İklim Değişikliği ve Tarımın Değişen Yüzü: Artan Riskler, Tarımdaki Daralmalar ve Orman Yangınları Sonrası Politika Önerileri
Öz
Küresel ısınmayla beraber yerkürenin hemen hemen tamamında yaşanan iklim değişikliği ve sık sık meydana gelen ve öngörülemeyen doğa olayları, önüne geçilemez yangınlar ve yıkıcı sel felaketleri gibi doğal afetler günümüzde tarım sektörünü ve paydaşlarını her zamankinden daha fazla etkiler hale gelmiştir. Değişen iklim koşulları ile birlikte tarımsal üretimde ve gıda arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik mücadelede ülke geneline yönelik planların çok boyutlu olarak tasarlanması gerekmektedir. Çalışmada son yıllarda hızla değişen iklimsel faktörler sonucu tarım sektöründe artan risk ve öngörülemezlik karşısında ortaya çıkan yeni yaklaşımlar, gıda sektöründeki dönüşüm ve tarım alanlarının küresel ısınma gerçeği karşısındaki durumu öncelikle ele alınmıştır. Daha sonra gerek küresel çapta ve gerekse yerel boyutta tarımsal üretimde iklim değişikliği ile uyumlu ve gelecek odaklı, gıda temininin yeterliliğine yönelik bir planlama yapmak gerekliliği ortaya konmuştur. Çalışmada ayrıca, Akdeniz bölgesinde 2021 yaz aylarında yaşanan geniş çaplı yangının meydana getirdiği tahribat ve tarım arazilerinin afet sonrası durumu incelenmiş, bölgedeki çiftçilerin sorunları ve tarımsal üretimde küresel ısınmayla ortaya çıkan olumsuzluklar birlikte değerlendirilerek sektörün beklentilerine yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- BMUB (2016), Climate Action Plan 2050: Principles and Goals of the German Government's Climate Policy, www.bmub.bund.de/en/service/publications, Erişim tarihi: 01.11.2021.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
26 Mayıs 2022
Gönderilme Tarihi
21 Ocak 2022
Kabul Tarihi
28 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 1
APA
Deniz, M., & Hiç, Ö. (2022). İklim Değişikliği ve Tarımın Değişen Yüzü: Artan Riskler, Tarımdaki Daralmalar ve Orman Yangınları Sonrası Politika Önerileri. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(1), 12-22. https://izlik.org/JA54ZF47RN
AMA
1.Deniz M, Hiç Ö. İklim Değişikliği ve Tarımın Değişen Yüzü: Artan Riskler, Tarımdaki Daralmalar ve Orman Yangınları Sonrası Politika Önerileri. BİİBFD. 2022;3(1):12-22. https://izlik.org/JA54ZF47RN
Chicago
Deniz, Müjgan, ve Özlen Hiç. 2022. “İklim Değişikliği ve Tarımın Değişen Yüzü: Artan Riskler, Tarımdaki Daralmalar ve Orman Yangınları Sonrası Politika Önerileri”. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 3 (1): 12-22. https://izlik.org/JA54ZF47RN.
EndNote
Deniz M, Hiç Ö (01 Mayıs 2022) İklim Değişikliği ve Tarımın Değişen Yüzü: Artan Riskler, Tarımdaki Daralmalar ve Orman Yangınları Sonrası Politika Önerileri. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 3 1 12–22.
IEEE
[1]M. Deniz ve Ö. Hiç, “İklim Değişikliği ve Tarımın Değişen Yüzü: Artan Riskler, Tarımdaki Daralmalar ve Orman Yangınları Sonrası Politika Önerileri”, BİİBFD, c. 3, sy 1, ss. 12–22, May. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54ZF47RN
ISNAD
Deniz, Müjgan - Hiç, Özlen. “İklim Değişikliği ve Tarımın Değişen Yüzü: Artan Riskler, Tarımdaki Daralmalar ve Orman Yangınları Sonrası Politika Önerileri”. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 3/1 (01 Mayıs 2022): 12-22. https://izlik.org/JA54ZF47RN.
JAMA
1.Deniz M, Hiç Ö. İklim Değişikliği ve Tarımın Değişen Yüzü: Artan Riskler, Tarımdaki Daralmalar ve Orman Yangınları Sonrası Politika Önerileri. BİİBFD. 2022;3:12–22.
MLA
Deniz, Müjgan, ve Özlen Hiç. “İklim Değişikliği ve Tarımın Değişen Yüzü: Artan Riskler, Tarımdaki Daralmalar ve Orman Yangınları Sonrası Politika Önerileri”. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 3, sy 1, Mayıs 2022, ss. 12-22, https://izlik.org/JA54ZF47RN.
Vancouver
1.Müjgan Deniz, Özlen Hiç. İklim Değişikliği ve Tarımın Değişen Yüzü: Artan Riskler, Tarımdaki Daralmalar ve Orman Yangınları Sonrası Politika Önerileri. BİİBFD [Internet]. 01 Mayıs 2022;3(1):12-2. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54ZF47RN