Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SOCIOLOGICAL ANALYSIS OF WHOLESALE MARKETS FOR FRESH FRUITS AND VEGETABLES

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 5 - PROF. DR. DOĞAN ÖZLEM'E İTHAFEN, 48 - 70, 20.06.2023
https://doi.org/10.5281/zenodo.8058380

Öz

Fresh vegetable and fruit markets in Turkey play an important role in the transportation of products from the producer to the market. They employ many people from many professions such as Officer, Exiter/Porter,Commissionaire/Trade Boss, Lawyer, Accountant/Municipal Staff (worker), Marketer, Truck Driver and Trader. For this reason, they are places that should be studied sociologically. On this occasion, this article deals with the economic, cultural and symbolic capital differences of the employees of Ankara Vegetable and Fruit Market. The concept of capital is defined and used in different contexts in liberal and socialist ideologies. In this study, Pierre Bourdieu's capital concepts are used. According to Bourdieu, people have different economic, cultural, social and symbolic capitals in social life. These capital differences determine socio-cultural and economic distinctions between people and can determine people's class and social positions. This study was carried out in Ankara Vegetable and Fruit Market between 2019-2022. An average of 2000 people are employed in this place. In this study, which is based on field research, the education and income status of the participants, their professions, their preferences about the sports they want to do, and their families' orientation to art were used as the main criteria to determine the distinction between them. Quantitative research design and stratified sampling technique were used in the study. The data obtained by interviewing a total of 118 people were analyzed with the S.P.S.S.(24) program. In the study, it is assumed that the participants have different economic, and cultural capitals and there are various sociological factors behind these differences.

Kaynakça

  • Bourdieu, Pierre (1986), “The Forms of Capital”, Richardson, J., Handbook of Theory and Research for the Sociology of Education (1986), Westport, CT: Greenwood, pp. 241–58.
  • Bourdieu, Pierre (1995a), Pratik Nedenler: Eylem Kuramı Üzerine, Çev. Hülya Tufan, İstanbul: Kesit Yayıncılık.
  • Bourdieu, Pierre (1995b), “Spor Sosyolojisi Notları”, Çev. Nazlı Ökten, Sayı: 25, İstanbul: Hayalet Gemi.
  • Bourdieu, Pierre (1997), Toplumbilim Sorunları, Çev. Işık Ergüden, İstanbul: Kesit Yayıncılık.
  • Bourdieu, Pierre (2002), “On Marriage Strategies”, Population and Development Review , Sep., 2002, Vol. 28, No. 3 (Sep., 2002), pp.549-558.
  • Bourdieu, Pierre (2006), Sanatın Kuralları: Yazınsal Alanın Oluşumu ve Yapısı, Çev. N. Kamil Sevil, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Bourdieu, Pierre (2007), “Viva La Crise!: Sosyal Bilimde Heterodoksi İçin”, Ocak ve Zanaat: Pierre Bourdieu Derlemesi, Der. Güney Çeğin, Emrah Göker, Alim Arlı, Ümit Tatlıcan,İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Bourdieu, Pierre (2014), Düşünümsel Bir Antropoloji İçin Cevaplar, Çev. Nazlı Ökten, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Bourdieu, Pierre (2015a), Ayrım : Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi, Çev. Ayşe Günce Berkkurt ve Derya Fırat Şannan, Ankara: Heretik Yayınları.
  • Bourdieu, Pierre (2015b), Eril Tahakküm, Çev. Bediz Yılmaz, 2. Basım, İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  • Bourdieu, Pierre (2015c), Devlet Üzerine: College de France Dersleri (1989-1992), Çev. Aslı Sümer, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • İmli, Hadimli ve Bulut, İhsan (2004), “Antalya’da Sebze Meyve Ticareti ve Antalya Toptancı Hâli’ne Coğrafi Bir Yaklaşım”. Doğu Coğrafya Dergisi, 11, 261-281.
  • Jourdain, Anne. ve Naulin, Sidonie (2016), Pierre Bourdieu’nün Kuramı ve Sosyolojik Kullanımları, Çev. Öykü Elitez, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Marshall, Gordon (1999), Sosyoloji Sözlüğü, Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Meder, Mehmet ve Çeğin, Güney (2011), “Bourdieu’yü Okumak: Post-Pozitivist Bir Sosyolojinin İmkânı Üzerine”, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, cilt: 10, sayı: 1, s. 233-256.
  • Öçer, Abdullah ve Bayuk, Nedim. (1999), “Türkiye’de Meyce-Sebze Ticareti ve Toptancı Halleri”, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 15, Sayı 1, 293 – 326.
  • Swartz, David (2011), Kültür ve İktidar Pierre Bourdieu’nün Sosyolojisi, Çev. Elçin Gen, İstanbul:İletişim Yayınları.
  • Tuna, Muammer (2017), “Niceliksel Araştırma”, Sosyolojiye Giriş, Ed: Muammer Tuna, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Ünal, Ahmet Zeki (2004), Sosyal Tabakalaşma Bağlamında Pierre Bourdieu’nün Kültürel Sermaye Kavramı, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınlanmamış Doktora Tezi.
  • Wacquant, Loic J. D. (2007), “Pierre Bourdieu: Hayatı, Eserleri ve Entelektüel Gelişimi”, Ocak ve Zanaat: Pierre Bourdieu Derlemesi, Der. Güney Çeğin, Emrah Göker, Alim Arlı, Ümit Tatlıcan, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Wacquant, Loic J. D. (2014), “Düşünümsel Bir Antropoloji için Cevaplar’a Giriş”, Düşünümsel Bir Antropoloji İçin Cevaplar, Çev. Nazlı Ökten, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • İnternet Kaynakları: URL-1: https://www.turkis.org.tr/aralik-2022-aclik-ve-yoksulluk-siniri/ (e.t. 25.03.2023).

Ankara Sebze ve Meyve Hali Çalışanlarının Sahip Oldukları Sermaye Farklılıkları Üzerine Pierre Bourdieu’cü Bir Analiz

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 5 - PROF. DR. DOĞAN ÖZLEM'E İTHAFEN, 48 - 70, 20.06.2023
https://doi.org/10.5281/zenodo.8058380

Öz

Türkiye’de yaş sebze ve meyve halleri, ürünlerin üreticiden pazara ulaşımında önemli roller üstlenmektedir. Ürünlerin tedarik edilmesinin yanı sıra bu alanlar “Memur”, “Çıkışçı/Hamal”, “Belediye İşçisi”, “Muhasebeci”, “Avukat”, “Büro Personeli”, “Şoför” ve “Tüccar” gibi birçok meslek grubunu ve farklı sosyal tabakalarda yer alan insanları istihdam etmesi bakımından da önemli ve sosyolojik olarak çalışılması gereken yerlerdir. Bu vesileyle bu makale, Ankara Sebze ve Meyve Hâl’i çalışanlarını ve onların sahip oldukları ekonomik ve kültürel sermaye farklılıklarını konu edinmektedir. Sermaye kavramı başta liberal ve sol kesimlerde farklı içeriklerde tanımlanmakta ve kullanılmaktadır. Bu çalışmada sermaye kavramı Pierre Bourdieu’cü çerçevede ele alınmaktadır. Bourdieu’ye göre, insanların toplumsal yaşamda ekonomik, kültürel, sosyal ve simgesel sermayeleri bulunmaktadır. Bu sermayelere sahip olma hacmi ve yoğunluğu, insanların sınıfsal ve sosyal konumlarını tayin edebilmektedir. Aynı zamanda insanlar arasında oluşan sosyo-kültürel ve ekonomik “ayrım” hatlarını belirlemektedir. 2019-2022 yılları arasında ortalama 2000 kişinin istihdam edildiği Ankara Sebze ve Meyve Hâli’nde saha araştırmasına dayalı olarak yapılan bu çalışmada, sözü edilen sermaye farklılıklarının değerlendirilmesinde, katılımcıların eğitim ve gelir durumu, mesleki konumları, yapmak istedikleri sporlara dair tercihleri ölçüt alınmıştır. Çalışmada nicel araştırma deseni ve buna bağlı tabakalı örneklem tekniği kullanılmış ve toplamda 118 kişiyle görüşülerek elde elde edilen veriler S.P.S.S. 24 programı ile analiz edilmiştir. Çalışmada “A.S.M.H.’de istihdam edilen farklı meslek grubuna ait katılımcıların ekonomik ve kültürel sermayelerinin farklı olduğu ve söz konusu farklılıkların gerisinde çeşitli sosyolojik faktörlerin bulunduğu” varsayımından hareket edilmiştir.

Kaynakça

  • Bourdieu, Pierre (1986), “The Forms of Capital”, Richardson, J., Handbook of Theory and Research for the Sociology of Education (1986), Westport, CT: Greenwood, pp. 241–58.
  • Bourdieu, Pierre (1995a), Pratik Nedenler: Eylem Kuramı Üzerine, Çev. Hülya Tufan, İstanbul: Kesit Yayıncılık.
  • Bourdieu, Pierre (1995b), “Spor Sosyolojisi Notları”, Çev. Nazlı Ökten, Sayı: 25, İstanbul: Hayalet Gemi.
  • Bourdieu, Pierre (1997), Toplumbilim Sorunları, Çev. Işık Ergüden, İstanbul: Kesit Yayıncılık.
  • Bourdieu, Pierre (2002), “On Marriage Strategies”, Population and Development Review , Sep., 2002, Vol. 28, No. 3 (Sep., 2002), pp.549-558.
  • Bourdieu, Pierre (2006), Sanatın Kuralları: Yazınsal Alanın Oluşumu ve Yapısı, Çev. N. Kamil Sevil, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Bourdieu, Pierre (2007), “Viva La Crise!: Sosyal Bilimde Heterodoksi İçin”, Ocak ve Zanaat: Pierre Bourdieu Derlemesi, Der. Güney Çeğin, Emrah Göker, Alim Arlı, Ümit Tatlıcan,İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Bourdieu, Pierre (2014), Düşünümsel Bir Antropoloji İçin Cevaplar, Çev. Nazlı Ökten, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Bourdieu, Pierre (2015a), Ayrım : Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi, Çev. Ayşe Günce Berkkurt ve Derya Fırat Şannan, Ankara: Heretik Yayınları.
  • Bourdieu, Pierre (2015b), Eril Tahakküm, Çev. Bediz Yılmaz, 2. Basım, İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  • Bourdieu, Pierre (2015c), Devlet Üzerine: College de France Dersleri (1989-1992), Çev. Aslı Sümer, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • İmli, Hadimli ve Bulut, İhsan (2004), “Antalya’da Sebze Meyve Ticareti ve Antalya Toptancı Hâli’ne Coğrafi Bir Yaklaşım”. Doğu Coğrafya Dergisi, 11, 261-281.
  • Jourdain, Anne. ve Naulin, Sidonie (2016), Pierre Bourdieu’nün Kuramı ve Sosyolojik Kullanımları, Çev. Öykü Elitez, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Marshall, Gordon (1999), Sosyoloji Sözlüğü, Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Meder, Mehmet ve Çeğin, Güney (2011), “Bourdieu’yü Okumak: Post-Pozitivist Bir Sosyolojinin İmkânı Üzerine”, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, cilt: 10, sayı: 1, s. 233-256.
  • Öçer, Abdullah ve Bayuk, Nedim. (1999), “Türkiye’de Meyce-Sebze Ticareti ve Toptancı Halleri”, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 15, Sayı 1, 293 – 326.
  • Swartz, David (2011), Kültür ve İktidar Pierre Bourdieu’nün Sosyolojisi, Çev. Elçin Gen, İstanbul:İletişim Yayınları.
  • Tuna, Muammer (2017), “Niceliksel Araştırma”, Sosyolojiye Giriş, Ed: Muammer Tuna, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Ünal, Ahmet Zeki (2004), Sosyal Tabakalaşma Bağlamında Pierre Bourdieu’nün Kültürel Sermaye Kavramı, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınlanmamış Doktora Tezi.
  • Wacquant, Loic J. D. (2007), “Pierre Bourdieu: Hayatı, Eserleri ve Entelektüel Gelişimi”, Ocak ve Zanaat: Pierre Bourdieu Derlemesi, Der. Güney Çeğin, Emrah Göker, Alim Arlı, Ümit Tatlıcan, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Wacquant, Loic J. D. (2014), “Düşünümsel Bir Antropoloji için Cevaplar’a Giriş”, Düşünümsel Bir Antropoloji İçin Cevaplar, Çev. Nazlı Ökten, İstanbul: İletişim Yayınları.
  • İnternet Kaynakları: URL-1: https://www.turkis.org.tr/aralik-2022-aclik-ve-yoksulluk-siniri/ (e.t. 25.03.2023).
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Çalışma Sosyolojisi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hasan Şen 0000-0003-2111-2223

Hatice Şeker Bu kişi benim 0000-0002-9151-6699

Erken Görünüm Tarihi 16 Haziran 2023
Yayımlanma Tarihi 20 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi 26 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 5 - PROF. DR. DOĞAN ÖZLEM'E İTHAFEN

Kaynak Göster

APA Şen, H., & Şeker, H. (2023). Ankara Sebze ve Meyve Hali Çalışanlarının Sahip Oldukları Sermaye Farklılıkları Üzerine Pierre Bourdieu’cü Bir Analiz. Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi, 3(5), 48-70. https://doi.org/10.5281/zenodo.8058380
AMA Şen H, Şeker H. Ankara Sebze ve Meyve Hali Çalışanlarının Sahip Oldukları Sermaye Farklılıkları Üzerine Pierre Bourdieu’cü Bir Analiz. bitig. Haziran 2023;3(5):48-70. doi:10.5281/zenodo.8058380
Chicago Şen, Hasan, ve Hatice Şeker. “Ankara Sebze Ve Meyve Hali Çalışanlarının Sahip Oldukları Sermaye Farklılıkları Üzerine Pierre Bourdieu’cü Bir Analiz”. Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi 3, sy. 5 (Haziran 2023): 48-70. https://doi.org/10.5281/zenodo.8058380.
EndNote Şen H, Şeker H (01 Haziran 2023) Ankara Sebze ve Meyve Hali Çalışanlarının Sahip Oldukları Sermaye Farklılıkları Üzerine Pierre Bourdieu’cü Bir Analiz. Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi 3 5 48–70.
IEEE H. Şen ve H. Şeker, “Ankara Sebze ve Meyve Hali Çalışanlarının Sahip Oldukları Sermaye Farklılıkları Üzerine Pierre Bourdieu’cü Bir Analiz”, bitig, c. 3, sy. 5, ss. 48–70, 2023, doi: 10.5281/zenodo.8058380.
ISNAD Şen, Hasan - Şeker, Hatice. “Ankara Sebze Ve Meyve Hali Çalışanlarının Sahip Oldukları Sermaye Farklılıkları Üzerine Pierre Bourdieu’cü Bir Analiz”. Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi 3/5 (Haziran 2023), 48-70. https://doi.org/10.5281/zenodo.8058380.
JAMA Şen H, Şeker H. Ankara Sebze ve Meyve Hali Çalışanlarının Sahip Oldukları Sermaye Farklılıkları Üzerine Pierre Bourdieu’cü Bir Analiz. bitig. 2023;3:48–70.
MLA Şen, Hasan ve Hatice Şeker. “Ankara Sebze Ve Meyve Hali Çalışanlarının Sahip Oldukları Sermaye Farklılıkları Üzerine Pierre Bourdieu’cü Bir Analiz”. Bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. 5, 2023, ss. 48-70, doi:10.5281/zenodo.8058380.
Vancouver Şen H, Şeker H. Ankara Sebze ve Meyve Hali Çalışanlarının Sahip Oldukları Sermaye Farklılıkları Üzerine Pierre Bourdieu’cü Bir Analiz. bitig. 2023;3(5):48-70.
bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi 88x31.png Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.