Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TURKISH WOODEN FURNITURE SECTOR AND ECONOMICAL DEVELOPMENTS

Yıl 2001, Cilt: 3 Sayı: 3, 1 - 204, 01.03.2001

Öz

Turkish wooden furniture sector having more than 1 million US dollars production value and a great importance, needs newer structural development and a newer markets. Wooden furniture sector is an important source of employment and its production facilities help our country’s economy. In Turkey, the sector must get more active by using all the elements together triggering domestic potential. Recent situation of Turkish furniture sector shows that Turkey gets very small share from the total international furniture trade and in transition from traditional production techniques to contemporary techniques. Manufacturers of wooden furniture get more market shares and more capacities, thanks to modern technologies and developments. Those developed firms reached to important points in European markets in terms of raw material quality, design, product quality, machine park, educated labor force and the technology. In this study, the structure of Turkish furniture industry, production, exportation and import criteria have been investigated. Consequently, although having many problems, Turkish furniture industry is developing significantly and export-import equilibrium’s developing to positive direction. 

TÜRKİYE AHŞAP MOBİLYA SEKTÖRÜ VE EKONOMİK GELİŞİMİ

Yıl 2001, Cilt: 3 Sayı: 3, 1 - 204, 01.03.2001

Öz

Türk ahşap mobilya sektörü 1 milyar doları aşan üretim değeri, imalat sektörü içinde Türkiye’nin büyük sektörleri arasında yer alabilecek potansiyeli ile yeni yapılanma ve pazar ihtiyacı duymaktadır. Ahşap mobilya sektörünün sahip olduğu istihdam düzeyi ve üretim imkanları ile ülkemiz ekonomisine sağlayacağı katkı çok önemlidir. Türkiye’deki sektörü daha aktif hale getirerek varolan iç potansiyeli harekete geçirecek unsurların bir arada kullanılması gerekmektedir. Bugünkü hali ile Türkiye’nin toplam ihracatında ve dünya mobilya dış ticaretinde
bindelik dilimlerle pay alan Türk mobilya sektörü geleneksel yöntemlerden ileri teknolojinin sunduğu modern tekniklerin kullanıldığı fabrikasyon üretimlere geçiş aşamasındadır.
Ahşap mobilya sektöründe ileri teknoloji ve çağdaş gelişmeyi gerçekleştiren üreticiler, kısa vadede pazar paylarını genişletmiş ve sektör olarak firmalarını büyütmüşlerdir. Mobilya sektöründe gelişmeyi sağlamış firmalar hammadde kalitesi, tasarım, ürün ve malzeme kalitesi, makine parkı, yetişmiş insan gücü ve teknolojik açıdan Avrupa pazarında belirli bir noktaya gelmiştir. Bu çalışmada, Türkiye mobilya endüstrisinin yapısı, üretim, ihracat ve ithalat kriterleri açısından incelenmiştir. Sonuçta, sektörün bir çok sorunlarına rağmen, son yıllarda kayda değer gelişme içerisinde olduğu, ihracat-ithalat dengesinin pozitif yönde geliştiği görülmüştür. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Biyomateryaller
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Metin Sarıbaş Bu kişi benim

Canan Kapuci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Sarıbaş, M., & Kapuci, C. (2001). TÜRKİYE AHŞAP MOBİLYA SEKTÖRÜ VE EKONOMİK GELİŞİMİ. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 3(3), 1-204.


Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,

Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.

Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,

E-mail: bofdergi@gmail.com