This
research was conducted to determine the best mixture rates, yield components
and silage quality of ‘field pea+barley’ sown in fall on fallow land in Yuzuncu
Yıl University Agricultural Faculty field in 2006-2007 growing season. In this
research ‘110121’ field pea and ‘Tokak 157/37’ barley varieties were used as the
experimental material and arranged in the randomized blocks design with 3
replications. In this study pure and 75%, 50%, 25% mixture rates of barley and
field pea was used as four experimental variants, sowing date was 26 October
2006, and harvesting date was 12 July 2007.
In different field pea and barley
combinations, when the rate of field pea increased, green forage and crude
protein ration have increased. Maximum green forage yield and crude protein
were obtained from the plots sown only field pea as (1666.6 kg/da, 16.03%).
Silages obtained from the mixtures were medium quality silages based on fleig
scoring. With increasing legumes amounts, protein amount increased so this
condition was decreased the silage quality by affecting fermentation in negative
way; with increasing cereal amounts, silage quality was effected positively
cause of increasing carbohydrates which of easy decom posed due to simple
decomposition of increasing.
In
conclusion, binary combinations of intercropped peas + barley with in 75:25%
ratio is recommended in terms of yield and quality.
Bu
çalışma, 2006-2007 yetiştirme döneminde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat
Fakültesi tarla arazisinde yürütülmüştür. Kışlık olarak ekilen yem bezelyesi+arpa
karışımlarında, en uygun karışım oranlarının, çeşitli verim ve silaj kalitesi
unsurlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tesadüf blokları deneme
desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada kışlık yem bezelyesi
hattı (110121) ve Tokak 157/37 arpa çeşidi kullanılmıştır. Bu bitki türlerinin
saf ve %75, %50 ve %25’lik karışım oranları olmak üzere 4 varyant deneme konusu
olarak ele alınmıştır. Ekim 26.10.2006 tarihinde, ot hasadı ise 12.6.2007
tarihinde yapılmıştır.
Farklı yem bezelyesi+arpa
kombinasyonlarında, karışımdaki yem bezelyesi oranı artıkça yeşil ot ve ham
protein oranı da o nispette artmıştır. Maksimum yeşil ot verimi ve ham protein
oranı saf yem bezelyesi ekilen parsellerden elde edilmiştir (1666.6 kg/da,
%16.03). Karışımlarda elde edilen silajlar fleig puanlamasına göre orta
kalitede silajlardır. Karışımdaki baklagil miktarı arttıkça artan protein
miktarı fermantasyonu olumsuz yönde etkileyerek silajların kalitesini düşürmüş,
buğdaygil miktarı arttıkça da kolay parçalanabilir karbonhidrat miktarının
artmasından dolayı silaj kalitesi artmıştır. Sonuç olarak; otun verimi ve
kalitesi açısından yem bezelyesi+arpa %75:%25 oranında ikili karışım şeklinde
yetiştirilmesi önerilebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |