Bu makalede, öncelikle bitkilerde hastalık kavramı açıklandıktan sonra, cevizlerde
karşılaşılan ekonomik öneme sahip başlıca abiyotik ve biyotik hastalık nedenleri, en
önemli belirtileri, ortaya çıkış nedenleri ve epidemileri ile mücadele yöntemleri üzerinde
durulmaktadır. Biyotik kaynaklı hastalıklar görüldükleri bitki organlarına göre
kök ve kök boğazı, gövde, yaprak ve meyve hastalıkları şeklinde sınıflandırılarak a-
çıklanmaktadır. Bunlardan başlıcaları Armillaria mellea’ nın neden olduğu Armillaria
kök çürüklüğü, Agrobacterium tumefaciens’in neden olduğu kök kanseri,
Phytophthora spp.’nin neden olduğu Phytophthora kök ve kök boğazı çürüklüğü,
Xanthomonas campestris pv. juglandis’in neden olduğu ceviz yanıklığı ile Gnomonia
leptostyla’nın neden olduğu Ceviz antraknozu’dur. Ayrıca, hava ve toprak kaynaklı
bazı abiyotik hastalık nedenleri de belirtildikten sonra, bunlara karşı alınabilecek önlemler
bazı ülkelerin entegre mücadele programları ile karşılaştırmalı olarak verilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2005 |
Gönderilme Tarihi | 27 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 34 Sayı: 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram