Geçmişten bugüne değişen ve gelişen teknoloji günümüzde hayatımızın her alanında yer alan vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir. Artık bilgiye ulaşmak teknolojiyle birlikte çok daha kolay bir hal almıştır. Teknolojinin eğitim ortamlarına yansımasıyla birlikte bilgiyi almanın ve vermenin yöntemlerinde de değişiklikler meydana gelmiştir. Teknolojiyle birlikte akıllı tahtanın sınıf ortamlarında yer alması bireylerin birçok duyu organına hitap edilmesini ve bu da bilginin kalıcılığını artırmayı sağlamıştır. Öyle ki gelişen tüm bu teknolojiler müziğin de öğrenmenin bir parçası olarak kullanılmasına ortam hazırlamıştır. Günümüzde müzik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelmiştir. Bazen hiçbir çaba göstermeden şarkı sözlerini söyleyebildiğimizi fark ediyoruz. Bu da melodik unsurların öğrenmeyi olumlu yönde etkilediğinin göstergesidir. Müziğin insan hayatındaki önemi ve teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurularak bu araştırmada Atatürk İlkeleri ve inkılâplarının öğretiminde kalıcılığın sağlanabilmesi için müzikle öğrenme tekniği kullanılmıştır. Bu araştırmanın amacı, öğrencilere Atatürk İlkeleri öğretilirken uygun koşullar sağlandığında öğrencilerin tarih derslerinde aktif olduklarını, grup çalışmasını verimli bir şekilde gerçekleştirerek eğlenerek (müzikle) öğrenmeyi kendi kendilerine başarabildiklerini ve yaptıkları çalışmaları günlük yaşamlarına da taşıyabildiklerini ortaya koyabilmektir. Bu çalışma, nitel ve nicel araştırma yöntemi (karma yöntem) kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2017–2018 eğitim öğretim yılında Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunan sosyoekonomik düzeyi düşük bir devlet okulundaki 58 (29 deney grubu 29 kontrol grubu) 8. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları, başarı testi, TCİTA dersine yönelik tutum ölçeği, TCİTA dersi akademik benlik kavram ölçeği ve yansıtıcı günlükler kullanılmıştır. Başarı testinden elde edilen nicel verilerin analizinde İlişkili Örneklemler için t- Testi, TCİTA dersine yönelik tutum ölçeğinden elde edilen nicel verilerin analizinde İlişkisiz Örneklemler için t- Testi, TCİTA dersi akademik benlik kavram ölçeğinden elde edilen nicel verilerin analizinde İlişkisiz Örneklemler için t- Testi, yansıtıcı günlüklerden elde edilen nitel verilerin analizi için içerik analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular öncülüğünde önerilerde bulunulmuştur.
Atatürk İlkeleri müzik karaoke tekniği teknoloji tarih ortaokul
In this study, the effects of music-supported activities (karaoke technique) on students academic achievements, attitudes and academic self-perceptions were examined. This study was carried out by using qualitative and quantitative research methods (mixed method).
This research was carried out in a public school in ġahinbey/Gaziantep for along seven weeks (14 hours). The subject of “Ataturk‟s Principles” in the “Kemalizm” unit forms the application topic of the research. In the experimental group, the lessons were carried out textbook- centred.
The adaption of karaoke method/technique to regular school lesson was made in a certain operational order. Firstly, the songs that students like were determined and the karaoke forms of there songs were found. During the course, the students/subject/listened to the original song first and then the karaoke form. Later on, the students wrote new words compatible with the course/lesson using the advantage of the rhythm of music. These words were made one complete song and arranged as a karaoke video with the support of appropriate visuals. After that, these videos were sang by the students individually and together for an hour for each of the principles.The academic achievement, attitude scale and academic self- perception scales were applied to 58 students (29 students in experimental group and 29 students in control group) equals to each other in experimental and control groups. After applying music- supported activities to the students in experimental group, academic achievement test, attitude scale and academic self- perceptions scales were applied as a final test to experimental and control groups durıng the process. Durıng the application process, the feelings and thoughts of students were acquired by applying daily reflective forms to the students in experimental group.
Atatürk's Principles Music Karaoke tecnique technology history middle school
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2021 |
Gönderilme Tarihi | 8 Haziran 2021 |
Kabul Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |