Araştırma Makalesi

ÇILDIR ve AKTAŞ GÖLLERİ HAVZASINDA BAZI COĞRAFİ GÖZLEMLER

Sayı: 4 11 Şubat 2019
PDF İndir
TR

ÇILDIR ve AKTAŞ GÖLLERİ HAVZASINDA BAZI COĞRAFİ GÖZLEMLER

Öz

Çıldır ve Aktaş Gölleri Doğu Anadolu Bölgesinin Erzurum-Kars Bölümünde yer almaktadırlar. Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars illeri sınırları içerisinde yer alırken, Aktaş Gölü’nün yarısı ülkemiz sınırları içerisinde, diğer yarışıise Gürcistan sınırlarında kalmaktadır. Kuzeydoğu Anadolu’nun geniş bazalt kaplı plato bölgesinde yer alan göller oluşum bakımından farklılıklar göstermektedir. Çıldır Gölü doğal set gölü özelliği taşırken, Aktaş Gölü tektonik oluşum özelliği göstermektedir. Çıldır Gölü güneyindeki bir kapma boğazı ile sularını dış akışa gönderirken, Aktaş gölünde dış drenaj henüz tam gelişmemiştir. Balık potansiyeli oldukça iyi olan Çıldır Gölü çevresinde bulunan yerleşmelerin balık ihtiyacını karşılamaktadır. Göllerin bulunduğu çevrenini yerleşim tarihi oldukça eski dönemlere kadar gitmektedir. Yörenin iklimi, yeryüzü şekilleri diğer taraftan doğal bitki örtüsünün uzun boylu çayırlardan oluşması, Büyükbaş Hayvancılık ekonomik faaliyet kolunun doğmasına zemin hazırlamıştır.

Ülkemizin ve bölgenin önemlivarlıklarından olan bu göller, sahip oldukları doğal güzellikler, çevrelerinde ve içerisinde yaşayan bitki ve değişik hayvanlarıyla henüz bozulmamış doğal çevre yapılarından dolayı tanıtılması ve yararlanılması gereken önemli doğal kaynaklarımızdır.

Anahtar Kelimeler

Çıldır Gölü,Aktaş Gölü,Ardahan,gözlem,Biyocoğrafya

Kaynakça

  1. ABABAY, F. 2000, Çıldırın Yönetsel Örgüt Süreci; Kuzeydoğu Anadolunun Tarihi Coğrafyası ile Osmanlı Taşra Örgütü Ankara.
  2. AKGÜL, G., 1997, “ÇıldırveAktaşGölleri (Ardahan) Arasında Kalan BölgeninFlorası”, GaziÜniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış YüksekLisansTezi, Ankara.
  3. ATALAY, İ., 1978, “Çıldır Gölü ve Çevresinin Jeomorfolojisi”, Jeomorfoloji Dergisi, Sa. 7, Ankara.
  4. ATALAY, İ, 1982, “TürkiyeJeomorfolojisineGiriş”, Ege Univ. SosyalBil. Fak. Yay. No:9, İzmir.
  5. ATALAY, İ.,TETİK, M., YILMAZ, Ö. (1984). “Kuzeydoğu Anadolu’nun Ekosistemleri”, Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yayınları, Teknik Bülten Serisi No: 141
  6. ATEŞOĞULLARI, M, YILDIRIM, Y., 2003, “Ardahan İli Çevre Durum Raporu”. ArdahanValiligi İl ÇevreveOrmanMüdürlüğü.
  7. ALP,N.,CEYLAN, A., BİNGÖL, A., TOPALOĞLU, Y., 2006“Ardahan/Çıldır Akçakale Adası Kazısı Ön Çalışma Raporu”, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yay. No 8079-1, s, 375-390
  8. BAŞÇINAR, N. S., DÜZGÜNEŞ, E., MISIR, D.S., POLAT, H. VE ZENGİN, B.2009. “GrowthandFleshYield of theSwanMussel [Anodontacygnea(Linnaeus, 1758)] (Bivalvia: Unionidae) in Lake Çıldır (Kars, Turkey)”. TurkishJournal of FisheriesandAquaticSciences 9: s. 127-132.
  9. BİNGÖL, A., 2003, Eski Çağlardan Urartu’nun Yıkılışına Kadar Kars ve Çevresi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi, Erzurum.
  10. CEYLAN, A. 2011. “Çıldır Akçakale Kazısı Çevresinde Bölgede Yapılan Tarihi ve Arkeolojik Araştırmalar”, Özsait Armağanı.s.85-96, İstanbul

Kaynak Göster

APA
Şimşek, O. (2019). ÇILDIR ve AKTAŞ GÖLLERİ HAVZASINDA BAZI COĞRAFİ GÖZLEMLER. Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Belgü Dergisi, 4, 103-127. https://izlik.org/JA23SW85UD
AMA
1.Şimşek O. ÇILDIR ve AKTAŞ GÖLLERİ HAVZASINDA BAZI COĞRAFİ GÖZLEMLER. BELGÜ. 2019;(4):103-127. https://izlik.org/JA23SW85UD
Chicago
Şimşek, Oğuz. 2019. “ÇILDIR ve AKTAŞ GÖLLERİ HAVZASINDA BAZI COĞRAFİ GÖZLEMLER”. Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Belgü Dergisi, sy 4: 103-27. https://izlik.org/JA23SW85UD.
EndNote
Şimşek O (01 Şubat 2019) ÇILDIR ve AKTAŞ GÖLLERİ HAVZASINDA BAZI COĞRAFİ GÖZLEMLER. Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Belgü Dergisi 4 103–127.
IEEE
[1]O. Şimşek, “ÇILDIR ve AKTAŞ GÖLLERİ HAVZASINDA BAZI COĞRAFİ GÖZLEMLER”, BELGÜ, sy 4, ss. 103–127, Şub. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23SW85UD
ISNAD
Şimşek, Oğuz. “ÇILDIR ve AKTAŞ GÖLLERİ HAVZASINDA BAZI COĞRAFİ GÖZLEMLER”. Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Belgü Dergisi. 4 (01 Şubat 2019): 103-127. https://izlik.org/JA23SW85UD.
JAMA
1.Şimşek O. ÇILDIR ve AKTAŞ GÖLLERİ HAVZASINDA BAZI COĞRAFİ GÖZLEMLER. BELGÜ. 2019;:103–127.
MLA
Şimşek, Oğuz. “ÇILDIR ve AKTAŞ GÖLLERİ HAVZASINDA BAZI COĞRAFİ GÖZLEMLER”. Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Belgü Dergisi, sy 4, Şubat 2019, ss. 103-27, https://izlik.org/JA23SW85UD.
Vancouver
1.Oğuz Şimşek. ÇILDIR ve AKTAŞ GÖLLERİ HAVZASINDA BAZI COĞRAFİ GÖZLEMLER. BELGÜ [Internet]. 01 Şubat 2019;(4):103-27. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23SW85UD