Aim. In this retrospective study, the aim was to evaluate the clinical characteristics of all the acute poisoning cases monitored in our intensive care unit. Methods. Two hundred and twenty patients with acute poisoning treated in the intensive care unit of our hospital in a three-year period were included in this study. Age, gender, poisoning agent, whether the poisoning was deliberate, admission Glasgow Coma Score (GCS), duration of hospitalization, mechanical ventilation requirement, and clinical outcomes were recorded. Patients with incomplete medical records were excluded from the study. Statistical analysis was carried out by grouping the patients according to their gender, cause of poisoning, and poisoning agent. Results. In most of the acute poisonings, cases were females; and furthermore, in these cases, suicide attempt was the most common cause and causative agent was frequently drugs. Ratio of poisoning with suicidal intent was higher in females. Mortality rate was higher in males. Mortality rate was higher in poisonings with suicidal intent. In cases who died, duration of hospitalization was longer and GCSs were lower. Conclusions. Various individual and clinical factors such as age, gender, cause of poisoning, poisoning agent, GCS, duration of hospitalization, and mechanical ventilation requirement may contribute to the clinical outcome of acute poisoning cases. Careful assessment of findings of clinical history and examination and laboratory workup and observation of clinical course during follow-up in intensive care unit is a necessity to improve clinical outcome of patients with acute poisoning.
Keywords: Poisoning, intensive care, coma score, suicide
Amaç. Bu retrospektif çalışmada, yoğun bakım ünitemizde izlenen tüm akut zehirlenme olgularının klinik özellikleri irdelendi. Yöntem. Kliniğimizin yoğun bakım ünitesinde son 3 yılda tedavi edilen 220 akut zehirlenme olgusu geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastaların yaş, cinsiyet, maruz olunan zehirlenme etkeni, zehirlenmenin intihar amaçlı olup olmadığı, girişteki Glasgow koma skoru (GKS), hastanede yatış süresi, mekanik ventilatör ihtiyacı ve tedavi sonucu bilgileri kaydedildi. Dosyalarında bilgileri eksik olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar cinsiyetlerine, zehirlenme nedenine, ve zehirlenme etkenlerine göre gruplara ayrılarak istatistiksel değerlendirme yapıldı. Bulgular. Akut zehirlenme olgularının çoğunlukla kadın, intihar nedenli ve ilaç etkenli olduğu saptandı. İntihar nedenli zehirlenme durumlarının kadınlarda daha fazla idi. Erkeklerde zehirlenmeye bağlı ölüm oranının daha yüksek olduğu, intihar nedenli zehirlenme olgularında ölüm oranlarının daha yüksek olduğu, ölümle sonuçlanan olgularda hastanede yatış sürelerinin uzun, giriş GKS'larının düşük olduğu gözlendi. Sonuçlar. Sonuç olarak akut zehirlenme olgularında yaş, cinsiyet, zehirlenme nedeni, zehirlenme etkeni, GKS, hastanede yatış süresi ve mekanik ventilatör ihtiyacı gibi farklı bireysel ve klinik faktörlerin zehirlenme kliniğinde etkin rol oynayabilir. Klinik öykü ve muayene ve laboratuvar testlerininden elde edilen bulguların değerlendirilmesi ve yoğun bakımda takip edilirken klinik seyirin gözlemlenmesi akut zehirlenme olgularının klinik sonuçlarının iyileştirilmesi için gereklidir.
Anahtar sözcükler: Zehirlenme, yoğun bakım, koma skoru, intihar
Amaç. Bu retrospektif çalışmada, yoğun bakım ünitemizde izlenen tüm akut zehirlenme olgularının klinik özellikleri irdelendi. Yöntem. Kliniğimizin yoğun bakım ünitesinde son 3 yılda tedavi edilen 220 akut zehirlenme olgusu geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastaların yaş, cinsiyet, maruz olunan zehirlenme etkeni, zehirlenmenin intihar amaçlı olup olmadığı, girişteki Glasgow koma skoru (GKS), hastanede yatış süresi, mekanik ventilatör ihtiyacı ve tedavi sonucu bilgileri kaydedildi. Dosyalarında bilgileri eksik olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalar cinsiyetlerine, zehirlenme nedenine, ve zehirlenme etkenlerine göre gruplara ayrılarak istatistiksel değerlendirme yapıldı. Bulgular. Akut zehirlenme olgularının çoğunlukla kadın, intihar nedenli ve ilaç etkenli olduğu saptandı. İntihar nedenli zehirlenme durumlarının kadınlarda daha fazla idi. Erkeklerde zehirlenmeye bağlı ölüm oranının daha yüksek olduğu, intihar nedenli zehirlenme olgularında ölüm oranlarının daha yüksek olduğu, ölümle sonuçlanan olgularda hastanede yatış sürelerinin uzun, giriş GKS’larının düşük olduğu gözlendi. Sonuçlar. Sonuç olarak akut zehirlenme olgularında yaş, cinsiyet, zehirlenme nedeni, zehirlenme etkeni, GKS, hastanede yatış süresi ve mekanik ventilatör ihtiyacı gibi farklı bireysel ve klinik faktörlerin zehirlenme kliniğinde etkin rol oynayabilir. Klinik öykü ve muayene ve laboratuvar testlerininden elde edilen bulguların değerlendirilmesi ve yoğun bakımda takip edilirken klinik seyirin gözlemlenmesi akut zehirlenme olgularının klinik sonuçlarının iyileştirilmesi için gereklidir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Clinical Sciences |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Mart 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 |