Derleme

Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Ters Yüz Öğrenmeye Genel Bir Bakış

Cilt: 3 Sayı: 2 15 Haziran 2024
PDF İndir
EN TR

Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Ters Yüz Öğrenmeye Genel Bir Bakış

Öz

Eğitim ve öğretim alanını derinden etkileyen teknolojik gelişmeler ve çağın getirdiği yeni ihtiyaçlar ile yeni neslin öğrenme özellikleri, yabancı dil öğretimi alanında da yeni ve etkili modellerin kullanımını bir ihtiyaç haline getirmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, son dönemde gittikçe popüler olan ve etkinliği kanıtlanan ters yüz öğrenme modelini yabancı dil olarak Türkçe öğretimi çerçevesinde ele alarak açıklamaktır. Literatüre dayalı bir derlem araştırması olarak ele alınan bu çalışmada, ters yüz öğrenme modelinin genel süreci, olumlu ve olumsuz yanları, öğretmen ve öğrenci rolleri ile modelin yabancı dil olarak Türkçe öğretimindeki yeri literatürdeki ilgili araştırmalar incelenerek derinlemesine ele alınmıştır. Bu bağlamda, model ile yürütülecek araştırmaların artacağı, etkili bir öğretim sağlamak isteyen öğretmenlere yol gösterileceği, böylece yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanına katkı sağlanacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Ters yüz öğrenme, Yabancı dil olarak Türkçe Öğretimi, Harmanlanmış öğrenme, Yabancı dil öğretimi

Destekleyen Kurum

YOK

Etik Beyan

Bu çalışmanın, özgün bir çalışma olduğunu; çalışmanın hazırlık, veri toplama, analiz ve bilgilerin sunumu olmak üzere tüm aşamalarından bilimsel etik ilke ve kurallarına uygun davrandığımı; bu çalışma kapsamında elde edilmeyen tüm veri ve bilgiler için kaynak gösterdiğimi ve bu kaynaklara kaynakçada yer verdiğimi; kullanılan verilerde herhangi bir değişiklik yapmadığımı belirterek etik görev ve sorumluluklara riayet ettiğimi beyan ederim.

Kaynakça

  1. Adnan, M. (2017). Perceptions of senior-year ELT students for flipped classroom: A materials development course. Computer Assisted Language Learning, 30(3-4), 204-222.
  2. Akin, E. (2016). Flipped classroom learning model and ıts availability in turkish education. Journal of Education and Training Studies, 4(11), 100-108.
  3. Ayaydın, Y., & Küçük, S. (2022). Adaptation of blended teaching readiness ınstrument to Turkish. Hasan Ali Yücel Egitim Fakültesi Dergisi (HAYEF), 19(2).
  4. Aydoğdu, Ü. R., Karamustafaoğlu, O., & Bülbül, M. Ş. (2017). Akademik araştırmalarda araştırma yöntemleri ile örneklem ilişkisi: Doğrulayıcı doküman analizi örneği, Z.G. Eğitim Fakültesi Dergisi, 30, 556-565.
  5. Aydın, B. (2016). Ters yüz sınıf modelinin akademik başarı, ödev / görev stres düzeyi ve öğrenme transferi üzerindeki etkisi. [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Süleyman Demirel Üniversitesi.
  6. Bārdule, K. (2021). E-learning tools for the flipped learning in elementary school. Baltic Journal of Modern Computing, 9(4), 453-465. https://doi.org/10.22364/bjmc.2021.9.4.05
  7. Bergmann, J., & Sams, A. (2012). Flip your classroom: Reach every student in every class every day. Virginia: International Society for Technology in Education.
  8. Bishop, J. L., & M. A. Verleger. (2013). The flipped classroom: a survey of the research. In ASEE National Conference Proceedings, Atlanta, GA. https://www.researchgate.net/publication/285935974_The_flipped_classroom_A_survey_of_the_research
  9. Burns, N., & Grove, S. K. (2009). The practice of nursing research: Appraisal, synthesis, and generation of evidence. (6th ed., pp. 90-119, 598-610). Saunders.
  10. Çarpıcı, S. S. (2019). Ters yüz sınıf modelinin İngilizce dersinde akademik başarıya etkisinin incelenmesi. [Yayımlanmamış Doktora Tezi]. Yıldız Teknik Üniversitesi.

Kaynak Göster

APA
Ceylan, B. (2024). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Ters Yüz Öğrenmeye Genel Bir Bakış. Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi, 3(2), 118-130. https://izlik.org/JA29ME53ZM
AMA
1.Ceylan B. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Ters Yüz Öğrenmeye Genel Bir Bakış. Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi. 2024;3(2):118-130. https://izlik.org/JA29ME53ZM
Chicago
Ceylan, Begüm. 2024. “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Ters Yüz Öğrenmeye Genel Bir Bakış”. Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi 3 (2): 118-30. https://izlik.org/JA29ME53ZM.
EndNote
Ceylan B (01 Haziran 2024) Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Ters Yüz Öğrenmeye Genel Bir Bakış. Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi 3 2 118–130.
IEEE
[1]B. Ceylan, “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Ters Yüz Öğrenmeye Genel Bir Bakış”, Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi, c. 3, sy 2, ss. 118–130, Haz. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29ME53ZM
ISNAD
Ceylan, Begüm. “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Ters Yüz Öğrenmeye Genel Bir Bakış”. Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi 3/2 (01 Haziran 2024): 118-130. https://izlik.org/JA29ME53ZM.
JAMA
1.Ceylan B. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Ters Yüz Öğrenmeye Genel Bir Bakış. Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi. 2024;3:118–130.
MLA
Ceylan, Begüm. “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Ters Yüz Öğrenmeye Genel Bir Bakış”. Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi, c. 3, sy 2, Haziran 2024, ss. 118-30, https://izlik.org/JA29ME53ZM.
Vancouver
1.Begüm Ceylan. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Ters Yüz Öğrenmeye Genel Bir Bakış. Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2024;3(2):118-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29ME53ZM