Abstract
Aim. Poly(maleic anhydride-co-vinyl acetate) copolymer (MAVA) has been known to confer antitumor activity and it also exhibit many other biological activities. The amoebicidal effect of MAVA has not been investigated. Methods. In this study, for the first time amoebicidal effect of MAVA was investigated on Acanthamoeba spp. trophozoites and cysts. Trypan Blue Dye Exclusion test was used to determine the cell viability. Results. Our findings indicated that in the period of 48 h, the percentage and number of viable trophozoite showed a slow decrease except the dose of 32.0 mg/mL. The copolymer in the highest dose inhibited the proliferation of trophozoites in 3 h. The cysts were more resistant than the trophozoites to the inhibitory effect of copolymer. Structural characterization of the copolymer was confirmed by Fourier Transform Infrared (FTIR) and Nuclear Magnetic Resonance (1H-NMR). Surface morphology was visualized by both scanning electron and atomic force microscopy. Conclusion. In the lights of these data it could be suggested that MAVA deserves deeper investigation to improve its amoebicidal activity for both trophozoites and cysts forms of Acanthamoeba spp.
Keywords: poly(maleic anhydride-co-vinyl acetate) copolymer; Acanthamoeba spp. trophozoite; Acanthamoeba sp. cysts; amoebicidal activity; bioactive polymers.
ÖzetAmaç. Poli(maleik anhidrit-ko-vinil asetat) kopolimerinin (MAVA) antitümoral aktiviteye sahip olduğu bilinmektedir ve aynı zamanda çeşitli biyolojik aktivitelere sahiptir. MAVA'nın amobisidal etkisi daha önce incelenmemiştir. Yöntem. Bu araştırmada ilk kez MAVA'nın amobisidal aktivitesi Acanthamoeba trofozoit ve kistleri üzerinde incelendi. Hücre canlılığını belirlemek için Tripan mavisi boyası kullanıldı. Bulgular. Bulgularımız ilk 48 saatte 32,0 mg/mL dozu dışında canlı trofozoit oranı ve sayısının hızlı bir azalma gösterdiğini ortaya koydu. MAVA en yüksek dozunda 3 saat içinde trofozoitlerin çoğalmasını baskıladı. Kistlerin bu baskılayıcı etkiye daha dirençli oldukları saptandı. MAVA'nın yapısal karakterizasyonu Fourier Transform Infrared ve nükleer manyetik rezonans (1H-NMR) ile doğrulandı. Yüzey morfolojisi ise hem taramalı elektron hem de atomik kuvvet mikroskobu ile görüntülendi. Sonuç. Bulgularımızın ışığında MAVA, Acanthamoeba trofozoit ve kistleri üzerinde gösterdiği amobisidal etkilerden dolayı daha fazla araştırılmayı hak etmektedir.
Anahtar sözcükler: Poli(maleik anhidrit-ko-vinil asetat) kopolimeri, Acanthamoeba spp. trofozoiti, Acanthamoeba spp. kisti, amobisidal aktivite, biyoaktif polimerler
Amaç. Poli(maleik anhidrit-ko-vinil asetat) kopolimerinin (MAVA) antitümoral aktiviteye sahip olduğu bilinmektedir ve aynı zamanda çeşitli biyolojik aktivitelere Corresponding Author: Dr. Gülderen Karakuş, CÜTFAM, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, TR-58140 Sivas. Email: gulderenkarakus@gmail.com sahiptir. MAVA’nın amobisidal etkisi daha önce incelenmemiştir. Yöntem. Bu araştırmada ilk kez MAVA’nın amobisidal aktivitesi Acanthamoeba trofozoit ve kistleri üzerinde incelendi. Hücre canlılığını belirlemek için Tripan mavisi boyası kullanıldı. Bulgular. Bulgularımız ilk 48 saatte 32,0 mg/mL dozu dışında canlı trofozoit oranı ve sayısının hızlı bir azalma gösterdiğini ortaya koydu. MAVA en yüksek dozunda 3 saat içinde trofozoitlerin çoğalmasını baskıladı. Kistlerin bu baskılayıcı etkiye daha dirençli oldukları saptandı. MAVA’nın yapısal karakterizasyonu Fourier Transform Infrared ve nükleer manyetik rezonans (H-NMR) ile doğrulandı. Yüzey morfolojisi ise hem taramalı elektron hem de atomik kuvvet mikroskobu ile görüntülendi. Sonuç. Bulgularımızın ışığında MAVA, Acanthamoeba trofozoit ve kistleri üzerinde gösterdiği amobisidal etkilerden dolayı daha fazla araştırılmayı hak etmektedir.
Poli(maleik anhidrit-ko-vinil asetat) kopolimeri Acanthamoeba spp. trofozoiti Acanthamoeba spp. kisti amobisidal aktivite biyoaktif polimerler
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Basic Sciences |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 |