BibTex RIS Kaynak Göster

Orta Doğu’daki Karmaşadan Bir Düzen Tesis Etmek: Küresel Bir Meydan Okuma

Yıl 2017, Cilt: 52 Sayı: 2, 7 - 22, 01.12.2017

Öz

Orta Doğu’nun düzeni meselesi, dünya siyasi gündeminin daima ağırlıklı bir konusunu teşkil etmiştir. Meselenin özü, Orta Doğu’nun karmaşık sosyal ve siyasi karakterinde yatmaktadır. Orta Doğu, 2003’te Irak’ın ABD tarafından işgali ve Arap Baharı gibi hadiselerle daha da karmaşıklaşmıştır. Bütün bu karmaşıklığı ile Orta Doğu, bölge dışı zihinleri şaşırtmaktadır. Orta Doğu karmaşıklığı; etnik ve dini çeşitlilik, birbirine zıt yönetim biçimlerine sahip ulus-devletler ve buna bağlı olarak bölgeyi temsil edecek bir teşkilatın yokluğu olarak tanımlanabilir. Bütün bu unsurlar, bölgede düzen kurma işini zor bir görev haline dönüştürmektedir. Dışarıdan müdahalelerle Orta Doğu’da düzen tesis etmenin, birçok hadise vesilesiyle imkânsız olduğu görülmüştür. Meselenin aslı, yönetme yeteneğindeki yetersizlik olarak ortaya çıkmaktadır. Orta Doğu’da bir düzen tesis etme meselesi, etnik, dini ve siyasi çeşitliliği yönetme meselesidir. Bunun için de devletlerin yönetme yetkinliğinin kuvvetlendirilmesi ve bölgeyi temsil edecek teşkilatların kurulması gerekmektedir. Bu görev, Ortadoğu ülkelerine ait bir sorumluluktur

Establishing Order from the Complexity in the Middle East: A Global Challenge

Yıl 2017, Cilt: 52 Sayı: 2, 7 - 22, 01.12.2017

Öz

The problem of order in the Middle East has always been a challenging issue on the world’s political agenda. The peculiarity of the problem lies in the fact that the Middle East has a complex social and political character. The Middle East has become even a more complex region after the US invasion of Iraq in 2003 and with the advent of Arab Spring. The Middle East with its entire complex character is baffling the outsider’s mind. The Middle Eastern complexity can be identified as a diversity of ethnicities, religions and conflicting ruling styles of the nation-states in the region together with the absence of a representative regional organization. All these factors together have turned establishing order in the region into a difficult task. It has been apparent on many occasions that the problem of order in the Middle East can hardly be resolved by the intervention from outside. The core of the problem seems to be related to incapacity of governance. The problem of establishing order in the Middle East is a problem of governing the ethnic, religious and political complexity. This means developing capable states and organizations representing the region. This task is under the responsibility of the Middle Eastern countries

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA88RC87FY
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Muammer Öztürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 52 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Öztürk, M. (2017). Orta Doğu’daki Karmaşadan Bir Düzen Tesis Etmek: Küresel Bir Meydan Okuma. Avrasya Etüdleri, 52(2), 7-22.
AMA Öztürk M. Orta Doğu’daki Karmaşadan Bir Düzen Tesis Etmek: Küresel Bir Meydan Okuma. Avrasya Etüdleri. Aralık 2017;52(2):7-22.
Chicago Öztürk, Muammer. “Orta Doğu’daki Karmaşadan Bir Düzen Tesis Etmek: Küresel Bir Meydan Okuma”. Avrasya Etüdleri 52, sy. 2 (Aralık 2017): 7-22.
EndNote Öztürk M (01 Aralık 2017) Orta Doğu’daki Karmaşadan Bir Düzen Tesis Etmek: Küresel Bir Meydan Okuma. Avrasya Etüdleri 52 2 7–22.
IEEE M. Öztürk, “Orta Doğu’daki Karmaşadan Bir Düzen Tesis Etmek: Küresel Bir Meydan Okuma”, Avrasya Etüdleri, c. 52, sy. 2, ss. 7–22, 2017.
ISNAD Öztürk, Muammer. “Orta Doğu’daki Karmaşadan Bir Düzen Tesis Etmek: Küresel Bir Meydan Okuma”. Avrasya Etüdleri 52/2 (Aralık 2017), 7-22.
JAMA Öztürk M. Orta Doğu’daki Karmaşadan Bir Düzen Tesis Etmek: Küresel Bir Meydan Okuma. Avrasya Etüdleri. 2017;52:7–22.
MLA Öztürk, Muammer. “Orta Doğu’daki Karmaşadan Bir Düzen Tesis Etmek: Küresel Bir Meydan Okuma”. Avrasya Etüdleri, c. 52, sy. 2, 2017, ss. 7-22.
Vancouver Öztürk M. Orta Doğu’daki Karmaşadan Bir Düzen Tesis Etmek: Küresel Bir Meydan Okuma. Avrasya Etüdleri. 2017;52(2):7-22.