Araştırma Makalesi

Mesnevîlerde Olağanüstü Bir Unsur Olarak Ejderha

Cilt: 5 Sayı: 9 30 Haziran 2025
PDF İndir
EN TR

Mesnevîlerde Olağanüstü Bir Unsur Olarak Ejderha

Öz

Ejderhalar, gerçekte var olmayan ancak dünya kültürlerinin çeşitli mitolojilerinde önemli yer tutan mitolojik varlıklardır. Bu efsanevi yaratıklar genellikle kültürel, folklorik ve mitolojik anlatılarda insan zihninin yaratıcılığı ve sembolizmi aracılığıyla şekillenmiştir. Ejderhaların mitolojik tasvirleri çeşitlilik gösterse de genel olarak bunlar korkunç, heybetli ve güçlü varlıklar olarak betimlenirler. Dünyanın farklı coğrafyalarında farklı kültürlerin edebî anlatılarında bazen bir engel, bazen bir korku ögesi, bazen düşman olarak ortaya çıkan ejderha, Türk halk anlatıları içerisinde de önemli bir yere sahiptir. Edebî bir terim olarak düşünüldüğünde “kurgulayarak anlatma” şeklinde tanımlanabilecek olan tahkiye, Türk anlatı geleneği içinde önce masal, destan, halk hikâyesi gibi türlerde kendini göstermiş, devamında bu geleneğe mesnevî türü de eklenmiştir. Gelişimini Anadolu sahasında sürdüren Türk anlatı geleneği içerisinde 13. yüzyıldan itibaren varlık göstermeye başlayan mesnevî türü, yalnız hikâye anlatımı değil sosyal hayata dair izlenimleri aktarmak, savaş veya düğün gibi toplumsal olayları kayda geçirmek, öğüt vermek, yabancı dil öğretmek gibi pek çok farklı amaca hizmet eden eserin ortaya konmasını sağlamıştır. Bu çalışmanın konusu olan tahkiyevî mesnevîler, bu türün hikâye anlatma kanadını oluşturan eserlerdir. Bu hikâyeler, bünyesinde yalnızca realist değil aynı zamanda fantastik, olağanüstü unsurları da barındırır. Kişi, mekân, olay veya durum gibi farklı şekillerde hikâyeye dâhil olan olağanüstü unsurlar arasında kurgusal canlılar da yer alır. Ejderha da hem zamansal hem de coğrafî olarak edebiyatta geniş bir alanda varlık göstermiş olağanüstü bir unsurdur. Tezden üretilen yayın kapsamındaki bu çalışmada, tez çalışması süresince taranan mesnevîler arasından konuya örnek malzeme sunmak açısından en verimli bulunan beş örnek eser (Ahmedî-İskendernâme, Ahmedî-Cemşîd u Hurşîd, Abdî-Heft Peyker, Hayâtî-Heft Peyker, Manisalı Câmî-Vâmık u Azrâ) seçilmiştir. Bu temsilci metinlerden hareketle ejderhanın farklı kültürlere ait anlatılardaki yerinden bahsedilmiş, bunların birbiri ile etkileşimine değinilmiş, ejderhanın mesnevîlerde olağanüstü bir unsur olarak kullanımı incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akalın, M. (1975). Ahmedî Cemşîd ü Hurşîd, inceleme-metin. Atatürk Üniversitesi Yayınları.
  2. Akdoğan, Y., Kutsal, N. (2019). İskendernâme (Ahmedî). Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları.
  3. Armutlu, S. (1998). Zâtî’nin Şemʿ ü Pervâne’si [Doktora Tezi İnönü Üniversitesi]. YÖK Tez Merkezi.
  4. Aydemir, Y. (2002). Türk edebiyatında kaside. Bilig, (22): 133-168.
  5. Boratav, P. N. (2012). Türk mitolojisi, Oğuzların-Anadolu, Azerbaycan ve Türkmenistan Türklerinin mitolojisi. (R.Özbay, Çev.). Bilge-Su Yayınları.
  6. Canım, R. (2018). Divan edebiyatının kaynakları. Paradigma Akademi Yayınları.
  7. Çapanoğlu, G. (2014). Ümmî Îsâ mihr ü vefâ (Dil İncelemesi-Metin-Gramatikal Dizin) [Yüksek Lisans Tezi Atatürk Üniversitesi]. YÖK Tez Merkezi.
  8. Çavuşoğlu, R. (2014). Ferah-Nâmeler ve Kemâloğlu’nun Ferah-Nâmesi inceleme-metin [Doktora Tezi Dokuz Eylül Üniversitesi]. YÖK Tez Merkezi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Osmanlı Sahası Klasik Türk Edebiyatı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

26 Haziran 2025

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

12 Kasım 2024

Kabul Tarihi

21 Ocak 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 5 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Yücel, H., & Aytan, T. (2025). Mesnevîlerde Olağanüstü Bir Unsur Olarak Ejderha. Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi, 5(9), 47-63. https://doi.org/10.69787/bitigefd.1583946
AMA
1.Yücel H, Aytan T. Mesnevîlerde Olağanüstü Bir Unsur Olarak Ejderha. bitig. 2025;5(9):47-63. doi:10.69787/bitigefd.1583946
Chicago
Yücel, Hicran, ve Talat Aytan. 2025. “Mesnevîlerde Olağanüstü Bir Unsur Olarak Ejderha”. Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi 5 (9): 47-63. https://doi.org/10.69787/bitigefd.1583946.
EndNote
Yücel H, Aytan T (01 Haziran 2025) Mesnevîlerde Olağanüstü Bir Unsur Olarak Ejderha. Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi 5 9 47–63.
IEEE
[1]H. Yücel ve T. Aytan, “Mesnevîlerde Olağanüstü Bir Unsur Olarak Ejderha”, bitig, c. 5, sy 9, ss. 47–63, Haz. 2025, doi: 10.69787/bitigefd.1583946.
ISNAD
Yücel, Hicran - Aytan, Talat. “Mesnevîlerde Olağanüstü Bir Unsur Olarak Ejderha”. Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi 5/9 (01 Haziran 2025): 47-63. https://doi.org/10.69787/bitigefd.1583946.
JAMA
1.Yücel H, Aytan T. Mesnevîlerde Olağanüstü Bir Unsur Olarak Ejderha. bitig. 2025;5:47–63.
MLA
Yücel, Hicran, ve Talat Aytan. “Mesnevîlerde Olağanüstü Bir Unsur Olarak Ejderha”. Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi, c. 5, sy 9, Haziran 2025, ss. 47-63, doi:10.69787/bitigefd.1583946.
Vancouver
1.Hicran Yücel, Talat Aytan. Mesnevîlerde Olağanüstü Bir Unsur Olarak Ejderha. bitig. 01 Haziran 2025;5(9):47-63. doi:10.69787/bitigefd.1583946
bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi 88x31.png Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.