Öz
Bu çalışma 2009 ve 2011 yılları arasında Yalova
ilinde yürütülmüştür. Çalışmanın amacı BA 29 ayva
anacı üzerine aşılı Deveci armut çeşidinde, farklı
dozlarda (0, 30, 60, 90 g ağaç‐1) ve farklı uygulama
zamanlarında (Uygulama 1: Erken ilkbaharda gözler
uyanmadan önce başlayıp hasattan 40‐45 gün önce
biten, Uygulama 2: Erken ilkbaharda gözler
uyanmadan önce başlayıp hasattan 40‐45 gün önce
biten ve hasat sonrası yaprak uygulaması olan,
Uygulama 3: Çiçeklenme sonrası başlayıp hasattan
40‐45 gün önce biten, Uygulama 4: Çiçeklenme
sonrası başlayıp hasattan 40‐45 gün önce biten ve
hasat sonrası yaprak uygulaması olan) verilen
azotun meyvelerde mineral madde içerikleri üzerine
etkilerinin belirlenmesidir. Deneme, tesadüf
bloklarında faktöriyel deneme desenine göre üç
tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Elde edilen
sonuçlara göre artan azot dozları meyve azot
içeriklerini artırmış, potasyum, kalsiyum ve
magnezyum ve bor içeriklerini etkilememiştir. Diğer
besin maddeleri için elde edilen sonuçlar birbirinden
farklı şekilde bulunmuştur.