Araştırma Makalesi

Yusuf el-Hâl’in Şiirlerinde Dilsel Sapma Estetiği

Cilt: 5 Sayı: 1 9 Nisan 2025
  • Hamdo Elhuseyin *
PDF İndir

Yusuf el-Hâl’in Şiirlerinde Dilsel Sapma Estetiği

Öz

Dilsel değişim veya sapma/ kayma olgusu aynı anda hem eski hem de modern dil olgularından biridir. Antik çağlardan bu yana gramerciler şairlerin hatalarını ve bilinen dil kurallarından sapmalarını takip etmekle meşgul olmuşlardır. Bu araştırmada, Şair Youssef Al-Khal’in şiirlerinden çıkarımlar yapılarak ispatlar sunulmuştur. Ardından bu olgu retorik olarak analiz edilip şiirin genel bağlamıyla ilişkilendirilerek bu değişimin ve sapmanın modellerine ilişkin uygulamalı analitik ve retorik bir çalışma yapılmıştır. Çalışmanın amacı, şiirsel metnin güzelliğinin ve zenginliğinin boyutunu göstermek ayrıca modern şiirdeki sapma olgusuna ve şairler arasındaki kullanımlarına ilişkin genel bir algıyı ortaya çıkarmaktır. Araştırma giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde şairin hayatı, fikir dünyası ve yazın dünyasındaki etkileri anlatılmıştır. Ayrıca sapma kavramından bahsedilmiştir. İkinci bölümde, kullanımda asıldan sapma olgusunu; üçüncü bölümde ise sıralamadan sapma, bağdaşıklıktan sapma gibi üslup olguları ele alınmıştır. Metafor ve imgelerin incelendiği son bölümde ise anlamsal sapma konusu ele alınmıştır. Araştırma sonuç kısmında, önemli bulgular elde edilmiştir. Ayrıca araştırmada başvurulan kaynak ve referansların bir listesi sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. الخال، يوسف: الأعمال الشعرية الكاملة، دار العودة، بيروت، الطبعة الثانية 1979 .
  2. سارتر، جان بول: ما الأدب ، ترجمة محمد غنيمي هلال، دار العودة، بيروت 1984 م
  3. السعدني، مصطفى: البنيات الأسلوبية في لغة الشعر العربية الحديث، منشأة المعارف بالإسكندرية، بلا تاريخ.
  4. سليمان، فتح الله أحمد: الأسلوبية، الدار الفنية 1990 .
  5. ظبيان، نشأة: حركة الإحياء اللغوي في بلاد الشام، دار التقدم، دمشق، 1976 .
  6. عبد المطلب، محمد: البلاغة والأسلوبية، الهيئة المصرية العامة للكتاب، 1984 .
  7. الغلاييني، مصطفى: جامع الدروس العربية، تحقيق: محمد أسعد نادري، المكتبة العصرية، بيروت، الطبعة التاسعة والثلاثون، 2001 .
  8. المسدي، عبد السلام: الأسلوبية والأسلوب، دار سعاد الصباح، الطبعة الرابعة 1993 .

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Arap Dili, Edebiyatı ve Kültürü

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Hamdo Elhuseyin * Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

9 Nisan 2025

Gönderilme Tarihi

31 Mayıs 2024

Kabul Tarihi

12 Temmuz 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Elhuseyin, H. (2025). Yusuf el-Hâl’in Şiirlerinde Dilsel Sapma Estetiği. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi, 5(1), 183-212. https://izlik.org/JA38YM23JY
AMA
1.Elhuseyin H. Yusuf el-Hâl’in Şiirlerinde Dilsel Sapma Estetiği. AYAD. 2025;5(1):183-212. https://izlik.org/JA38YM23JY
Chicago
Elhuseyin, Hamdo. 2025. “Yusuf el-Hâl’in Şiirlerinde Dilsel Sapma Estetiği”. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi 5 (1): 183-212. https://izlik.org/JA38YM23JY.
EndNote
Elhuseyin H (01 Nisan 2025) Yusuf el-Hâl’in Şiirlerinde Dilsel Sapma Estetiği. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi 5 1 183–212.
IEEE
[1]H. Elhuseyin, “Yusuf el-Hâl’in Şiirlerinde Dilsel Sapma Estetiği”, AYAD, c. 5, sy 1, ss. 183–212, Nis. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38YM23JY
ISNAD
Elhuseyin, Hamdo. “Yusuf el-Hâl’in Şiirlerinde Dilsel Sapma Estetiği”. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi 5/1 (01 Nisan 2025): 183-212. https://izlik.org/JA38YM23JY.
JAMA
1.Elhuseyin H. Yusuf el-Hâl’in Şiirlerinde Dilsel Sapma Estetiği. AYAD. 2025;5:183–212.
MLA
Elhuseyin, Hamdo. “Yusuf el-Hâl’in Şiirlerinde Dilsel Sapma Estetiği”. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi, c. 5, sy 1, Nisan 2025, ss. 183-12, https://izlik.org/JA38YM23JY.
Vancouver
1.Hamdo Elhuseyin. Yusuf el-Hâl’in Şiirlerinde Dilsel Sapma Estetiği. AYAD [Internet]. 01 Nisan 2025;5(1):183-212. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38YM23JY

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png