According
to "Regulation on Organic Farming Principles and Practices", it is
emphasized that inputs and materials used in organic agriculture should be
organic. The most important material used in the initial establishment of
orchard is the sapling. This study has been carried out to determine conditions
for organic and high quality apricot sapling production in apricot which is the
important organic product of our country. In the study, Hacıhaliloğlu apricot
cultivar which is the most common growing in Malatya, was used and 5 different
sapling growing media were selected as YC (green manure + farm manure), YO
(green manure + organic fertilizer), YOH (green manure + organic fertilizer +
humic acid), YOHÇ (green manure + organic fertilizer + humic acid + farm
manure) and Conventional. At the end of the study, although the shoot length,
the fresh weights of root and stem were found to be statistically significant,
the effect of seed weight and diameter, root length, number of shoots, dry
weight of the root and stem were statistically non - significant. From
statistically significant criteria; conventional application with 65.59 cm in
the length of the shoot, YOHC with 330.90 g in fresh weight of stem was
statistically the first order. YOHC with 194.29 g and conventional application
with 191.02 g in fresh weight of root were in the same statistical group. As a result of evaluations made in terms of soil
properties and sapling development, YOHC (green manure + organic fertilizer +
humic acid + farm manure) was suggested for sapling producer. The study was
supported by TUBITAK (111G055) and the saplings produced within the scope of
the project certified by CERES Control and Certification Organization.
Organic apricot sapling growing media organic fertilizer humic acid
“Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına
İlişkin Yönetmelik” uyarınca, organik tarımda girdilerin ve kullanılan
materyallerin organik olması gerektiği vurgulanmıştır. Meyve bahçesinin
ilk tesis aşamasında kullanılan en önemli materyali fidanlar oluşturmaktadır.
Bu noktadan hareketle ülkemizin önemli organik ürünü olan kayısıda, kayısı
fidanlarının organik ve kaliteli olarak üretilmesine yönelik koşulların
belirlenmesi için bu çalışma yürütülmüştür. Çalışmada, Malatya’da yetiştiriciliği
en yaygın çeşit olan Hacıhaliloğlu kayısı çeşidi kullanılmış olup, YÇ (yeşil gübre + çiftlik
gübresi), YO (yeşil gübre + organik gübre), YOH (yeşil gübre + organik gübre +
humik asit), YOHÇ (yeşil gübre +organik gübre + humik asit + çiftlik gübresi) ve Konvansiyonel olmak
üzere 5 farklı fidan yetiştirme ortamı yer almıştır. Çalışma sonunda, sürgün uzunluğu, kök ve gövde
yaş ağırlığında ortamlar istatistiksel olarak etkili bulunurken fidan boyu ve çapı, kök
uzunluğu, sürgün sayısı, kuru kök ve gövde ağırlığı kriterlerinde uygulamalar
etkisi istatistiksel olarak önemsiz çıkmıştır. İstatistiksel olarak önemli
bulunan kriterlerden sürgün uzunluğunda 65.59 cm ile konvansiyonel uygulama,
gövde yaş ağırlığında 330.90 g ile YOHÇ istatistiksel olarak ilk sıraları alırken,
kök yaş ağırlığında 194.29 g ile YOHÇ ve 191.02 g ile konvansiyonel aynı
istatistiksel grupta yer almıştır. Toprak özellikleri ve fidan gelişimi
açısından yapılan değerlendirme sonucunda yeşil gübre + organik gübre + humik
asit + çiftlik gübresi kombinasyonu olan YOHÇ uygulaması önerilebilir olarak
bulunmuştur. Çalışma, TÜBİTAK (111G055) tarafından desteklenmiş olup CERES
Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşu tarafından denetlenerek
sertifikalandırılmıştır.
Organik kayısı fidanı yetiştirme ortamı organik gübre humik asit
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 1 |