Bu çalışma Japon bıldırcınlarında rasyona farklı seviyelerde fındık küspesi ilavesinin büyüme performansı ve karkas özellikleri üzerine etkisini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Çalışmada günlük yaşta ve karışık cinsiyette 375 adet Japon bıldırcını civcivi kullanılmıştır. Kontrol grubu için (0FK), mısır-soya fasulyesi küspesine dayalı bir rasyon hazırlanmıştır. Diğer gruplar ise, soya fasulyesi küspesinden sağlanan proteinin sırası ile %20, 40, 60 ve 80’ini sağlayacak miktarda fındık küspesi ile ikame edilmiş rasyonlardan (sırasıyla 20FK, 40FK, 60FK ve 80FK) oluşmuştur. Rasyonların tamamı Japon bıldırcınlarının büyütme dönemi için önerilen besin madde ihtiyaçlarına göre izonitrojenik (%24 ham protein) ve izokalorik (2900 kkal/kg metabolik enerji) olarak formüle edilmiştir. Toplam 5 rasyon, 5 tekerrürlü olarak denenmiştir. Deneme 5 hafta sürmüştür. Denemeden elde edilen sonuçlara göre, muamele grupları arasında ortalama canlı ağırlık, ortalama canlı ağırlık artışı, yem değerlendirme katsayısı, karkas ağırlığı, karkas randımanı, but ağırlığı, göğüs ağırlığı ve dışkıdaki ham protein seviyesi bakımından istatistiki açıdan önemli bir fark bulunmamıştır (P>0.05). Bununla beraber 80FK grubunun deneme sonu toplam yem tüketimleri, dışkıdaki ham yağ ve nişasta seviyelerinin 0FK ve 20FK gruplarınınkine göre istatistiki açıdan önemli derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir (P<0.05).
Çalışmanın sonucunda, Japon bıldırcınlarının büyütme dönemi rasyonlarında soya fasulyesi küspesinden sağlanan proteinin %80’i yerine fındık küspesi proteininin ikame edilebileceği söylenebilir.
In this study investigated that an addition of different levels of hazelnut meal to diets on performance, carcass traits in quail. A total of 375 mixed sex one-day-old quail chicks were used in the study. A diet based on corn-soybean meal was prepared for the control group (0FK). Other groups consisted of diets (20FK, 40FK, 60FK and 80FK) substituted with hazelnut meal in amounts sufficient to provide 20, 40, 60 and 80% of the protein obtained from soybean meal. All diets were formulated as isonitrogenic (24% crude protein) and isocaloric (2900 kcal / kg metabolic energy) according to the nutrient requirements recommended for the growth period of Japanese quails. A total of 5 rations were tested with 5 replications. The experiment lasted 5 weeks. According to the study that, there was no statistically significant difference between the treatment groups in terms of mean body weight, average body weight gain, feed conversion ratio, carcass weight, carcass yield, thigh and breast weight and, crude protein level in excreta (P>0.05). However, feed intake, crude fat and starch levels of excreta of the group fed with 80FK were found to be significantly higher than those of the 0FK and 20FK groups (P<0.05).
As a result of the study, it can be said that the hazelnut meal protein can be substituted for 80% of the protein obtained from soybean meal in the growth period to diets of Japanese quails.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer), Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |