BibTex RIS Kaynak Göster

Bireysel Emeklilik Ektörünün Gelişmi ve Bilgi - Bilişim Teknolojilerinin Kullanimi

Yıl 2007, Cilt: 2 Sayı: 2, - , 01.12.2007

Öz

As a part of rehabilitation process of social security system in Turkey, the Act of Individual Retirement, Saving and Investment System, a complementary of social insurance system, was put into effect, as of October 7, 2001. In November 2003, with 11 private private organization joining the system, the pocess of providing and marketing individual retirement plans took start. The most recent data indicate that, with about 800.000 participant and 2000.000.000 YTL of fund size, this sector follows banking and insurance. Both the requirements of the related laws and marketing, CRM, and operational processes necessiate infrastructural investments in knowledge and data processing. Because of “bank insurance” practices, technological infrastructure and data managing systems have to be revised, in order to be able to compete in the sector. The importance of the issue has been well recognized, and the industry is growing by adapting technological/innovative requirements. Giriş

Bireysel Emeklilik Ektörünün Gelişmi ve Bilgi - Bilişim Teknolojilerinin Kullanimi

Yıl 2007, Cilt: 2 Sayı: 2, - , 01.12.2007

Öz

Türkiye'de sosyal güvenlik kurumlarının rehabilitasyonu yönünde başlatılan süreçle 07 Ekim 2001'de Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu yürürlüğe girmiş; sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak Bireysel Emeklilik Sistemine imkan verilmiştir. Kasım 2003'te 11 emeklilik şirketinin sisteme dahil olmaları ile birlikte bireysel emeklilik planlarının satış ve pazarlama süreci başlamıştır. Sektördeki en son verilere bakıldığında, yaklaşık 800.000'e yaklaşan katılımcı sayısı ve 2.000.000.000 YTL'ye yaklaşan fon büyüklüğü ile finans sektörü içinde bankacılık ve sigorta sektöründen sonra dikkatleri üzerinde toplamaya başlayan Bireysel Emeklilik Sektörü aynı zamanda kuruluş aşamasından başlayarak, hem Bireysel Emeklilik Sistemi Kanunu gereği, hem de satış–pazarlama, müşteri ilişkileri yönetimi, operasyonel süreçler gibi stratejik ve şirket için hayati önem taşıyan konularda bilgi ve bilişim teknolojilerine yaptığı ve yapmaya devam ettiği altyapı yatırımları ile de dikkat çekmektedir. Emeklilik şirketlerinin büyük bir çoğunluğunun banka iştiraki olması özelliği ve “Bank Insurance” uygulamalarının da yoğun olarak kullanılması sonucunda, özellikle kullanılan teknolojik altyapı ve bilgi yönetim sistemlerinin sektörde rekabet edilebilmesi açısından yeniden gözden geçirilmesi zorunlu olmuştur. Türkiye sigorta sektöründe teknolojik altyapı yatırımlarının önemi ve şirketlere geri dönüşümünde görülen kazançların farkındalığı, Bireysel Emeklilik Sektörünün oluşum aşamasında çok iyi tespit edilmiş ve uygulanmasına hızlı bir şekilde geçilerek şirketlerin hizmet sunma becerileri önemli ölçüde rekabet edebilir düzeye getirilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Doç.dr.yusuf Bayraktutan Bu kişi benim

Mustafa Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bayraktutan, D., & Şahin, M. (2007). Bireysel Emeklilik Ektörünün Gelişmi ve Bilgi - Bilişim Teknolojilerinin Kullanimi. Bilgi Ekonomisi Ve Yönetimi Dergisi, 2(2).