Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Organik ve Konvansiyonel Şartlarda Üretim Yapan Süt Sığırı İşletmelerinin Bazı Özellikler Bakımından Karşılaştırılması

Yıl 2021, Cilt: 10 Sayı: 2, 126 - 137, 10.12.2021

Öz

Bu çalışmada, organik ve konvansiyonel şartlarda üretim yapan süt sığırı işletmelerinin bazı verim özellikler bakımından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Gümüşhane ve Erzincan illerinde organik üretim yapan 15 süt sığırı işletmesi ile bu işletmelere en yakın mesafede yer alan 16 konvansiyonel işletme sahipleri ile yüz yüze anket yapılmıştır. Ortalama eğitim süreleri, organik süt sığırı işletme sahiplerinde 10.5 yıl, konvansiyonel işletme sahiplerinde ise 9.4 yıl olmuştur. Organik süt sığırı işletmelerin sürü büyüklüğü (57.4 baş), konvansiyonel işletmelerden önemli düzeyde daha yüksektir (P<0.01). Organik işletmelerin temel geçim kaynağının süt sığırcılığı faaliyeti oluştururken (%73.3), konvansiyonel işletmelerin önemli bir kısmında (%62.5), süt sığırcılığına ilave olarak başka faaliyetlerde yürütülmüştür. Hem organik hem de konvansiyonel süt sığırı işletme sahipleri, çocuklarının bu işe devam etmelerini istemediklerini bildirmişlerdir. Organik işletmelerde düveler (17 ay), konvansiyonel işletmelere göre (22 ay) damızlıkta kullanma çağına daha erken yaşlarda ulaşmışlardır (P<0.01). Sürüden ayıklamanın en önemli nedenini organik işletmelerde üreme sorunu (%53.3), konvansiyonel işletmelerde ise yaşlılık (%62.5) oluşturmuştur. Organik süt sığırı işletmelerinde sıklıkla karşılaşılan sorunların başında ayak-tırnak rahatsızlıkları gelirken (%53.3), konvansiyonel işletmelerde ise şap (%56.2) hastalığı gelmiştir. Organik süt sığırı işletmelerin günlük ortalama süt verimi (20.7) gerçek süt verimi (6315 kg), konvansiyonel işletmelere göre (11.3 kg ve 2443 kg) önemli oranda daha yüksektir. Hem organik hem de konvansiyonel süt sığırı işletmelerinde kesif yem fiyatının yüksekliği en önemli sorunu oluşturmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığından en önemli beklentiyi, organik işletmelerde kesif yeme desteklemelerin yapılmasını (%40), konvansiyonel işletmelerde ise pazarlama sorununun giderilmesi (%62.5) oluşturmuştur.

Kaynakça

  • Ahlman, T. (2010). Organic dairy production – Herd characteristics and genotype by environment interactions. Swedish University of Agricultural Sciences, Doctoral thesis, Uppsala.
  • Ahlman, T., Berglund, L., Rydhmer, L., Strandberg, E. (2011). Culling reasons in organic and conventional dairy herds and genotype by enviroment for longevity. J. Dairy Sci., 94: 1568-1575.
  • Aksakal, V., Bayram, B. (2009). Estimates of genetic and phenotypic parameters for the birth weight of calves of Holstein Fresian cattle reared organically. Journal of Animal and Veterinary Advances 8 (3): 568-572.
  • Anonim, (2010). T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, Ankara, 2010.
  • Anonim, (2021). Organik tarım istatistikleri. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Erişim: https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Organik-Tarim/Istatistikler.
  • Bayram, B., Yanar M., Akbulut, Ö., (2008a). Reproductive and milk production traits of Holstein Friesian cows in pre-organic and organic dairy husbandry in Turkey. Journal of Animal and Veterinary Advances, 7 (7): 808-811.
  • Bayram, B., Aksakal, V., Akbulut, Ö. (2008b). Organik ve konvansiyonel süt sığırı işletmelerinde yetiştirilen sığırların verim özelliklerinin karşılaştırılması. Erzincan Üniv. Fen Bil. Enst. Derg., 1: 233-248.
  • Bayram, B., Ak, İ., Aksakal, V., Mazlum, H., 2013. Organik süt üreten işletmelerin yapısal, teknik ve sosyo-ekonomik analizler. Hayvansal Üretim 54 (1): 27-33.
  • Bayram, B., Topal, M., Aksakal, V., Önk., K., (2015a). Investigate the effects of non-genetic factors on calving difficulty and stillbirth rate in Holstein Friesian cattle using the CHAID analysis. Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg., 21 (5): 645-662.
  • Bayram, B., Aksakal, V., Karaalp, M. (2015b). Organik süt sığırı yetiştiriciliği (Organik Hayvansal Üretim, Editör: Prof. Dr. Bahri Bayram), Gündüz Ofset ve Matbaacılık, Trabzon, 2015.
  • Bayram, B. (2019). Comparison of cows’ milk in terms of quantity and content raised under organic and conventional conditions. Journal of Bahri Dağdaş Animal Research 8 (1): 9-15.
  • Bayram, B., Bingölbali, M. (2019). Comparison of some traits of dairy cattle farms from the organic and conventional production. XI International Animal Science Conference, 20-22 October 2019, Nevşehir, Turkey.
  • Bennedsgaard, T. W., Thamsborg, S. M., Vaarst, M., Enevoldsen, C. (2003). Eleven years of organic dairy production in Denmark: herd health and production related to time conversion end compared to conventional production. Livest. Prod. Sci., 80: 121-131.
  • Demirhan, S. A., Ünal, N. (2016). Organik ve konvansiyonel süt sığırı yetiştiriciliği yapılan işletmelerde bazı özelliklerin karşılaştırılması. Ankara Üniv. Vet. Fak. Derg., 63: 179-186.
  • Duval, E., von Keyserling, M.A.G., Lecorps, B. (2020). Organic dairy cattle: Do European Union regulations promote animal welfare? Animals (10): 1786-1796.
  • Fall, N., Emanuelson, U., Martinsson, K., Jonsson, S. (2008). Udder health at a Swedish research far with both organic and conventional dairy cow management. Preventive Vet. Med. 83: 186-195.
  • Germo, R. T., Waage, S., Sviland, S., Henriksen, B. I. F., Osteras, O., Reksen, O. (2010). Reproductive performance, udder health and antibiotic resistance in mastitis bacteria isolated from Norwegian Red cows in conventional and organic farming. Acta Veterinaria Scandinavica, 52: 11.
  • Güriş, S., Astar, M. (2014). Bilimsel araştırmalarda SPSS ile istatistik. Der Yayınları, 428 s. ISBN: 978-975-353-418-5, İstanbul.
  • Hamilton, C., Emanuelson, U., Forslund, K., Hansson, I., Ekman, T. (2006). Mastitis nad related management factors in certified organic dairy herds in Sweeden. Acta Vet. Scandinavica, 48: 1-7.
  • Hardeng, F., Edge, V. L. (2001). Mastitis, ketosis and milk fever in 31 organic and 93 conventional Norwegian dairy herds. J. Dairy Sci., 84: 2673-2679.
  • Hoffmann, R., Wivstad, M. (2015). Why do (don’t) we buy organic food and do we get what we bargain for? EPOK-Centre for Organic Food and Farming. Swedish University of Agriculture Science, Uppsala. ISSBN: 978-91-576-9285-6.
  • Kaygısız, A., Tümer, R., Orhan, H., Vanlı, Y. (2010). Kahramanmaraş Bölgesi süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri: 1. İşletmecilerin sosyal ve kültürel durumları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41 (1): 39-44.
  • Kristensen, T., Kristensen, E. T. (1998). Analysis and simulation modeling of the production in Danish organic and conventional dairy herds. Livest. Prod. Sci., 54: 55-65.
  • McBride, W. D., Greene, C. (2009). Characteristics, costs and issues for organic dairy. United Department of Agriculture, Economic Research Service, Economic Research Report, Number: 82.
  • Mullen, K. A. E., Sparks, L. G., Lyman, L., Washburn, S. P., Anderson, K. L. (2013). Comparisons of milk quality on North Carolina organic and conventional dairies. J. Dairy Sci., 96: 6753-6762.
  • Nauta, W. J., Baars, T., Bovenhuis, H. (2006). Converting to organic dairy farming: consequences for pruduction, somatic cell scores and calving interval of first parity Holstein cows. Livestock Sci., 99: 185-195.
  • Nehring, R. F., Gillespie, J., Greene, C., Law, J. (2021). The economics and productivity of organic versus conventional U.S. dairy farms. J. Agricultural and Applied Economics, s: 1-19.
  • Nizam, S., Armağan, G. (2006). Aydın ilinde pazara yönelik süt sığırcılığı işletmelerinin verim özelliklerinin belirlenmesi. Aydın Adnan Menderes Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 3 (2): 53-60.
  • Palupi, E., Jayanegara, A., Ploeger, A., Kahl, J. (2012). Comparison of nutritional quality between conventional and organic dairy products: a meta-analysis. Journal of Science Food Agriculture, 92: 2774-2781.
  • Reksen, O., Tverdal, T., Ropstad, E. (1999). Comparative study of reproductive performance in organic and conventional dairy husbandry. J. Dairy Sci., 82: 2605-2610.
  • Roesch, M., Doherr, M. G., Blum, J. W. (2005). Performance of dairy cows on Swiss farms with organic and integrated production. J. Dairy Sci., 88: 2462-2475.
  • Rodriguez-Bermudez, R., Miranda, M., Fouz, R., Orjales, I., Dieguez, F.J., Minervino, A.H.H., Lopez-Alonso, M. (2019). Breed performance in organic dairy farming in North Spain. Reprod. Dom. Animal: 93-104.
  • Rozzi, P., Miglior, F., Hand, K. J. (2007). A total merit selection index for Ontario organik dairy farmers. J. Dairy Sci., 90: 1584-1593.
  • Röss, E., Mie, A., Wivstad, M.,Salomon, E., Johannson, B., Gunnarsson, S., Wallenbeck, A., Hoffman, R., Nilsson, U., Sundberg, C., Watson, C. A. (2018). Risk and opportunies of increasing yields in organic farming. A review. Agronomy for Sustainable Development, 38: 14.
  • Sato, K., Barlett, P., Erskine, R. J., Kaneene, J. B. (2005). A comparison of production and management between Wisconsin organic and conventional dairy herds. Livest. Prod. Sci., 93: 105-115.
  • Schwendel, B.H., Wester, T.J., Morel, P.C.H., Tavendale, M.H., Deadmen, N., Shadbolt, N.M., Otter, D.E. (2014). Invited rewiew: Organic and conventionally production milk-An evaluation of factors influencing milk composition. J. Dairy Sci., 98: 721-746.
  • Shandilya, S. K., Singh, A. P., Ojha, B., K., Mishra, A., Jaiswal, M., Jaiswal, S. K., Bisht, P. (2020). Effect of organic production system on productive and reproductive performance of cattle. Indian J. Anim. Res. 54 (3): 384-387.
  • Smigic, N., Djekic, I., Tomasevic, I., Stanisic, N., Nedeljkovic, A., Lukovic, V., Minocinovic, J. (2017). Organic and conventional milk-insight on potential differences. British Food Journal, 119: 366-376.
  • Soyak, A., Soysal, M. İ., Gürcan, E. K. (2007). Tekirdağ ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri ve bu işletmelerdeki Siyah Alaca süt sığırlarının çeşitli morfolojik özellikleri üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (3): 297-305.
  • Stiglbauer, K. E., Cicconi-Hogan, K. M., Richert, R., Schukken, Y.H., Ruegg, P. L., Gamroth, M. (2013). Assessment of herd management on organic and conventional dairy farms in the United States. J. Dairy Sci., 96: 1290-1300.
  • Thomassen, M. A., Van Calker, K. J., Smiths, J., Lepema, G. L., de Boer, I. J. M. (2008). Life cycle assessment of conventional and organic milk production in the Netherlands. Agriculture Systems, 96: 95-107.
  • Turgay, A., Bakır, G. (2004). Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-3 Eylül 2004, 370-379, Isparta. Valle, P. S., Lien, G., Flaten, O., Koesling, M., Ebbesvik, M. (2007). Herd health and health management in organic versus conventional dairy herds in Norway. Livestock Sci., 112: 123-132.
  • Willer, H., Travnicek, J., Meier, C., Schlatter, B. (2021). The World of organic agriculture statistics and emerging trends, 2021.
Toplam 43 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Bahri Bayram 0000-0002-4742-6768

Yayımlanma Tarihi 10 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bayram, B. (2021). Organik ve Konvansiyonel Şartlarda Üretim Yapan Süt Sığırı İşletmelerinin Bazı Özellikler Bakımından Karşılaştırılması. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 10(2), 126-137.