Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRK GİRİŞİMCİLİĞİNİN TARİHİ VE GELİŞİMİ

Yıl 2020, Cilt: 1 Sayı: 2, 129 - 148, 30.12.2020

Öz

Toplumların, özellikle sanayi devrimi sonrası, ekonomik dönüşümünde önemli rol üstlenen özel teşebbüs faaliyetleri, tanımı zaman içinde gelişen ve zenginleşen bir olgu olan Girişimcilik ile her dönemde farklı seviyelerde ekonomiye katkıda bulunmuştur. Dolayısıyla girişimciliğin artırılması, girişimci niteliklerinin ve özelliklerinin geliştirilmesi mikro düzeyde bireysek ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesi ve sonuç vermesi, makro düzeyde de bir ülkenin kalkınması için oldukça önemli unsurlardır. Girişimciliğin başarılı çıktıları olarak, ekonomik büyümenin hızlandırılması, ülkede istihdamın yaratılması, yeni endüstrilerin ortaya çıkması vb. sayılabilir. Türk toplumu da ekonomik gelişim sürecinde girişimcilik faaliyetleri kapsamında değerlendirilebilecek çeşitli aktiviteler içinde bulunmuştur. Bu aktiviteler Osmanlı Devleti’nden itibaren başlamış ve günümüze kadar devam edegelmiştir. Bu çalışmanın amacı, Osmanlı imparatorluğu döneminden 2001 yılına ülkemizde girişimciliğin sayısal verilerle gelişmişlik derecesine değinmektir. Aynı zamanda belirtilen dönemlerde ülkemizde yaşanan ekonomik bunalımların girişimcilik üzerinde etkisi araştırılacaktır.

Kaynakça

  • AKPINAR, Selma, Girişimciliğin Temel Bilgiler, Umuttepe Kitapevi,2009.
  • BOZKURT, Özlem Çetinkaya, Dünya’da Ve Türkiye’de Girişimcilik Eğitimi: Başarılı Girişimciler ve Öğretim Üyelerinden Öneriler, Detay Yayıncılık, Ankara, 2011.
  • CANSIZ, Mehmet, Türkiye’nin Yenilikçi Girişimcileri Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Örneği, T.C. Kalkınma Bakanlığı, 2013.
  • ÇETİNDAMAR, Dilek, Türkiye’de Girişimcilik, TÜSİAD, Lebib Yalkın Yayımları, 2002.
  • ERGEN, Mustafa, Girişimci Kapital Silikon Vadisi Tarihi ve StartupEkonomisi , Koç Üniversitesi Yayınları, 2014.
  • ÖZDEVECİOĞLU, Mahmut, KARACA, Mustafa, Girişimcilik Ve Girişimci Kişilik Kavram ve Uygulama, E İtim Yayınevi, 2015.
  • AŞKIN, Ayşin, “Tarihsel Süreçte Girişimcilik Kavramı ve Gelişimi”, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, C.6 S.2.
  • BALIKÇI, Emre, “Girişimciliğin Farklı Yüzleri 1950 Ve 1980’lerde Türkiye’de Değişen İş Adamı Davranışı”,Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 2014, C.9,S.2.
  • BOZKURT,Özlem Çetinkaya ve Diğerleri, “Türkiye’de Girişimciliğin Gelişimi: Girişimciler Üzerinde Nitel Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2012, S.15.
  • CABAR, Hasan, “Türkiye’de Girişimcilik Kültürünün Oluşmasında Etkili Faktörler ve Denizli Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006, s.60-61.
  • CANDAN, Hakan ,“Osmanlı’dan Günümüze Türk Topraklarında Girişimcilik Serüvenlerine Dair Bir Değerlendirme”, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İİBF Dergisi, C.1, S2.
  • ÖKTEN, Mustafa Kemal ve Diğerleri, “Türkiye’de Girişimciliğin Geliştirilmesinde KOSGEB’in Rolü Ve Önemi: Uygulamalı Bir Çalışma”,Sosyo Ekonomi Dergisi, 2007-1.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İşletme
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hilal Kamaç Bu kişi benim

Zülfikar Aytaç Kişman Bu kişi benim 0000-0002-5573-5448

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 25 Kasım 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kamaç, H., & Kişman, Z. A. (2020). TÜRK GİRİŞİMCİLİĞİNİN TARİHİ VE GELİŞİMİ. Balıkesir Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1(2), 129-148.