Türkiye’de COVID-19 Salgınının Tüketici ve Üretici Davranışları Üzerindeki Etkisi
Öz
İnsanlar olağanüstü bir durumla karşılaştığında, oluşan yeni durumdan daha az etkilenebilmek hatta avantaj sağlayabilmek için davranışlarını değiştirebilmektedirler. COVID-19 salgını bugün insanoğlunun içinde bulunduğu olağanüstü bir durumu yansıtmaktadır. Salgın bütün dünyayı sosyo-ekonomik, kültürel ve politik çapta etkilemektedir. Etkilerin şiddetini azaltmak ve hastalığın yayılmasını kontrol etmek adına karantina ve sosyal uzaklaşma zorunlulukları gibi çeşitli önlemler alınmıştır. Halk sağlığı için alınan önlemler ekonominin tüm unsurları ile bağlantılı olması nedeniyle ekonomik konjonktürü olumsuz yönde etkilenmiştir. Hükümetlerin makro düzeyde aldığı önlemler yanında her bir tüketici ve üreticinin bu salgın sürecinden daha az etkilenmek adına davranışlarında ve tutumlarında meydana getirdikleri değişimler de mikro düzeydeki önlemleri yansıtmaktadır. Üretici ve tüketicilerin davranışları ve tutumlarında meydana gelen değişim ekonomik dönüşümünde en önemli faktörleridir. Buradan hareketle yapılan bu araştırmada COVID-19 salgını sürecinde tüketici ve üreticilerin değişen karar ve davranışları incelenmiş ve gelecek adına öngörüler belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ACCENTURE SURVEY, (2020). How COVID-19 Will Permanently Change Consumer Behavior, https://www.accenture.com/us-en/insights/consumer-goods-services/coronavirus-consumer-behavior-research, 22.11.2020.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Nisan 2021
Gönderilme Tarihi
1 Şubat 2021
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 1
APA
Can, G., & Kılıç, F. (2021). Türkiye’de COVID-19 Salgınının Tüketici ve Üretici Davranışları Üzerindeki Etkisi. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(1), 17-27. https://izlik.org/JA75FD78CN
AMA
1.Can G, Kılıç F. Türkiye’de COVID-19 Salgınının Tüketici ve Üretici Davranışları Üzerindeki Etkisi. BİİBFD. 2021;2(1):17-27. https://izlik.org/JA75FD78CN
Chicago
Can, Gülistan, ve Figen Kılıç. 2021. “Türkiye’de COVID-19 Salgınının Tüketici ve Üretici Davranışları Üzerindeki Etkisi”. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2 (1): 17-27. https://izlik.org/JA75FD78CN.
EndNote
Can G, Kılıç F (01 Nisan 2021) Türkiye’de COVID-19 Salgınının Tüketici ve Üretici Davranışları Üzerindeki Etkisi. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2 1 17–27.
IEEE
[1]G. Can ve F. Kılıç, “Türkiye’de COVID-19 Salgınının Tüketici ve Üretici Davranışları Üzerindeki Etkisi”, BİİBFD, c. 2, sy 1, ss. 17–27, Nis. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75FD78CN
ISNAD
Can, Gülistan - Kılıç, Figen. “Türkiye’de COVID-19 Salgınının Tüketici ve Üretici Davranışları Üzerindeki Etkisi”. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2/1 (01 Nisan 2021): 17-27. https://izlik.org/JA75FD78CN.
JAMA
1.Can G, Kılıç F. Türkiye’de COVID-19 Salgınının Tüketici ve Üretici Davranışları Üzerindeki Etkisi. BİİBFD. 2021;2:17–27.
MLA
Can, Gülistan, ve Figen Kılıç. “Türkiye’de COVID-19 Salgınının Tüketici ve Üretici Davranışları Üzerindeki Etkisi”. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 2, sy 1, Nisan 2021, ss. 17-27, https://izlik.org/JA75FD78CN.
Vancouver
1.Gülistan Can, Figen Kılıç. Türkiye’de COVID-19 Salgınının Tüketici ve Üretici Davranışları Üzerindeki Etkisi. BİİBFD [Internet]. 01 Nisan 2021;2(1):17-2. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75FD78CN