Sıcaklık stresi süt sığırlarının süt verimini, üreme kabiliyetini ve metabolizmasını olumsuz etkileyebilen önemli bir faktördür. Süt sığırlarında optimum çevre koşulları; 13-18 oC sıcaklık, %60-70 oransal nem, 5-8 km/saat rüzgar hızı ve orta derecede bir solar radyasyon olarak tanımlanmaktadır. Çevre sıcaklığının artması, özellikle yüksek sıcaklığın, yüksek nem oranı ile beraber seyretmesi halinde, süt sığırlarının ısı atımını sınırlar ve vücut ısısı artmaya başlamasıyla beraber sığırlar strese girerler. Bu süreçte hayvanlar, vücut ısısını düşürmek için çeşitli önlemler almaya çalışırlar. Sıcaklık stresine maruz kalan süt sığırlarında süt ve döl veriminde düşüşler meydana gelmekte ve entansif işletmelerde büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu derlemede sıcaklık stresinin süt ve döl verimi üzerine etkileri ve bu etkilerden korunma yolları üzerinde durularak, sıcaklık stresine neden olan faktörlerin düzeltilmesi halinde süt sığırlarında süt ve dölverim özelliklerinin arttırılabileceği konularında bilgi vermek amaçlanmıştır
Heat stress is an important factor that can adversely affect the milk production, reproductive ability and metabolism in dairy cattle. Optimal environmental conditions in dairy cattle is defined as; 13-18 °C temperature, 60-70% relative humidity, 5-8 km/h wind speed and a moderate solar radiation. Increased ambient temperature, especially high temperature with high humidity, limits the heat removal of dairy cattle and, cattle are stressed with the increased body temperature. Meanwhile, animals try to take various measures to reduce the body temperature. Milk yield and fertility decrease in heat stressed dairy cows and, it causes huge economic losses in intensive enterprises. In this review it is aimed to focus on the effects of heat stress on milk yield and fertility and prevention of these effects and, to provide information that milk yield and fertility can be increased if the factors caused heat stress are improved
Diğer ID | JA98YV74HZ |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 1 |