In this study, the wild plants which are not cultivated but consumed as food in Mihalıççık district, were investigated, and their consumptions were determined. According to the results of the questionnaire applied to randomly selected families, it is obtained that 66 % of the people living in this region have been consuming wild plants as a food. It is found that this plants, which include 25 plant taxons belonging to 18 families, are consumed directly without being processed or used especially in meals, salads and pastries as an ingredient, and also consumed as a drink after boiling in water. In this study, the plants are identified as follows: Amaranthus retroflexus Kızılbacak , Anthemis sp. Papatya , Arum elongatum subsp. detruncatum Yabani Mancar, Yılan Yastığı , Capsella bursa pastoris Kuş Ekmeği , Chenopodium album subsp. album var. album Sirken , Cichorium intybus Karakavuk , Cirsium sp. Kavgan Dikeni , Crocus chrysanthus Çiğdem , Cynodon dactylon var. villosus Ayrık , Lamium amplexicaule Ballıbaba , Malva neglecta Ebegümeci , Mentha longifolia subsp. typhoides var. typhoides Yabani Nane , Onosma isauricum Balotu , Papaver rhoeas Gelincik , Plantago major subsp. intermedia Kırkdamar , Plantago lanceolata Kırkdamar , Polygonum cognatum Kuzukulağı-Madımak , Rumex crispus Efelek, Labada , Rumex tuberosus subsp. tuberosus Efelek , Silene conica Toklubaşı , Sinapis arvensis Hardal , Thymus praecox subsp.skorpilii var. skorpilii Kekik , Tragopogan latifolius var. angustifolius Yemlik , Trifolium pratense var. pratense Karabaş , Urtica dioica Isırgan . Medical effects of these plants were also reported in the sudy
Edible plants Wild plants Nutrition Food Eskişehir Mihalıcçık
Bu çalışmada Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde kültürü yapılmayan ancak gıda olarak tüketilen yabani bitkiler incelenmiş, ve bu bitkilerin tüketim durumları belirlenmiştir. Tesadüfi olarak seçilen aileler üzerinde uygulanan anketlere göre, bölge halkının % 66’sının yabani bitkileri gıda olarak tükettikleri saptanmıştır. Bölgede tüketilen 18 familyaya ait 25 bitki taksonunun, herhangi bir işlem uygulanmadan doğrudan tüketilmelerinin yanı sıra başta yemeklerde olmak üzere, salata ve börek iç malzemesi olarak kullanıldığı ve ayrıca kaynatıp suyu içilerek de tüketildiği tespit edilmiştir. Bu çalışmada tanımlanan bitkiler sırası ile Amaranthus retroflexus Kızılbacak , Anthemis sp. Papatya , Arum elongatum subsp. detruncatum Yabani Mancar, Yılan Yastığı , Capsella bursa pastoris Kuş Ekmeği , Chenopodium album subsp. album var. album Sirken , Cichorium intybus Karakavuk , Cirsium sp. Kavgan Dikeni , Crocus chrysanthus Çiğdem , Cynodon dactylon var. villosus Ayrık , Lamium amplexicaule Ballıbaba , Malva neglecta Ebegümeci , Mentha longifolia subsp. typhoides var. typhoides Yabani Nane , Onosma isauricum Balotu , Papaver rhoeas Gelincik , Plantago major subsp. intermedia Kırkdamar , Plantago lanceolata Kırkdamar , Polygonum cognatum Kuzukulağı-Madımak , Rumex crispus Efelek, Labada , Rumex tuberosus subsp. tuberosus Efelek , Silene conica Toklubaşı , Sinapis arvensis Hardal , Thymus praecox subsp. skorpilii var. skorpilii Kekik , Tragopogan latifolius var. angustifolius Yemlik , Trifolium pratense var. pratense Karabaş , Urtica dioica Isırgan ’dır. Çalışmada ayrıca bu bitkilerin tıbbi etkileri hakkında da bilgi verilmiştir
Yenen bitkiler Yabani bitkiler Beslenme Gıda Eskişehir Mihalıcçık
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 3 Sayı: 3 |