ağırlıklı olarak yer almaktadır. Firâk-ı Irak da bu temanın yoğun olarak yer aldığı nazım ve nesir parçalardan oluşan eserlerinden biridir. Bu eserde Irak’ın, özelde de Bağdat’ın Osmanlı’nın elinden çıkmış olmasının yarattığı üzüntü, vatanseverlik temasının zeminini oluşturmaktadır. Bu kitapta yer alan ve inceleme konumuz olan “Fuzûlî-i Bağdâdî’den Nef’î-i Erzurumî’ye” ise Erzurum ve Bağdat’ın elden çıkması üzerine yine vatanseverlik temasına odaklanılan nazımnesir karışık bir metindir. Bu metin kurgusu itibariyle de ilginç bir anlatı olarak göze çarpmaktadır. Ayrıca Süleyman Nazif gibi Osmanlı devletinin son dönem aydınlarının imparatorluk bilinciyle geniş coğrafyaları da vatan toprağı olarak görmelerinin edebî bir göstergesi olarak örnek bir metindir. Bu incelemede, metin üzerine genel bir tahlilin ardından, imparatorluk bilinci ile yetişen aydınlarda vatan ve milliyet kavramlarının kavramsal karşılığını tespite çalışacağız

Ottoman Identify of Süleyman Nazif’s Work Entitled “Fuzûlî-i Bağdâdî’den Nef’î-i Erzurumî’ye” (From Fuzûlî-i Bağdâdî to Nef’î-i Erzurumî)- Firâk-ı Irak (Separation From Iraq)

Yıl 2016, Cilt: 49 Sayı: 1, 183 - 196, 01.06.2016

Öz

Süleyman Nazif is one of the poets and authors who were the members of Servet-i Fünûn (Wealth of Knowledge) society. He is mostly recognized for his prose works. Patriotism is the main theme of both his poetry and prose. Firâk-ı Irak is one of his works that consists of verse and prose sections and elaborate the theme of patriotism intensely. In this work, the foundation of the theme of patriotism is the sadness created by Ottomans’ loss of Iraq, particularly Baghdad. “Fuzûlî-i Bağdâdî’den Nef’î-i Erzurumî’ye”, which is included in this book and the focus of this research, is a piece that consists of both verse and prose parts, and features the theme of patriotism after Erzurum and Baghdad were lost to the Ottoman Empire. This text is an interesting narrative due to its plot, too. It shows that the intellectuals of the last period of the Ottoman Empire, like Nazif, saw large expanses of land as their homeland and were aware of living in an empire. This study will make a general analysis of the work first, and then, attempt to determine the conceptual correspondences of the concepts of homeland and nationality in the intellectuals who lived with the awareness of living in an empire

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA56DB35BR
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Zübeyde Şenderin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 49 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şenderin, Z. (2016). Süleyman Nazif’in “Fuzûlî-i Bağdâdî’den Nef’î-i Erzurumî’ye” (Firâk-ı Irak) Başlıklı Metninde Osmanlı Kimliği. Avrasya Etüdleri, 49(1), 183-196.
AMA Şenderin Z. Süleyman Nazif’in “Fuzûlî-i Bağdâdî’den Nef’î-i Erzurumî’ye” (Firâk-ı Irak) Başlıklı Metninde Osmanlı Kimliği. Avrasya Etüdleri. Haziran 2016;49(1):183-196.
Chicago Şenderin, Zübeyde. “Süleyman Nazif’in ‘Fuzûlî-I Bağdâdî’den Nef’î-I Erzurumî’ye’ (Firâk-ı Irak) Başlıklı Metninde Osmanlı Kimliği”. Avrasya Etüdleri 49, sy. 1 (Haziran 2016): 183-96.
EndNote Şenderin Z (01 Haziran 2016) Süleyman Nazif’in “Fuzûlî-i Bağdâdî’den Nef’î-i Erzurumî’ye” (Firâk-ı Irak) Başlıklı Metninde Osmanlı Kimliği. Avrasya Etüdleri 49 1 183–196.
IEEE Z. Şenderin, “Süleyman Nazif’in ‘Fuzûlî-i Bağdâdî’den Nef’î-i Erzurumî’ye’ (Firâk-ı Irak) Başlıklı Metninde Osmanlı Kimliği”, Avrasya Etüdleri, c. 49, sy. 1, ss. 183–196, 2016.
ISNAD Şenderin, Zübeyde. “Süleyman Nazif’in ‘Fuzûlî-I Bağdâdî’den Nef’î-I Erzurumî’ye’ (Firâk-ı Irak) Başlıklı Metninde Osmanlı Kimliği”. Avrasya Etüdleri 49/1 (Haziran 2016), 183-196.
JAMA Şenderin Z. Süleyman Nazif’in “Fuzûlî-i Bağdâdî’den Nef’î-i Erzurumî’ye” (Firâk-ı Irak) Başlıklı Metninde Osmanlı Kimliği. Avrasya Etüdleri. 2016;49:183–196.
MLA Şenderin, Zübeyde. “Süleyman Nazif’in ‘Fuzûlî-I Bağdâdî’den Nef’î-I Erzurumî’ye’ (Firâk-ı Irak) Başlıklı Metninde Osmanlı Kimliği”. Avrasya Etüdleri, c. 49, sy. 1, 2016, ss. 183-96.
Vancouver Şenderin Z. Süleyman Nazif’in “Fuzûlî-i Bağdâdî’den Nef’î-i Erzurumî’ye” (Firâk-ı Irak) Başlıklı Metninde Osmanlı Kimliği. Avrasya Etüdleri. 2016;49(1):183-96.