Düzeltme

Düzeltme: DÜZELTME: Hicaz Makamı Etkili Trabzon Türkülerinde Kadın Figürü ve Bu Türkülerin Müzikal Analizi

Sayı: 4 25 Eylül 2026
PDF İndir
EN TR

Düzeltme: DÜZELTME: Hicaz Makamı Etkili Trabzon Türkülerinde Kadın Figürü ve Bu Türkülerin Müzikal Analizi

Bu makalenin ilk hali 1 Ekim 2025 tarihinde yayımlandı. https://dergipark.org.tr/tr/pub/ayalgu/article/1766401

Düzeltme Notu

Ayalgu Disiplinlerarası Türk Mûsikîsi Araştırmaları Dergisi Eylül 2025 sayısında yayınlanan “Yavuz, M. & Pelikoğlu, M. C. (2025). The Female Figure in Trabzon Folk Songs with Hicaz Maqam Influence and a Musical Analysis of These Songs. Ayalgu Interdisciplinary Turkish Music Research Journal, 3, 49-64. DOI: 10.62425/ayalgu.1766401” başlıklı yazıda birinci yazar Merve YAVUZ’un kurum bilgisi sehven yanlış yazılmıştır. Düzeltilmiş bilgiler aşağıdadır. Bu hata için yazar ve okuyucularımızdan özür dileriz. Düzeltilen Bilgiler (Yazı İlk Gönderildiğinde): Merve YAVUZ1 1Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı, Yüksek Lisans Öğrencisi, Erzurum, Türkiye Güncel Kurum Bilgisi: İstanbul Erkek Lisesi, İstanbul, Türkiye

Öz

Bu çalışma, hicaz makamı etkili Trabzon türkülerinde kadın figürü ve bu türkülerin müzikal analizini amaçlamaktadır. Araştırmada, bu türlerin müzikal ve sosyo-kültürel bağlamda tanımlanarak Türk halk müziği içindeki yerlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Ayrıca hicaz makamı dizisi üzerine kurulu bu eserlerin nasıl bir karakterle oluşturulduğu ve melodik yapılarının incelenmesi diğer bir amacı oluşturmaktadır. Araştırma, betimsel analiz yöntemiyle yürütülmüş olup tarama modeli esas alınmıştır. Genel tarama modeli de kullanılarak TRT repertuvarında bulunan ve Trabzon yöresine ait olan kadın motifli hicaz makamı etkili bazı türküler üzerine kapsamlı bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, veriler doküman incelemesi yoluyla toplanmıştır. Bu çerçevede, çalışmada incelenen Hicaz makamı etkili eserlerden 3’ü örnek olarak seçilmiştir ve bu bağlamda, TRT repertuvarında bulunan ve Trabzon- yöresine ait olan kadın motifli ve Hicaz makam etkili türkülerin notaları, müzikal yapıları ve güfteleri detaylı bir şekilde analiz edilmiş ve ortaya konulan sonuçlar tablolar halinde sunulmuştur. Çalışma sonucunda, incelenen eserlerin sosyo-kültürel ve makamsal analizleri ile kadın figürünün eserlerde aktif rol oynadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Trabzon, Hicaz Makamı, Kadın, Müzikal Analiz.

Kaynakça

  1. Çiçek, R. (2005). Osmanlı’dan Cumhuriyete Geçiş Sürecinde Trabzon’da Değişim, Trabzon ili ve ilçeleri eğitim kültür ve sosyal yardımlaşma vakfı dergisi, Sayı 10, s. 17-25
  2. İrten, S. (2019). Türk Halk Müziğinde kadının müzikal ifadeleri ve toplumsal cinsiyet (Tez No. 569897) [Yüksek Lİsans tezi, Sakarya Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  3. İstanbullu, S. (2018). Amatör müzik topluluklarındaki kadın üyelerin sosyokültürel profilleri (Niğde ili örneği). Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi, 4(7), 32-51.
  4. Öksüz, M. (2006), Onsekizinci yüzyılın ikinci yarısında trabzon, Serander Yayınları
  5. Pelikoğlu, M. C. (2009). Trabzon yöresi halk müziği ve kolbastı. Sanat Dergisi, (16), 37-44.
  6. Yakıcı, A. (2013). Halk şiirinde türkü, Akçağ Yayınları.
  7. TRT THM Arişivi ( 2025).

Kaynak Göster

APA
Yavuz, M., & Pelikoğlu, M. C. (2026). DÜZELTME: Hicaz Makamı Etkili Trabzon Türkülerinde Kadın Figürü ve Bu Türkülerin Müzikal Analizi. Ayalgu Interdisciplinary Turkish Music Research Journal, 4, 59-59. https://izlik.org/JA67WC66AC
AMA
1.Yavuz M, Pelikoğlu MC. DÜZELTME: Hicaz Makamı Etkili Trabzon Türkülerinde Kadın Figürü ve Bu Türkülerin Müzikal Analizi. Ayalgu Disiplinlerarası Türk Mûsikîsi Araştırmaları Dergisi. 2026;(4):59-59. https://izlik.org/JA67WC66AC
Chicago
Yavuz, Merve, ve Mehmet Can Pelikoğlu. 2026. “DÜZELTME: Hicaz Makamı Etkili Trabzon Türkülerinde Kadın Figürü ve Bu Türkülerin Müzikal Analizi”. Ayalgu Interdisciplinary Turkish Music Research Journal, sy 4: 59-59. https://izlik.org/JA67WC66AC.
EndNote
Yavuz M, Pelikoğlu MC (01 Eylül 2026) DÜZELTME: Hicaz Makamı Etkili Trabzon Türkülerinde Kadın Figürü ve Bu Türkülerin Müzikal Analizi. Ayalgu Interdisciplinary Turkish Music Research Journal 4 59–59.
IEEE
[1]M. Yavuz ve M. C. Pelikoğlu, “DÜZELTME: Hicaz Makamı Etkili Trabzon Türkülerinde Kadın Figürü ve Bu Türkülerin Müzikal Analizi”, Ayalgu Disiplinlerarası Türk Mûsikîsi Araştırmaları Dergisi, sy 4, ss. 59–59, Eyl. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67WC66AC
ISNAD
Yavuz, Merve - Pelikoğlu, Mehmet Can. “DÜZELTME: Hicaz Makamı Etkili Trabzon Türkülerinde Kadın Figürü ve Bu Türkülerin Müzikal Analizi”. Ayalgu Interdisciplinary Turkish Music Research Journal. 4 (01 Eylül 2026): 59-59. https://izlik.org/JA67WC66AC.
JAMA
1.Yavuz M, Pelikoğlu MC. DÜZELTME: Hicaz Makamı Etkili Trabzon Türkülerinde Kadın Figürü ve Bu Türkülerin Müzikal Analizi. Ayalgu Disiplinlerarası Türk Mûsikîsi Araştırmaları Dergisi. 2026;:59–59.
MLA
Yavuz, Merve, ve Mehmet Can Pelikoğlu. “DÜZELTME: Hicaz Makamı Etkili Trabzon Türkülerinde Kadın Figürü ve Bu Türkülerin Müzikal Analizi”. Ayalgu Interdisciplinary Turkish Music Research Journal, sy 4, Eylül 2026, ss. 59-59, https://izlik.org/JA67WC66AC.
Vancouver
1.Merve Yavuz, Mehmet Can Pelikoğlu. DÜZELTME: Hicaz Makamı Etkili Trabzon Türkülerinde Kadın Figürü ve Bu Türkülerin Müzikal Analizi. Ayalgu Disiplinlerarası Türk Mûsikîsi Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Eylül 2026;(4):59-. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67WC66AC