Araştırma Makalesi

Öğretmenlerin Eğitim Araştırmalarına Yönelik Tutumlarının İncelenmesi

Cilt: 12 Sayı: 23 28 Haziran 2017
PDF İndir
TR

Öğretmenlerin Eğitim Araştırmalarına Yönelik Tutumlarının İncelenmesi

Öz

Bu çalışmada, öğretmenlerin eğitim araştırmalarına yönelik tutumlarının belirlenmesi ve cinsiyet ve haftalık ders yükü değişkenlerine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada tarama (survey) yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak İlhan vd., (2013) tarafından geliştirilen “Eğitim Araştırmalarına Yönelik Öğretmen Tutum Ölçeği (EAÖTÖ)” kullanılmıştır. Farklı branşlardan 304 öğretmenden elde edilen veriler üzerinde ölçeğin geçerlik ve güvenirlik analizleri yeniden yapılmış ve sonuçlar ölçeğin öğretmenlerin eğitim araştırmalarına karşı tutumlarını belirlemede geçerli ve güvenilir bir ölçek olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Cinsiyet ve haftalık ders yükü değişkenleri açısından tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olup olmadığını belirlemek için aynı veri seti varyans analizi (iki-yönlü ANOVA) kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları erkek öğretmenlerin eğitim araştırmalarına karşı tutumlarının kadın meslektaşlarına kıyasla anlamlı düzeyde yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, öğretmenlerin eğitim araştırmalarına karşı tutumlarının haftalık ders yükü değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca eğitim araştırmalarına karşı tutumda cinsiyet ve ders yükü arasında önemli bir etkileşim olmadığı da saptanmıştır.  

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ajzen, I., & Fishbein, M. (2000). Attitudes and the attitude–behavior relation: reasoned and automatic processes. In W. Stroebe and M. Hewstone (Eds.), European Review of Social Psychology, (Vol. 11, pp. 1–33). Chichester, England: Wiley.
  2. Bentler, P. M. (1990). Comparative fit indexes in structural modeling. Psychological Bulletin, 107(2), 238–246.
  3. Bentler, P. M., & Bonett, D. G. (1980). Significance tests and goodness of fit in analysis of covariance structures. Psychological Bulletin, 88(3), 588–606.
  4. Beycioglu, K., Ozer, N., & Ugurlu, C. T. (2010). Teachers’ view on educational research. Teaching and Teacher Education, 26(4), 1088-1093.
  5. Butt, I. H., & Shams, J. A. (2013). Master in education student attitudes towards research: A comparison between two public sector universities in Punjab. A Research Journal of South Asian Studies, 28(1), 97-105.
  6. Büyüköztürk, Ş. (2009). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. (10. Baskı). Pegem Akademi: Ankara.
  7. Byrne, B. M. (2010). Structural equation modeling with AMOS: Basic concepts, applications, and programming (2nd ed.). Madison, NY: Routledge.
  8. Berber, N. C. (2013). Ortaöğretim öğrencilerinin ve öğretmenlerin eğitim araştırmalarına bakışı. Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 36, 142-159.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Sakıp Kahraman
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Ebru Köleli Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

28 Haziran 2017

Gönderilme Tarihi

9 Ocak 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 23

Kaynak Göster

APA
Kahraman, S., & Köleli, E. (2017). Öğretmenlerin Eğitim Araştırmalarına Yönelik Tutumlarının İncelenmesi. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(23), 35-55. https://izlik.org/JA86KL54FF