Cevizin anavatanları arasında yer alan ülkemizde binlerce yıldır tohumdan çoğaltılmış
çöğür ağaçlarıyla ceviz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu yetiştiriciliğin doğal sonucu
olarak ülkemiz ceviz ağaçlarının büyük çoğunluğu birbirinden çok farklı özellikte
meyve vermektedirler. Bu da pazarlamada büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özelikle Dr. Ölez’in Marmara Bölgesinde yaptığı seleksiyon çalışmasıyla
başlayan ve ülkemizin değişik yörelerinde yapılan seleksiyon çalışmalarıyla devam
eden süreçte zengin genetik kaynaklarımızın içinden çok iyi meyve özelliğine sahip
tipler seçilmiş; bunlardan bazıları çeşit olarak tescil edilmişler, seçilmiş diğer tiplerimiz
ise tescil edilme sırasını beklemektedirler. Düne göre ceviz yetiştiriciliği konusunda
çok önemli ölçüde bilgi üretmiş bulunuyoruz. Bu bilgilerin üretilmesinde ve yaygınlaştırılmasında
akademisyenlerimizle araştırıcılarımızın payları büyüktür. Nitekim
akademisyenlerimizin ve araştırmacılarımızın bu çalışmaları sonucu ortaya gözardı
edilemeyecek ölçüde bir bilgi kaynağı çıkmış bulunmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2005 |
Gönderilme Tarihi | 27 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 34 Sayı: 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram