Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ordu ili Gürgentepe ilçesinde yetiştirilen Çakıldak fındık çeşidinde klon seleksiyonu

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: Özel Sayı, 1 - 8, 31.12.2019
https://doi.org/10.29278/azd.584541

Öz

Bu çalışma Ordu ili Gürgentepe ilçesinde yaygın
olarak yetiştirilen Çakıldak fındık çeşidinin üstün özelliklere sahip
klonlarını belirlemek amacı ile 2015-2017 yılları arasında yürütülmüştür.
Çalışmada toplam 293 klon incelenmiştir. Tüm veriler değerlendirildiğinde bitki
başına verim 44 - 349 g/bitki, çotanaktaki meyve sayısı 1.5 adet ile 3.4 adet,
kabuklu meyve ağırlığı 1.32 g ile 2.17 g, iç ağırlığı 0.59 g ile 1.23 g, iç
oranı %45.2 ile %59.6, kabuk kalınlığı 0.66 mm ile 1.15 mm, göbek boşluğu 0.9
mm ile 4.1 mm ve  kusurlu meyve oranı ise
%0.0 ile %62.4 arasında belirlenmiştir. Ayrıca seçilen klonlarda yağ oranı
%50.5 (G53-1) ile %60.9 (G1-3) ve protein oranı ise %15.3 (G36-1) ile %19.5
(G46-1) arasında değişiklik göstermiştir. Tartılı derecelendirme sonucunda
G1-3, G50-3, G53-1 nolu klonlar seçilmiştir. Ayrıca G20-3 nolu klon çotanaktaki
meyve sayısı, G22-2 iç oranı, G36-1 meyve iç ağırlığı, G46-1 kabuk kalınlığı,
G51-1 dolgun iç oranı yönünden ümitvar olarak değerlendirilmiştir.

Kaynakça

  • Ayfer, M., Uzun, A., & Baş, F. (1986). Türk fındık çeşitleri. Karadeniz Bölgesi Fındık İhracatçıları Birliği Yayınları, 95s.
  • Bak, T. (2010). Fındıkta (Corylus avellana L.) farklı dal sayılarının kalite faktörleri üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Ordu.
  • Balık, H. İ. (2007). Ordu'nun Ünye ilçesinde palaz fındık çeşidi klon seleksiyonu. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuzmayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Samsun.
  • Balta, M. F., Balta, F., & Karadeniz, T. (1996). The evaluations on preselection of the hazelnut ‘Tombul’and ‘Palaz’cultivars grown in Carsamba and Terme (Samsun) districts. In IV International Symposium on Hazelnut 445 (pp. 109-118).
  • Balta, M. F., Yarılgaç, T., Aşkın, M. A., Kuçuk, M., Balta, F., & Özrenk, K. (2006). Determination of fatty acid compositions, oil contents and some quality traits of hazelnut genetic resources grown in eastern Anatolia of Turkey. Journal of Food Composition and Analysis, 19(6-7), 681-686.
  • Bilgen, Y., Duyar, Ö., Balık, H. İ., Kayalak Balık, S., Bostan, S. Z., & Koç Güler, S. (2018). Clonel selection of 'Çakildak' hazelnut cultivar in Ulubey, Kabadüz and Gölköy (Ordu, Turkey) districts. International Agriculture Science Congress, 09-12 May 2018, Van.
  • Bostan, S. Z. (1997). Tombul, Palaz ve Sivri çeşitlerinde çotanaktaki meyve sayısı ile diğer bazı özellikler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 7, 23-27.
  • Bostan, S. Z., & İslam, A. (1999). Some nut characteristics and variatin of these characteristics within hazelnut cultivar Palaz. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 23(4), 367-370.
  • Bostan, S.Z. (2001). Variation in morfological and pomological characteristics in hazelnut at six elevation. Acta Horticulturae, 556, 197-201.
  • Bozkurt, E. (2010). Çakıldak fındık çeşidinde rakım, yıl ve bahçelere göre verimin değişimi üzerine araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Ordu.
  • Çalış, L. (2010). Ordu'nun Perşembe ilçesinde yetiştirilen tombul fındık çeşidinde farklı rakım ve yöneylerin verim ve kalite üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Ordu.
  • Demir, T., & Beyhan, N. (2000). Samsun ilinde yetiştirilen fındıkların seleksiyonu üzerine bir araştırma. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24, 173-183.FAO, 2018. FAOSTAT.fao.org Erişim tarihi 20.06.2018
  • Güler, E. (2017). Taşkesti (Mudurnu-Bolu) Beldesi fındık populasyonunun verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Ordu.
  • İslam, A. (2003). Clonal selection in ‘Uzunmusa’hazelnut. Plant Breeding, 122(4), 368-371.
  • İslam, A. (2000). Ordu ili merkez ilçede yetiştirilen fındık çeşitlerinde klon seleksiyonu. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Adana.
  • İslam, A., & Bostan, S. Z. (1999). Ordu’da yetiştirilen fındık tiplerinin pomolojik ve teknolojik özellikleri. Karadeniz Bölgesi Tarım Sempozyumu, 4-5 Ocak 1999, Samsun.
  • İslam, A., & Ozgüven, A. I. (2003). Clonal selection of Tombul hazelnut cultivar. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18 (2), 111-116.
  • James, C.S. 1995. Analytical Cehemistry of Foods. Balckie Academic & Professional. Chemistry, 46, 4358-4362.
  • Kalkışım, Ö., & Balik, H. İ. (2012). The determinations of fruit features in the Tombul hazelnut (Corylus avellana L.) clone. Journal of Food Agriculture & EnvironmentKaradeniz, T., & Küp, M. (1996). The effects on quality hazelnut of direction. In IV International Symposium on Hazelnut 445 (pp. 285-294).
  • Kırca, L. 2010. Fındıkta (Corylus avellana L.) ocak dikim yaşı ile verim ve kalite arasındaki ilişkiler. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Ordu.
  • Köksal, İ. (2002). Türk fındık çeşitleri. Fındık tanıtım Grubu Yayınları, Ankara. 136s. ISBN 975-92886-0-5.
  • Mirotadze, N. (2005). Hazelnut in Georgia. Acta Horticulturae, 686:29-34.
  • Mitrovic, M., Ogasanovic, D., Tesovic, Z., Stanisavljevic, M., & Plazinic, R. (1996). Pomological and technological properties of some hazelnut cultivars. In IV International Symposium on Hazelnut 445 (pp. 151-156).
  • Özçağıran, R., Ünal, A., Özeker, E., & İsfendiyaroğlu, M. (2014). Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Kabuklu Meyveler Cilt III. Ege Üniversitesi Yayınları, Ziraat Fakültesi Yayını: 566. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir, 262 p.
  • Özdemir, M., Açkurt, F., Kaplan, M., Yıldız, M., Löker, M., Gürcan, T., ... & Seyhan, F. G. (2001). Evaluation of new Turkish hybrid hazelnut (Corylus avellana L.) varieties: fatty acid composition, α-tocopherol content, mineral composition and stability. Food Chemistry, 73(4), 411-415.
  • Rovira, M., Romero, M., & Clave, J. (1996). Clonal selection of ‘Gironell’and ‘Negret’ hazelnut cultivars. In IV International Symposium on Hazelnut 445 (pp. 145-150).
  • Schepers, H. T. A. M., & Kwanten, E. F. J. (2004, June). Selection and breeding of hazelnut cultivars suitable for organic cultivation in the Netherlands. In VI International Congress on Hazelnut 686 (pp. 87-90).
  • Serdar, U., Horuz, A., & Demir, T. (2005). The effects of B-Zn fertilization on yield, cluster drop and nut traits in hazelnut. Journal of Biological Sciences, 5 (6):786-789
  • Turan, A. (2007). Giresun ili Bulancak ilçesi tombul fındık klon seleksiyonu. Yüksek Lisans Tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Samsun.
  • TÜİK, (2018). Bitkisel Üretim Verileri. www.tuik.gov.tr Erişim tarihi 20.06.2018
  • Valentini, N., Marinoni, D., Me, G., & Botta, R. (2001). Evaluation of Tonda Gentile delle Langhe clones. Acta Horticulturae, 556, 209-215.Yao, Q., & Mehlenbacher, S. A. (2000). Heritability, variance components and correlation of morphological and phenological traits in hazelnut. Plant Breeding, 119(5), 369-381.
  • Yılmaz, M. (2009). Bazı fındık çeşit ve genotiplerinin pomolojik, morfolojik ve moleküler karaterizasyonu. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bil Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Adana.
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali İslam 0000-0002-2165-7111

Melih Çayan Bu kişi benim 0000-0002-8728-846X

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: Özel Sayı

Kaynak Göster

APA İslam, A., & Çayan, M. (2019). Ordu ili Gürgentepe ilçesinde yetiştirilen Çakıldak fındık çeşidinde klon seleksiyonu. Akademik Ziraat Dergisi, 8(Özel Sayı), 1-8. https://doi.org/10.29278/azd.584541