Bu araştırma, tüketicilerin organik balık üretimi ve tüketimine olan düşüncelerini öğrenmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Konya ili merkez ilçelerinde 18 yaş üstü 166’ı kadın 239’u erkek toplam 405 kişi ile yüz yüze görüşülerek bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Örnekleme yöntemi olarak Basit Rasgele Örnekleme Yöntemi kullanılmıştır. Ankete katılanların %29.18’inin deniz balığını, %11.22’sinin tatlı su balığını, %59.60’ının ise hem deniz hem tatlı su balığını tükettiği belirlenmiştir. Konya’da yaşayan tüketicilerin %85.68’i organik tarım kavramından haberdar iken, organik balık yetiştiriciliğini duyanların oranı %52.10 olarak tespit edilmiştir. Organik balık yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olanların %61.61’i üniversite ve daha üzeri, %21.80’i lise, %8.06’sı ortaokul ve %8.53’ü ilkokul mezunudur. Katılımcıların çoğunluğu organik balığın doğal, sağlıklı ve lezzetli olduğunu düşünmekte ve bu sebeple organik balık tüketimine olumlu baktıklarını ifade etmekte ve organik balık yetiştiriciliğinin daha yaygın hale getirilmesini istemektedir. Elde edilen bulgulara göre, organik balık üretim ve tüketiminin arttırılması için gerekli alt yapının oluşturulması ve tüketicilerin organik balık konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi önerilmektedir.
This research was conducted to learn consumers' thoughts on organic fish production and consumption. For this purpose, a questionnaire was conducted face to face with a total of 405 people, 166 female and 239 male, over 18 years of age in Konya central districts. Random Sampling Method was used as sampling method. It was determined that 29.18% of the respondents consumed sea fish, 11.22% consumed fresh water fish and 59.60% consumed both sea and fresh water fish. While 85.68% of the consumers living in Konya are aware of the concept of organic agriculture, the rate of those who have heard of organic fish farming has been determined as 52.10%. 61.61% of those who have knowledge about organic fish farming are university and above, 21.80% high school, 8.06% secondary school and 8.53% primary school graduates. The majority of the participants think that organic fish is natural, healthy and delicious and therefore express their positive views on organic fish consumption and wish to make organic fish farming more widespread. According to the findings, it is recommended to create the necessary infrastructure for increasing the production and consumption of organic fish and to make consumers more conscious about organic fish.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer), Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |