The development, reproduction, and population growth parameters of melon aphid, Aphis gossypii Glover (Hemiptera: Aphididae), were studied on four watermelon varieties (Crimson Sweet, Crimson Tide F1, Galactica and Sürme) under controlled conditions (25±1°C temperature, 65±5% humidity and 16:8 hours long day light conditions) in growth chamber. The effect of watermelon varieties on the biology of A. gossypii was determined as significant. The highest fecundity was recorded on Galactica (58.97 offspring/female), followed by Crimson Tide F1 (57.80 offspring/female), Sürme (57.25 offspring/female) and Crimson Sweet (57.03 offspring/female) respectively. The highest net reproduction rate (Ro) was observed on Crimson Tide F1 (22.40 offspring), while the lowest was on Sürme (18.61 offspring). The value of intrinsic rate of increase (rm) ordered from the highest to the lowest as Crimson Tide F1 0.371, Galactica 0.365, Sürme 0.359 and Crimson Sweet 0.353 respectively.
Aphis gossypii Glover (Hemiptera: Aphididae)’nın gelişme, üreme ve popülasyon artışı ile ilgili parametrelerinin belirlenmesi çalışmaları dört farklı karpuz çeşidi üzerinde (Crimson Sweet, Crimson Tide F1, Galactica ve Sürme) kontrollü koşullara sahip iklim kabininde (25±1°C sıcaklık, %65±5 orantılı nem ve 16:8 saat uzun gün aydınlatmalı) yürütülmüştür. Karpuz çeşitlerinin A. gossypii’nin biyolojisi üzerine önemli etkisi olduğu saptanmıştır. En yüksek doğurganlık Galactica çeşidi üzerinde (58.97 nimf/ergin) kaydedilirken, bu çeşidi sırasıyla Crimson Tide F1 (57.80 nimf/ergin), Sürme (57.25 nimf/ergin) ve Crimson Sweet (57.03 nimf/ergin) çeşitleri izlemiştir. En yüksek net üreme oranı (Ro) Crimson Tide F1 çeşidi üzerinde (22.40 nimf) gözlenirken, en düşük oran Sürme çeşidi üzerinde (18.61 nimf) gerçekleşmiştir. A. gossypii’nin kalıtsal üreme yeteneği (rm) en yüksekten en düşüğe doğru Crimson Tide F1 0.371, Galactica 0.365, Sürme 0.359 ve Crimson Sweet 0.353 olarak sıralanmıştır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2016 |
Gönderilme Tarihi | 20 Eylül 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 56 Sayı: 3 |