Araştırma Makalesi

“Eski Ahit Yaratılış Kitabı”ndan Hareketle İnsan İmgesine Grotesk Alternatifler: Pantagruel, Gargantua ve Frankenstein

Cilt: 1 Sayı: 2 10 Aralık 2021
PDF İndir
TR EN

“Eski Ahit Yaratılış Kitabı”ndan Hareketle İnsan İmgesine Grotesk Alternatifler: Pantagruel, Gargantua ve Frankenstein

Öz

François Rabelais’in Pantagruel ile Gargantua ve Mary Shelley’in Frankenstein isimli romanlarının grotesk kahramanları, farklı yaklaşımlarla da olsa, varoluş kavramı üzerinde durmaktadır. Açık ve örtük sorgulamalarla, yaşam ve ölüm etrafında şekillenen diyalog ve monologlar, Eski Ahit’te “Yaratılış” anlatısının yer aldığı Tekvin Kitabı’na sık sık göndermelerde bulunur. Gargantua ve oğlu Pantagruel’in dev cüsseleri, eğlenceyi ön plana çıkaran ve erken Orta Çağ’dan beri süregelen karnavalları hatırlatan yaşamlarıyla kendilerini insanlardan üstün gördükleri kompozisyonun ana biçimsel unsurları haline geliyor. Zaman zaman aşkınlığı arzulayan gövdelerin tevazu gösterdiği yerler de vardır. İnsanlıktan ayrı bir yere konumlandırılmadıkları için bu türün hırslı, eksik ya da kötü yanlarını ortaya çıkarırken samimi görünürler. Devler, bedensel ihtiyaç ve arzuları abartarak irade problemi yaratır ve bu, komik öğelerle işlenir. İnsanlar gibi üreyen, inanan ve onların içinde yaşayan devler sadece karnaval ruhunu yansıtmak ya da yaşamdan kaçmak için var olmamıştır. İnsana suretini değiştirerek bir ayna olurlar. Victor Frankenstein tarafından yaratılan umutsuz dev yaratık da benzer bir işlev taşır. Fakat bu ileti, dehşet uyandıran ortamlarda kısmen baskılanır. Frankenstein’ın yaratığı da Gargantua ve Pantagruel gibi kendini insan yerine koyar ve varoluşunu sorgularken insana ait olan kavramları kullanır. İnsanlığın tarihiyle bütünleşmek ister. Ancak dev ve çirkin cüssesi buna izin vermez. Umutsuzluk ve acısının büyüklüğü imgesiyle orantılıdır. Romanda yaratığın içkinliği, onu iblise teslim olduğu noktaya götürür. Tekvin Kitabı’nda insanın Râb tarafından yalnız bırakılmadığı yazar. Ona bir eş verilmiş ve soyunun devam etmesi sağlanmıştır. İnsanın tarihine girmeyi başaran devler Gargantua ve Pantagruel için de böyledir. Ancak Frankenstein’ın yaratığı yalnızdır. Bu üç dev imgesi, insanlığa alternatif gibi görünse de bireyin varoluş problemlerinden uzaklaşamazlar.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bahtin, Mihail (2019), Rabelais ve Dünyası, çev. Çiçek Öztek, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  2. Baudrillard, Jean (2015), Şeytana Satılan Ruh ya da Kötülün Egemenliği, çev. Oğuz Adanır, Ankara: Doğu Batı Yayınları.
  3. İdris Peygamber’in İki Kitabı-Hz. İdris’in Kitabı (2012), çev. Richard Laurance ve Robert H. Charles, çev. Oğuz Eser, İstanbul: İdil Yayınları.
  4. Joyce, James (1996), Ulysses, çev. Nevzat Erkmen, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  5. Kristeva, Julia (2014), Korkunun Güçleri İğrençlik Üzerine Deneme, çev. Nilgün Tutal, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  6. Kutsal Kitap Eski ve Yeni Antlaşma (2014), İstanbul: Yeni Yaşam Yayınları.
  7. Mellor, Anne K. (1989), Mary Shelley: Her Life, Her Fiction, Her Monsters, New York: Routledge.
  8. Ponty, Maurice Merleau (2005), Algılanan Dünya Sohbetler, çev. Ömer Aygün, İstanbul: Metis Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

10 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

9 Ekim 2021

Kabul Tarihi

23 Kasım 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Gürcan, A. G. (2021). “Eski Ahit Yaratılış Kitabı”ndan Hareketle İnsan İmgesine Grotesk Alternatifler: Pantagruel, Gargantua ve Frankenstein. Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi, 1(2), 296-309. https://izlik.org/JA92HF28WJ
AMA
1.Gürcan AG. “Eski Ahit Yaratılış Kitabı”ndan Hareketle İnsan İmgesine Grotesk Alternatifler: Pantagruel, Gargantua ve Frankenstein. bitig. 2021;1(2):296-309. https://izlik.org/JA92HF28WJ
Chicago
Gürcan, A. Göknur. 2021. “‘Eski Ahit Yaratılış Kitabı’ndan Hareketle İnsan İmgesine Grotesk Alternatifler: Pantagruel, Gargantua ve Frankenstein”. Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi 1 (2): 296-309. https://izlik.org/JA92HF28WJ.
EndNote
Gürcan AG (01 Aralık 2021) “Eski Ahit Yaratılış Kitabı”ndan Hareketle İnsan İmgesine Grotesk Alternatifler: Pantagruel, Gargantua ve Frankenstein. Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi 1 2 296–309.
IEEE
[1]A. G. Gürcan, “‘Eski Ahit Yaratılış Kitabı’ndan Hareketle İnsan İmgesine Grotesk Alternatifler: Pantagruel, Gargantua ve Frankenstein”, bitig, c. 1, sy 2, ss. 296–309, Ara. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92HF28WJ
ISNAD
Gürcan, A. Göknur. “‘Eski Ahit Yaratılış Kitabı’ndan Hareketle İnsan İmgesine Grotesk Alternatifler: Pantagruel, Gargantua ve Frankenstein”. Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi 1/2 (01 Aralık 2021): 296-309. https://izlik.org/JA92HF28WJ.
JAMA
1.Gürcan AG. “Eski Ahit Yaratılış Kitabı”ndan Hareketle İnsan İmgesine Grotesk Alternatifler: Pantagruel, Gargantua ve Frankenstein. bitig. 2021;1:296–309.
MLA
Gürcan, A. Göknur. “‘Eski Ahit Yaratılış Kitabı’ndan Hareketle İnsan İmgesine Grotesk Alternatifler: Pantagruel, Gargantua ve Frankenstein”. Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi, c. 1, sy 2, Aralık 2021, ss. 296-09, https://izlik.org/JA92HF28WJ.
Vancouver
1.A. Göknur Gürcan. “Eski Ahit Yaratılış Kitabı”ndan Hareketle İnsan İmgesine Grotesk Alternatifler: Pantagruel, Gargantua ve Frankenstein. bitig [Internet]. 01 Aralık 2021;1(2):296-309. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92HF28WJ
bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi 88x31.png Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.