Araştırma Makalesi

Kadın Çalışanların Yaşadığı Cam Tavan Sendromunun Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri: Bankacılık Sektörü Örneği

Cilt: 5 Sayı: 2 30 Eylül 2024
PDF İndir

Kadın Çalışanların Yaşadığı Cam Tavan Sendromunun Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri: Bankacılık Sektörü Örneği

Öz

Cam tavan sendromu, kadınların kariyerlerinde belirli bir noktadan sonra üst düzey yönetim pozisyonlarına yükselmelerini engelleyen görünmez engelleri ifade eder ve genellikle kurumsal kültür, önyargılar ve cinsiyetçi liderlik beklentileri gibi faktörlerden kaynaklanır (Eagly ve Carli, 2007: 63-71). Bu sendrom, kadınların kariyer ilerlemesini zorlaştırarak, onların örgütsel bağlılık düzeylerini de düşürmektedir. Örgütsel bağlılık ise, çalışanların işlerine ve çalıştıkları kuruma olan duygusal, normatif ve devamlılık bağlılıklarını ifade eder (Meyer ve Allen, 1991: 61-89). Kadınların işgücüne katılımı, ekonomik kalkınma ve toplumsal refah açısından büyük önem taşır. Ancak Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı, gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmaktadır. 2022 verilerine göre, Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranı %32 iken, erkeklerin iş gücüne katılım oranı %68 olarak kaydedilmiştir. Bu düşük katılım oranı, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en düşük sıralamalarda yer almasına neden olmakta ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinleşmesine yol açmaktadır (UNFPA, 2022: 2). Bu çalışmanın temel amacı, kadınların işyerinde karşılaştıkları engellerin iş tatminleri ve bağlılıkları üzerindeki etkilerini incelemektir. Kadınların işgücüne katılımını artırmak ve çalışma hayatında karşılaştıkları engelleri aşmak için bu sorunların kapsamlı bir şekilde ele alınması gerekmektedir. Özellikle bankacılık sektöründe kadınların karşılaştıkları cam tavan sendromu kaynaklı sorunları ve bu sorunların örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerini inceleyerek, bu alandaki bilgi boşluğunu doldurmayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ALLEN, N. J., ve MEYER, J. P. (1990). The Measurement and Antecedents of Affective, Continuance and Normative Commitment to The Organization. Journal of Occupational Psychology, 63(1), 1-18.
  2. BARRETO, M., RYAN, M. K., ve SCHMİTT, M. T. (2009). The Glass Ceiling in The 21st Century: Understanding Barriers to Gender Equality. American Psychologist, 64(6), 501-514.
  3. COTTER, D. A., HERMSEN, J. M., OVADİA, S., ve VANNEMAN, R. (2001). The Glass Ceiling Effect. Social Forces, 80(2), 655-681.
  4. EAGLY, A. H., ve CARLİ, L. L. (2007). Women and The Labyrinth of Leadership. Harvard Business Review, 85(9), 63-71.
  5. GÜLER, A., HALICIOĞLU, M. B. ve TAŞĞIN, S (2015). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  6. JAFAROV, N., ve KAMİLOĞLU, R. (2022). Examining The Barriers to Career Advancement for Women in The Context of The Glass Ceiling Syndrome: A Comparative Study Between The Uk And Turkey. Gender ve Society Review, 45(3), 321-339.
  7. KLEİN, H. J., COOPER, J. T., MOLLOY, J. C., ve SWANSON, J. A. (2001). The Assessment of Commitment: Advantages of A Unidimensional, Target-Free Approach. Journal of Applied Psychology, 86(5), 983-1001.
  8. MEYER, J. P., ve ALLEN, N. J. (1991). A Three-Component Conceptualization of Organizational Commitment. Human Resource Management Review, 1(1), 61-89.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Politika ve Yönetim (Diğer), Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Evrim Acar Bu kişi benim
Türkiye

Erken Görünüm Tarihi

1 Ekim 2024

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2024

Gönderilme Tarihi

23 Temmuz 2024

Kabul Tarihi

25 Temmuz 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Acar, E., & Dönmez Kara, C. Ö. (2024). Kadın Çalışanların Yaşadığı Cam Tavan Sendromunun Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri: Bankacılık Sektörü Örneği. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2), 84-95. https://izlik.org/JA93KP66MY
AMA
1.Acar E, Dönmez Kara CÖ. Kadın Çalışanların Yaşadığı Cam Tavan Sendromunun Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri: Bankacılık Sektörü Örneği. BİİBFD. 2024;5(2):84-95. https://izlik.org/JA93KP66MY
Chicago
Acar, Evrim, ve Canan Öykü Dönmez Kara. 2024. “Kadın Çalışanların Yaşadığı Cam Tavan Sendromunun Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri: Bankacılık Sektörü Örneği”. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5 (2): 84-95. https://izlik.org/JA93KP66MY.
EndNote
Acar E, Dönmez Kara CÖ (01 Eylül 2024) Kadın Çalışanların Yaşadığı Cam Tavan Sendromunun Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri: Bankacılık Sektörü Örneği. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5 2 84–95.
IEEE
[1]E. Acar ve C. Ö. Dönmez Kara, “Kadın Çalışanların Yaşadığı Cam Tavan Sendromunun Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri: Bankacılık Sektörü Örneği”, BİİBFD, c. 5, sy 2, ss. 84–95, Eyl. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93KP66MY
ISNAD
Acar, Evrim - Dönmez Kara, Canan Öykü. “Kadın Çalışanların Yaşadığı Cam Tavan Sendromunun Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri: Bankacılık Sektörü Örneği”. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5/2 (01 Eylül 2024): 84-95. https://izlik.org/JA93KP66MY.
JAMA
1.Acar E, Dönmez Kara CÖ. Kadın Çalışanların Yaşadığı Cam Tavan Sendromunun Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri: Bankacılık Sektörü Örneği. BİİBFD. 2024;5:84–95.
MLA
Acar, Evrim, ve Canan Öykü Dönmez Kara. “Kadın Çalışanların Yaşadığı Cam Tavan Sendromunun Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri: Bankacılık Sektörü Örneği”. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 5, sy 2, Eylül 2024, ss. 84-95, https://izlik.org/JA93KP66MY.
Vancouver
1.Evrim Acar, Canan Öykü Dönmez Kara. Kadın Çalışanların Yaşadığı Cam Tavan Sendromunun Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri: Bankacılık Sektörü Örneği. BİİBFD [Internet]. 01 Eylül 2024;5(2):84-95. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93KP66MY