Although the selection of accounting information sources has been investigated across finan-cial information user groups, few studies have explored the risk tolerance behavior of inves-tors and its influence on source selection. This is unfortunate as it is notably acknowledged that risk tolerance level plays an important role in the decision-making behavior of an indi-vidual. This study makes use of the Step-Wise Weight Assessment Ratio Analysis (SWARA) approach, one of the newest criteria weight assessment method proposed for multi-criteria decision making. Twenty-four information sources (such as; financial reports, profit an-nouncements, company presentations and CSR reports etc.) usage are evaluated under SWARA. The sample is divided into; risk averse, neutral and seeking investors. The results of the study indicate that information source selection differs between risk groups.
Users of Financial Information Risk Tolerance SWARA Decision Making Accounting Information
Muhasebe bilgi kaynaklarının seçimi, finansal bilgi kullanıcı grupları arasında araştırılmış olmasına rağmen, çok az sayıda çalışma yatırımcıların risk toleransı davranışını ve kaynak seçimine etkisini incelemiştir. Risk toleransı seviyesinin bir bireyin karar verme davranışında önemli bir rol oynadığı düşünüldüğünde, bu konuda bu kadar az çalışma olması literatürdeki boşluğu göstermektedir. Bu çalışmada, çok kriterli karar verme için önerilen, en yeni ağırlık değerlendirme yönteminden biri olan Kademeli Ağırlık Değerlendirme Oran Analizi (SWARA) yaklaşımını kullanmaktadır. Yirmi dört farklı bilgi kaynağının kullanımı (örneğin; finansal raporlar, kar duyuruları, şirket sunumları ve KSS raporları... vb.) SWARA yöntemiyle değer-lendirilmiştir. Çalışmanın örneklemi üç gruba ayrılmıştır, bunlar; riskten kaçan, risk nötr ve risk sevendir. Çalışmanın sonuçları, bilgi kaynağı seçiminin risk grupları arasında farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur.
Finansal Bilgi Kullanıcıları Risk Tolerans Seviyesi SWARA Karar Alımı Muhasebe Bilgisi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mayıs 2020 |
Kabul Tarihi | 11 Kasım 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |