Araştırma Makalesi

Klasik Arapçadan Günlük Arapçaya: Arap Dünyasıyla Kültürel İletişimin Bir Aracı Olarak Mısır Lehçesinin Öğrenilmesinin Gerekliliği

Cilt: 7 Sayı: 1 30 Haziran 2025
PDF İndir
AR EN TR

Klasik Arapçadan Günlük Arapçaya: Arap Dünyasıyla Kültürel İletişimin Bir Aracı Olarak Mısır Lehçesinin Öğrenilmesinin Gerekliliği

Öz

Mısır lehçesi, klasik Arapça dil ağacından ortaya çıkan ve dallanan modern kuzey Arapça lehçeleri ailesine ait olması bakımından Arap dünyasının konuşma dillerinin mücevherlerinden biridir. Mısır lehçesi, Yüz milyondan fazla Mısırlı tarafından günlük konuşmalarda, kullanılmaktadır. Yirmi iki Arap ülkesine yayılmış yaklaşık dört yüz yetmiş iki milyon Arap tarafından da anlaşılmaktadır. Mısır lehçesi Nil kıyılarında sınırlı kalmayıp sınırlarının çok ötesine uzanarak en yaygın ve etkili Arap lehçelerinden biri haline gelmiştir. Çalışma, günümüzde Mısır lehçesinin öğrenilmesinin Arapça öğrenenler için oldukça önemli bir hale geldiğini ortaya koyuyor. Artık bu sadece bir seçenek değil, çağdaş Arap kimliğini anlamak için kaçınılmaz bir zorunluluktur. Arap dünyasında kültürel ve medya hakimiyeti nedeniyle Mısır lehçesi, sadece yerel bir lehçe olmasının ötesinde; dünyanın her yerinden Arapça konuşanların iletişim kurduğu bir köprüdür. Bu lehçeye hakim olmak, günlük etkileşimin kapılarını açar ve Mısır ile Arap toplumunun kültürel anlayışını derinleştirir; öğrencilere her türlü yaşam ve profesyonel bağlamda etkili bir şekilde iletişim kurma yeteneği kazandırır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmad, Atiyye Süleyman. Fi İlmi’l-Luğa et-Tarihi: el-Lehce el-Mısriyye el-Fatimiyye. Mısır: 1993.
  2. Akar, Ali. "Lehçe Oluşma Şartları ve Evreleri Bakımından Eski Türkiye Türkçesi", 2010.
  3. Akar, Ali. "Lehçe Oluşma Şartları ve Evreleri Bakımından Eski Türkiye Türkçesi", 2010, 19.
  4. Aksan, Doğan. Her Yönüyle Dil (Ana Çizgileriyle Dilbilim). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, 1995.
  5. Allam, Samia. “Mısırlıların günlük konuşmalarında binlerce kıpti kelime”, 18 şubat 2017, https://raseef22.net.
  6. ARAT, Reşid Rahmet. Kutadgu Bilig III: İndeks (hzl. Kemal Eraslan, Osman F. Sertkaya, Nuri Yüce). İstanbul: Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Yayınları, 1978.
  7. Aşur, es-Seyyid Muhammad. el-Lehce el-Ammiyye. Mısır: Dârü’l-Emel, 1. baskı, 2000.
  8. Aydın, Feriduddin. Arapça’nın Önemi ve Türkiye’de Karşılaştığı Sorunlar. İstanbul: Dârü’l-Ibar Yayınları, 2003.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Arap Dili, Edebiyatı ve Kültürü

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

23 Mayıs 2025

Kabul Tarihi

27 Haziran 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Madbouly Saleh, A. M. M. (2025). Klasik Arapçadan Günlük Arapçaya: Arap Dünyasıyla Kültürel İletişimin Bir Aracı Olarak Mısır Lehçesinin Öğrenilmesinin Gerekliliği. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi, 7(1), 125-151. https://izlik.org/JA87DL54XW
AMA
1.Madbouly Saleh AMM. Klasik Arapçadan Günlük Arapçaya: Arap Dünyasıyla Kültürel İletişimin Bir Aracı Olarak Mısır Lehçesinin Öğrenilmesinin Gerekliliği. AYAD. 2025;7(1):125-151. https://izlik.org/JA87DL54XW
Chicago
Madbouly Saleh, Amro Mohammed Mahmoud. 2025. “Klasik Arapçadan Günlük Arapçaya: Arap Dünyasıyla Kültürel İletişimin Bir Aracı Olarak Mısır Lehçesinin Öğrenilmesinin Gerekliliği”. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi 7 (1): 125-51. https://izlik.org/JA87DL54XW.
EndNote
Madbouly Saleh AMM (01 Haziran 2025) Klasik Arapçadan Günlük Arapçaya: Arap Dünyasıyla Kültürel İletişimin Bir Aracı Olarak Mısır Lehçesinin Öğrenilmesinin Gerekliliği. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi 7 1 125–151.
IEEE
[1]A. M. M. Madbouly Saleh, “Klasik Arapçadan Günlük Arapçaya: Arap Dünyasıyla Kültürel İletişimin Bir Aracı Olarak Mısır Lehçesinin Öğrenilmesinin Gerekliliği”, AYAD, c. 7, sy 1, ss. 125–151, Haz. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87DL54XW
ISNAD
Madbouly Saleh, Amro Mohammed Mahmoud. “Klasik Arapçadan Günlük Arapçaya: Arap Dünyasıyla Kültürel İletişimin Bir Aracı Olarak Mısır Lehçesinin Öğrenilmesinin Gerekliliği”. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi 7/1 (01 Haziran 2025): 125-151. https://izlik.org/JA87DL54XW.
JAMA
1.Madbouly Saleh AMM. Klasik Arapçadan Günlük Arapçaya: Arap Dünyasıyla Kültürel İletişimin Bir Aracı Olarak Mısır Lehçesinin Öğrenilmesinin Gerekliliği. AYAD. 2025;7:125–151.
MLA
Madbouly Saleh, Amro Mohammed Mahmoud. “Klasik Arapçadan Günlük Arapçaya: Arap Dünyasıyla Kültürel İletişimin Bir Aracı Olarak Mısır Lehçesinin Öğrenilmesinin Gerekliliği”. Aydın Arapça Araştırmaları Dergisi, c. 7, sy 1, Haziran 2025, ss. 125-51, https://izlik.org/JA87DL54XW.
Vancouver
1.Amro Mohammed Mahmoud Madbouly Saleh. Klasik Arapçadan Günlük Arapçaya: Arap Dünyasıyla Kültürel İletişimin Bir Aracı Olarak Mısır Lehçesinin Öğrenilmesinin Gerekliliği. AYAD [Internet]. 01 Haziran 2025;7(1):125-51. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87DL54XW

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png