Araştırma Makalesi

Marshall “Yardımları” : Türkiye’nin Dışa Bağımlılık Sürecine Etkileri

Cilt: 2 Sayı: 1 30 Nisan 2021
PDF İndir

Marshall “Yardımları” : Türkiye’nin Dışa Bağımlılık Sürecine Etkileri

Öz

II Dünya Savaşı’nın bitmesiyle birlikte Sovyetler Birliği ve Amerika dünyada iki süper güç pozisyonuna gelmiştir. Böylece dünya siyasi tarihinde Soğuk Savaş dönemi (1947-1991) olarak adlandırılan yeni bir dönem başlamıştır. ABD siyasi alanda rakibi olan Sovyetlerin, komünizm ideolojisini dünyaya yayma politikasını engellemek için pek çok girişimde bulunmuştur. ABD’nin bu girişimlerinin başında Truman Doktrini (1947) doğrultusunda hayata geçirilen Marshall Planı (1948) yer almaktadır. Türkiyede bu dönemde üzerinde giderek artan SSCB baskısından kurtulmak için ABD ile ilişkileri güçlendirmiş ve Marshall Planı’na dahil edilmiştir. Marshall Planın uygulanabilmesi için gerek iç gerekse dış koşullarda dönüşüm kaçınılmaz olarak yaşanmıştır. Bu çalışmada, II.Dünya Savaşı sonrasında, Türkiye ekonomisinin gerek iç gerekse dış etkenler nedeniyle uygulamaya koyduğu Marshall Planının ekonomik ve politik koşullara göre detaylı analiziyapılmıştır. Özellikle, Türkiye’nin dışa bağımlılığı sürecinde Marshall Planı'nın etkisi incelenmiş ve Marshall Planı’nınTürkiye’nin dışa bağımlığını arttıran bir uygulama olduğu sonucuna varılmıştır.Bu bağlamda çalışmanın literatüre katkı sağlanması hedeflenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ARMAOĞLU, Fahir (1991). Belgelerle Türk-Amerikan Münasebetleri, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2021

Gönderilme Tarihi

1 Şubat 2021

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Ay, İ. C. (2021). Marshall “Yardımları” : Türkiye’nin Dışa Bağımlılık Sürecine Etkileri. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(1), 53-64. https://izlik.org/JA65ZA58JR
AMA
1.Ay İC. Marshall “Yardımları” : Türkiye’nin Dışa Bağımlılık Sürecine Etkileri. BİİBFD. 2021;2(1):53-64. https://izlik.org/JA65ZA58JR
Chicago
Ay, İsmail Cem. 2021. “Marshall ‘Yardımları’ : Türkiye’nin Dışa Bağımlılık Sürecine Etkileri”. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2 (1): 53-64. https://izlik.org/JA65ZA58JR.
EndNote
Ay İC (01 Nisan 2021) Marshall “Yardımları” : Türkiye’nin Dışa Bağımlılık Sürecine Etkileri. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2 1 53–64.
IEEE
[1]İ. C. Ay, “Marshall ‘Yardımları’ : Türkiye’nin Dışa Bağımlılık Sürecine Etkileri”, BİİBFD, c. 2, sy 1, ss. 53–64, Nis. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65ZA58JR
ISNAD
Ay, İsmail Cem. “Marshall ‘Yardımları’ : Türkiye’nin Dışa Bağımlılık Sürecine Etkileri”. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2/1 (01 Nisan 2021): 53-64. https://izlik.org/JA65ZA58JR.
JAMA
1.Ay İC. Marshall “Yardımları” : Türkiye’nin Dışa Bağımlılık Sürecine Etkileri. BİİBFD. 2021;2:53–64.
MLA
Ay, İsmail Cem. “Marshall ‘Yardımları’ : Türkiye’nin Dışa Bağımlılık Sürecine Etkileri”. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 2, sy 1, Nisan 2021, ss. 53-64, https://izlik.org/JA65ZA58JR.
Vancouver
1.İsmail Cem Ay. Marshall “Yardımları” : Türkiye’nin Dışa Bağımlılık Sürecine Etkileri. BİİBFD [Internet]. 01 Nisan 2021;2(1):53-64. Erişim adresi: https://izlik.org/JA65ZA58JR