TR
EN
Pliometrik Antrenmanların Tenis Servis İsabetine Etkisi
Öz
Bu çalışmada, 22-24 yaş grubu sedanter erkek tenisçilere uygulanan 8 haftalık pliometrik antrenmanların servis isabetine etkisi amaçlanmıştır. Çalışmaya, 22-24 yaş arasında 16 erkek tenisçi gönüllü olarak katılmıştır. Sporcuların yaş, boy, vücut ağırlığı ve Dewitt-Dugan servis ve ITN Servis testi ilk ölçümlerinin ardından tesadüfi yöntemle kontrol n=8 ve deney n=8 grubu ayrılmıştır. Her iki gruba 8 haftalık teknik antrenmanlar uygulanırken, deney grubuna ise teknik ve pliometrik antrenmanlar uygulanmıştır. Elde edilen veriler Microsoft Excel programına kaydedildikten sonra SPSS 16 paket programına aktarılarak tanımlayıcı istatistik, gruplar kendi içerisinde Wilcoxon ve gruplar arası da Mann-Whitney U test analizleri yapılarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizlerin hassasiyet derecesi p=0,05 olarak alınmıştır. Deney ve kontrol grubu arasındaki karşılaştırmalarda; Dewitt-Dugan servis testi ilk ölçümlerinde p=0,78 ve Dewitt-Dugan servis testi son ölçümlerinde p=0,31 olarak tespit edilmiştir ve anlamlı farklılık bulunamamıştır p
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ağaoğlu, S.A. Kaldırımcı, M., Taşımektepligil, Y., (2000). Ağırlık Topuyla Yapılan Pliometrik Antrenmanın Hentbolcuların Dikey Sıçraması ve Atış Kuvvetine Etkisi. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri 1. Kongresi. 58-66.
- Ateşoğlu, U. (2001). Kendi Vücut Ağırlığı ve Ek ağırlıkla Yapılan Pliometrik Antrenmanın Bazı Fiziksel ve Fizyolojik Parametreler Üzerine Etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara.Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
- Bompa, T.O., (1994). TheoryandMethadology of Training (çev. Keskin, İ., 2003). Antrenman Kuramı ve Yönetimi. İstanbul: Spor Yayınevi.
- Büyük, Ö. ve Gül, M. (2013). 12-14 Yaş Bayan Tenisçilerde Genel Kuvvet Çalışmalarının Tenis Becerisi Ve Bazı Fiziksel Uygunluk Özelliklerine Etkisi. Yayınlanmamış Lisans Tezi. Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
- Ertem, E., Gül, M., Gül, G. (2013). 10-12 Yaş Bayan Tenisçilere Uygulanan Koordinasyon Antrenmanlarının Dewitt-Dugan ve Wall Catch Tenis Testlerine Etkisi. Kocaeli Üniversitesi kocaeli.edu.tr /minegul/ poster/minegul25.12.2013_10.09.31poster.pdf.
- Haşıl, N., ve Ataç, H.(1998). Tenis Alıştırma Örnekleri. Bursa: Akmat Akınoğlu Matbaacılık.
- Kamar, A. (2003). Sporda Yetenek Beceri ve Performans Testleri. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
- Kermen, O. (2002). Tenis Teknik ve Taktikleri, 2. Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Eylül 2017
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 9 Sayı: 1
APA
Gül, G. K., Konyalı, M., & Gül, M. (2017). Pliometrik Antrenmanların Tenis Servis İsabetine Etkisi. Beden Eğitimi ve Spor Araştırmaları Dergisi, 9(1), 67-73. https://izlik.org/JA45HA59TN
AMA
1.Gül GK, Konyalı M, Gül M. Pliometrik Antrenmanların Tenis Servis İsabetine Etkisi. BESAD. 2017;9(1):67-73. https://izlik.org/JA45HA59TN
Chicago
Gül, Gazanfer Kemal, Mustafa Konyalı, ve Mine Gül. 2017. “Pliometrik Antrenmanların Tenis Servis İsabetine Etkisi”. Beden Eğitimi ve Spor Araştırmaları Dergisi 9 (1): 67-73. https://izlik.org/JA45HA59TN.
EndNote
Gül GK, Konyalı M, Gül M (01 Eylül 2017) Pliometrik Antrenmanların Tenis Servis İsabetine Etkisi. Beden Eğitimi ve Spor Araştırmaları Dergisi 9 1 67–73.
IEEE
[1]G. K. Gül, M. Konyalı, ve M. Gül, “Pliometrik Antrenmanların Tenis Servis İsabetine Etkisi”, BESAD, c. 9, sy 1, ss. 67–73, Eyl. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45HA59TN
ISNAD
Gül, Gazanfer Kemal - Konyalı, Mustafa - Gül, Mine. “Pliometrik Antrenmanların Tenis Servis İsabetine Etkisi”. Beden Eğitimi ve Spor Araştırmaları Dergisi 9/1 (01 Eylül 2017): 67-73. https://izlik.org/JA45HA59TN.
JAMA
1.Gül GK, Konyalı M, Gül M. Pliometrik Antrenmanların Tenis Servis İsabetine Etkisi. BESAD. 2017;9:67–73.
MLA
Gül, Gazanfer Kemal, vd. “Pliometrik Antrenmanların Tenis Servis İsabetine Etkisi”. Beden Eğitimi ve Spor Araştırmaları Dergisi, c. 9, sy 1, Eylül 2017, ss. 67-73, https://izlik.org/JA45HA59TN.
Vancouver
1.Gazanfer Kemal Gül, Mustafa Konyalı, Mine Gül. Pliometrik Antrenmanların Tenis Servis İsabetine Etkisi. BESAD [Internet]. 01 Eylül 2017;9(1):67-73. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45HA59TN