Extract
The phenomenon of crime, which is one of the elements that the state struggles to protect the social order, has been encountered in every period of history. While many factors play a role together in the formation of crime, factors such as poverty, unemployment, increasing inflation rates and socio-economic levels of individuals have come to the fore. Murder, which puts an end to human life by separating from all crimes that deeply affect human life, has emerged as an important element to be emphasized. Because no crime has directly ended human life, except murder, which has continued to be committed from the oldest ages of history to the present day.
While the desire to have something without making any effort or deserving has manifested itself since the day of humanity's existence, one of the easiest ways to realize this desire has been theft. In general, it has been observed that there is a close link between theft and poverty. The war years, especially the Second World War, turned the world economy upside down and deeply affected the lives of societies. In this respect, the period of the Second World War, in which the economic collapse was felt deeply, was the time period when many crime phenomena such as theft and murder increased.
Where the effects of the Second World War were felt, this situation was frequently mentioned in the newspapers of the period while there was an increase in theft and murder cases in Turkey. Cumhuriyet Newspaper, which continues its publication life today, was published daily during the Second World War. Crimes, especially important events of the period, were frequently included in the newspaper. Thus, Cumhuriyet Newspaper, one of Turkey's well-established newspapers, constituted a rich source while investigating the theft and murder cases. According to the characteristics of the period, there was a change in the news of theft and murder events in the content of the newspaper. In this article, while examining the theft and murder incidents reflected in Cumhuriyet Newspaper, it was tried to prove that it increased with the deteriorating socio-economy during the Second World War.
Toplumsal düzenin korunabilmesi için devletin mücadele ettiği unsurların başında gelen suç olgusuna tarihin her döneminde rastlanmıştır. Suçun oluşumunda pek çok faktör bir arada rol alırken özellikle yoksulluk, işsizlik, artan enflasyon oranları ve bireylerin sosyo-ekonomik düzeyleri gibi etkenler ön plana çıkmıştır. İnsan hayatını derinden etkileyen bütün suçlardan ayrılarak insan yaşamına son veren cinayet, üzerinde durulması gereken önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmıştır. Çünkü tarihin en eski çağlarından günümüze kadar işlenmeye devam eden cinayet dışında hiçbir suç insan hayatını doğrudan sonlandırmamıştır.
İnsanlığın var olduğu günden itibaren emek harcamadan ve hak etmeden bir şeylere sahip olma isteği kendisini gösterirken bu isteği gerçekleştirmenin en kolay yollarından biri hırsızlık olmuştur. Genel olarak bakıldığında hırsızlık ile yoksulluk arasında sıkı bir bağ olduğu gözlemlenmiştir. Başta İkinci Dünya Savaşı olmak üzere savaş yılları dünya ekonomisini alt üst ederek toplumların yaşantısını derinden etkilemiştir. Bu açıdan ekonomik çöküntünün derinden hissedildiği İkinci Dünya Savaşı dönemi, başta hırsızlık ve cinayet olayları gibi pek çok suç olgusunun artış gösterdiği zaman dilimi olmuştur.
İkinci Dünya Savaşı etkilerinin hissedildiği Türkiye’de hırsızlık ve cinayet olaylarında artış yaşanırken bu durum dönemin gazetelerinde de sıklıkla yer almıştır. Günümüzde de yayın hayatına devam eden Cumhuriyet Gazetesi, İkinci Dünya Savaşı döneminde günlük olarak yayınlanmıştır. Gazete içerisinde dönemin önemli olayları başta olmak üzere işlenen suçlara da sıkça yer verilmiştir. Böylece Türkiye’nin köklü gazetelerinden olan Cumhuriyet Gazetesi, hırsızlık ve cinayet olaylarını araştırınken zengin bir kaynak teşkil etmiştir. Dönemin özelliklerine göre gazetenin içeriğindeki hırsızlık ve cinayet olayları haberlerinde değişim yaşanmıştır. Bu makalede Cumhuriyet Gazetesi’ne yansıyan hırsızlık ve cinayet olayları incelenirken İkinci Dünya Savaşı döneminde bozulan sosyo-ekonomi ile artış gösterdiği ispat edilmeye çalışılmıştır.
Suç Hırsızlık Cinayet Cumhuriyet Gazetesi İkinci Dünya Savaşı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2023 |
Gönderilme Tarihi | 20 Ekim 2022 |
Kabul Tarihi | 28 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |