Arılar, nektar ve polen toplamak amacıyla çiçekleri ziyaret ederler. Topladıkları nektar ve
polenleri hem kendilerini hem de kovandaki yavrularını beslemek için kullanırlar. Bu işlem
gerçekleşirken nihai ürün olarak bal, balmumu, arısütü, propolis ve arı zehiri gibi gıda ve
farmakolojik değerleri yüksek ürünleri üretirler. Arılar, bunlardan çok daha önemli olarak bahçe
bitkileri de dâhil olmak üzere birçok bitkide tozlaşmayı gerçekleştirerek ürünün nitelik ve nicelik
yönünden üstün olmasını sağlamaktadır. Hayatlarının çoğunu polen ve nektar toplamakla
geçirmeleri nedeniyle arılar bitkiler için mükemmel tozayıcılardır. Meyve ve sebzelerdeki
tozlaşmanın yaklaşık %80’i arılar, özellikle de bal arıları (Apis mellifera L.) tarafından
gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada bahçe bitkileri yetiştiriciliğinde arıların kullanım alanları,
kullanma şekli, tozlaşma etkinliği, biyoçeşitliliğin korunması ve artırılmasındaki önemi, bu
konuda dikkate edilmesi gereken hususular ve karşılaşılan bazı problemler ele alınmıştır.
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Bitki Bilimi (Diğer) |
| Bölüm | Teorik Makale |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2 |