İnsektisidler bir istihlak maddesi değil, bir istihsal vasıtası olduklarından, ancak tavsiye edildikleri şekilde kullanıldıkları zaman azami faydayı sağlarlar. İnsektisidlerin böcekleri öldürmelerinden başka, doğrudan doğruya kaliteyi iyileştirecek bir özellikleri yoktur. Tavsiye edildikleri şekilde kullanılmadıkları zaman, bitkilerde tad, koku, lezzet gibi vasıfların bozulması,
insektisidlerin mahzurlarından biridir. Bazı insektisidler tavsiye edilen şekilde kullanılsalar dahi, bazı nebatlarda bu vasıflara tesir etmektedirler. Bilhassa, tad, koku, lezzet gibi kaliteleri sebebi ile kıymetli olan nebatlar üzerinde, bu gibi insektisidlerin kullanılması halinde dikkatli olmak lâzımdır. Toprak tatbikatlarında, insektisid uzun zaman toprakta kalabiliyorsa müteakip senelerde dahi bu toprakta yetiştirilecek olan nebatların kalitelerine tesir edebilir. İnsektisid gıdanın kalitesini (Boswell, 1955) hasat anında tatbiki ve bakiyevi tesiri sebebi ile bozmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Kasım 2008 |
Gönderilme Tarihi | 17 Kasım 2008 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1961 Cilt: 2 Sayı: 8 |