BibTex RIS Kaynak Göster

DENİZLİ TİCARET VE SİYASET HAYATINDA ALİ FUAT DAĞDEVİREN

Yıl 2014, Sayı: 7, 855 - 869, 01.02.2014

Öz

Tavas’ta dünyaya gelen Ali Fuat Bey Denizli’de Lise öğrenimini tamamlamıştır. En kısa zamanda hayata ve ticarete atılmayı hedeflediği için üç yıllık bir okul olan İstanbul’da Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu’na kayıt yaptırmıştır. Öğrenciliği döneminde ailesinin maddi açıdan dar imkânlar içerisinde bulunması nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından o dönemde yüksek öğrenim öğrencilerine verilen burstan faydalanmıştır. İstanbul’dan Denizli’ye 1945’te döndükten sonra Denizli Manifaturacılar Birliği’nde muhasebeci olarak göreve başlayan Dağdeviren, askerlik sonrası Manifaturacılar Birliğinin dağılmış olması nedeniyle memuriyet hayatına atılmıştır. Ankara’da Ticaret Bakanlığında memuriyete başladıktan iki yıl sonra Denizli İş Bankasına naklini yaptırmış ve Denizli’ye geldikten sonra siyasi hayata ilk adımını atmıştır. 1952’de memuriyet hayatından ayrılarak ticarete atılan Dağdeviren, kısa sürede aldığı Koç Şirketine bağlı önemli bayilikler ile ticari hayatta kendisine önemli bir yer bulmuştur. Denizli Verem Savaş Derneği ile bir yandan toplumsal katkının sivil toplum ayağında yer alırken, CHP içindeki aktif durumuyla siyasette de kendisine yer bulmuştur. CHP içinde önemli görevler üstlenen Dağdeviren, 1960’da Denizli Ticaret Odası Başkanı olmuştur. 1961’de CHP İl Başkanı olmuştur. 1963’de Belediye Başkanlığına adaylığını koymuş ise de kazanamamıştır. 1968’de ikinci kez belediye başkanlığına adaylığını koymuş ve yine başkan seçilememiştir. 1972’ye kadar siyasetten uzak kalan Dağdeviren 1972’de yeniden CHP İlçe Başkanı olmuştur. 1973’te Belediye Başkan Vekilliğine seçilmiş, 1978’e kadar Meclis üyeliği ve başkan vekilliği görevlerinde bulunmuştur. 1978’den sonra ticaret hayatına bir süre daha devam etmiş ise de daha sonra ticari hayattan da ayrılmıştır

DENİZLİ TİCARET VE SİYASET HAYATINDA ALİ FUAT DAĞDEVİREN ALİ FUAT DAĞDEVİREN IN THE LİFE OF DENİZLİ TRADE AND POLITIC

Yıl 2014, Sayı: 7, 855 - 869, 01.02.2014

Öz

Ali Fuat Bey born in Tavas completed his high school education in Denizli. He enrolled in High Economic and Trade School, three-year, in İstanbul because he aimed at begining to work and trade as soon as possible. In his pupilage, he took advantage of scholarship which was given by Republican People's Party (RPP) to students of hisher education because his family had financial difficulties in those times. Dağdeviren starting to work as a accountant in Denizli Draper Union after the return to Denizli from İstanbul began to work as a official after the army because the Union separated. After two years which he employed in ministry of commerce in Ankara, he transfered himself to Denizli İş Bank and after return to Denizli he put a stake in the ground of politic. Dağdeviren, going into business by leaving from public service, had an important position in trade for himself in a short time owing to important dealership related to Koç Company. While he was in the leg of civil society of social contribution with Denizli Tuberculosis Control Association, he engaged himself in politic with the active position in Republican People's Party. Dağdeviren taking on important tasks in the party, became head of Denizli Board of Trade in 1960. He became provincial head of RPP in 1961. In 1963, he became candidate of mayorship but he couldn’t win. In 1968, he became candidate of mayorship second time but he couldn’t win again. Dağdeviren becoming distant from politic until 1972, became provincial head of RPP again in 1972. He was selected to deputy mayor in 1973, was on duty for councilorship and deputy chairman until 1978. He leaved from trade life later although after 1978, he continued trade life for a while.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA82TK44BP
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ercan Haytoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2014
Gönderilme Tarihi 1 Şubat 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Sayı: 7

Kaynak Göster

Chicago Haytoğlu, Ercan. “DENİZLİ TİCARET VE SİYASET HAYATINDA ALİ FUAT DAĞDEVİREN”. Belgi Dergisi, sy. 7 (Şubat 2014): 855-69.