Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SAKROİLİAK EKLEM DİSFONKSİYONUNDA SAKROİLİAK EKLEM MANİPÜLASYONUNUN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI: RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA

Yıl 2021, Cilt: 15 Sayı: 1, 1 - 4, 30.04.2021

Öz

Giriş: Kronik bel ağrısı yaşam kalitesi ve fonskiyonelliği etkilemektedir. Kronik bel ağrısının %30 kadarı sakroiliak eklem kaynaklıdır.
Bu nedenlerden en sık görüleni sakroiliak eklem disfonksiyonudur. Çalışmanın amacı sakroiliak eklem disfonksiyonu olan hastalarda
sakroiliak eklem manipülasyonunun etkinliğini ortaya koymaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 3 aydan uzun süren kronik bel ağrısı olan ve sakroiliak eklem disfonksiyonu tanısı olup sakroiliak eklem
manipülasyonu yapılan hastalar dahil edilmiştir. Ağrı şiddeti ve bel ağrısına bağlı özürlülük tedavi öncesi ve sonrası değerlendirilmiştir.
Bulgular: Sakroiliak eklem disfonksiyonu tanısı ile eklem manipülasyonu yapılan hastaların ağrı ve bel ağrısına bağlı özürlülük değerlendirilmelerinde
tedavi öncesine göre gelişme saptanmıştır (p<0.001).
Sonuç: Sakroiliak eklem manipülasyonu sakroiliak eklem disfonksiyonu olan hastalarda ağrı ve özürlülük üzerine etkilidir.

Kaynakça

  • 1. Al-Subahi M, Alayat M, Alshehri MA et al. The effectiveness of physiotherapy interventions for sacroiliac joint dysfunction: a systematic review. J Phys Ther Sci. 2017 ;29:1689-1694.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Hüma Bölük Şenlikci Bu kişi benim

Dilek Dizdar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bölük Şenlikci, H., & Dizdar, D. (2021). SAKROİLİAK EKLEM DİSFONKSİYONUNDA SAKROİLİAK EKLEM MANİPÜLASYONUNUN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI: RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA. Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon Ve Nöral Terapi Dergisi, 15(1), 1-4.
AMA Bölük Şenlikci H, Dizdar D. SAKROİLİAK EKLEM DİSFONKSİYONUNDA SAKROİLİAK EKLEM MANİPÜLASYONUNUN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI: RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA. BARNAT. Nisan 2021;15(1):1-4.
Chicago Bölük Şenlikci, Hüma, ve Dilek Dizdar. “SAKROİLİAK EKLEM DİSFONKSİYONUNDA SAKROİLİAK EKLEM MANİPÜLASYONUNUN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI: RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA”. Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon Ve Nöral Terapi Dergisi 15, sy. 1 (Nisan 2021): 1-4.
EndNote Bölük Şenlikci H, Dizdar D (01 Nisan 2021) SAKROİLİAK EKLEM DİSFONKSİYONUNDA SAKROİLİAK EKLEM MANİPÜLASYONUNUN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI: RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA. Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon ve Nöral Terapi Dergisi 15 1 1–4.
IEEE H. Bölük Şenlikci ve D. Dizdar, “SAKROİLİAK EKLEM DİSFONKSİYONUNDA SAKROİLİAK EKLEM MANİPÜLASYONUNUN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI: RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA”, BARNAT, c. 15, sy. 1, ss. 1–4, 2021.
ISNAD Bölük Şenlikci, Hüma - Dizdar, Dilek. “SAKROİLİAK EKLEM DİSFONKSİYONUNDA SAKROİLİAK EKLEM MANİPÜLASYONUNUN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI: RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA”. Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon ve Nöral Terapi Dergisi 15/1 (Nisan 2021), 1-4.
JAMA Bölük Şenlikci H, Dizdar D. SAKROİLİAK EKLEM DİSFONKSİYONUNDA SAKROİLİAK EKLEM MANİPÜLASYONUNUN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI: RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA. BARNAT. 2021;15:1–4.
MLA Bölük Şenlikci, Hüma ve Dilek Dizdar. “SAKROİLİAK EKLEM DİSFONKSİYONUNDA SAKROİLİAK EKLEM MANİPÜLASYONUNUN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI: RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA”. Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon Ve Nöral Terapi Dergisi, c. 15, sy. 1, 2021, ss. 1-4.
Vancouver Bölük Şenlikci H, Dizdar D. SAKROİLİAK EKLEM DİSFONKSİYONUNDA SAKROİLİAK EKLEM MANİPÜLASYONUNUN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI: RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA. BARNAT. 2021;15(1):1-4.