Örgütlerde Dedikodu: Bir Literatür Taraması
Öz
En az iki kişi ile ifa edilen, diğer kişi/kişiler hakkında yapılan olumlu/olumsuz söylenti anlamına gelen dedikodunun örgüt ve örgüt yöneticileri için olumlu veya olumsuz yönlerinin olduğu ifade edilebilir. Örgütlerin modern veya post-modern bir yaklaşımla dedikoduyu ele almaları ve dedikoduyu değerlendirme usulleri birbirinden farklılık göstermektedir. Öte yandan örgütlerde dedikodu iyi yönetilmesi gereken ve yönetilemediği durumlarda olumsuz çıktılara yol açan önemli bir olgu olarak da karşımıza çıkmaktadır. Çalışma, dedikoduyu kavramsal açıdan ele alarak literatür taraması ile bir araştırma gündemi sunmaya odaklanmıştır. Bu kapsamda literatürün mevcut hali ve dikkate değer boşlukları ortaya çıkartılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Atak, M. (2005). Örgütlerde Resmi Olmayan İletişimin Yeri ve Önemi. Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisi, 2(2), 59-67.
- Baumeister, R. F., Zhang, L. ve Vohs, K. D. (2004). Gossip as Cultural Learning. Review Of General Psychology, 8(2), 111-121.
- Ben-Ze’ev, A. (1994). The vindication of gossip. In Goodman, Ed: Robert F. Goodman ve Aaron Ben- Ze’ev. Good gossip, Kansas City: University Press of Kansas. 11-24.
- Bennett, R. J. ve Robinson, S. L. (2003). The Past, Present, And Future Of Workplace Deviance Research. Ed: J. Greenberg. Organizational Behavior: The State Of Science. New Jersey: Erlbaum. 247-281.
- Bordia, P., Jones, E., Gallois, C., Callan, V.J. ve DiFonzo, N. (2006), Rumors And Stress During Organizational Change. Group and Organization Management, 31(5). 641-662.
- Brockner, J., Ackerman, G., Greenberg, J., Gelfand, M. J., Francesco, A. M., Chen, Z. X., Leung, K., Bierbrauer, G., Gomez, C. ve Kirkman, B. L. (2001). Culture and Procedural Justice: The Influence of Power Distance on Reactions to Voice. Journal of Experimental Social Psychology, 37(4), 300-315.
- Callahan J. L., (2014) Writing Literature Reviews: A Reprise and Update, Human Resource Development Review 13(3):271-275.
- Decoster, S., Camps, J. ve Stouten, J. (2013). Standing by Your Organization: The Impact of Organizational Identification and Abusive Supervision on Followers’ Perceived Cohesion and Tendency to Gossip. Journal of Business Ethics, 118(3), 623-634.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Örgütsel Davranış
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
28 Haziran 2024
Yayımlanma Tarihi
28 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi
4 Haziran 2024
Kabul Tarihi
11 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 1