Kadim bir meslek olan
aşçılığa yönelik bakış açısı, Platon’un yaşadığı dönemlerden günümüze kadar birçok
kapsamlı değişimi beraberinde getirmiştir. Bu genel ifadeyi biraz daha
özelleştirmek gerekirse bu makalede, içinde yer aldığı toplumun genel bakış
açısından da bağımsız olarak Platon’un aşçılık mesleğine dair spesifik
görüşleri ele alınmıştır. Mikroanalitik bir çalışma olması nedeniyle, söz
konusu kapsam dışındaki anlatım ve değerlendirmeler, başka çalışmalara
bırakılmıştır. Makale, Platon’a ait bütün birincil kaynak eserlerin içerik
incelemesi üzerinden kuramsal tartışmalara yer verecek şekilde kaleme
alınmıştır. Düşünsel bağlam olarak sistematik felsefenin en başında
konumlandırılan Platon’un bu konumu, tartışmaya konu edilmiştir. Zira makalede,
Platon’un aşçılık mesleğine dair görüşleri bakımından belirli bir bağlam
oluşturmanın önündeki güçlüklerin neler olduğu izah edilmeye çalışılmıştır. Aşçılık
mesleği özelinde, mutlak anlamda sistematik bir anlatım sergilemek yerine, zaman
zaman kendini tekrarlayan, tamamlayan ya da revize eden türden bir görüşler
topluluğu sunan Platon’dan yine de mümkün olan en yüksek düzeyde faydalanılmaya
özen gösterilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1 |