EN
TR
Eskişehir ili hububat ekim alanlarında hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenlerinin saptanması, buğday ve arpada Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram. and Jain'ya karşı genitör çeşit ve hatların belirlenmesi
Öz
Eskişehir ili yöresinde ekili buğday ve arpa tarlalarından 218'i hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü yönünden incelenmiş ve 194 tarla bulaşık bulunmuştur. Bulaşık tarlalardan alınan örneklerden 8 cinse ait 24 fungal tür saptanmıştır. Bu türlerden 14 adeti Fusarium spp., 3 adeti Drechslera spp., 2 adeti Alternaria spp.ile birer adedi de Ophiobolus graminis, Ulocladium atrum, Nigrospora oryzae ve Phoma spp. ve steril fungustur. Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsünün 1997 ve 1998 yıllarına ait melez bahçesinden seçilen 199 arpa çeşit ve hattı, arpa tohum patolojisinde kullanılmıştır.
Arpa tanelerinde Alternaria alternata Keissler, Septonema spp., Penicillium spp., Rhizopus stolonifer Lind, A.triticina Prasada and Prabhu, Cladosporium herbarum Link ex Gray, Ulocladium atrum Preuss, Alternaria spp., Fusarium moniliforme Sheld., Stemphilium herbarum Rabenh., Phoma spp., Drechslera teres Shoem., Aspergillus niger van Tieghem, A.parasiticus Speare, Curvularia inaequalis Boedijn., D.tetramera Subram.and Jain, Mucor spp., A. candidus Link, D.sorokiniana Subram. and Jain, Lacellina spp., Trichoderma viride Pers. ex Gray Ustilago hordei Lager ve %0.88 oranında da steril fungus saptanmıştır. Reaksiyon çalışmalarında ise 99 buğday ve 199 arpa çeşit ve hattı D. sorokiniana'ya karşı test edilmiştir. D.sorokiniana'ya karşı bir buğday çeşidi ile 36 arpa çeşidi ve hattı dayanıklı (R), 10 buğday ve 39 arpa çeşidi ve hattı ise orta derecede dayanıklı (MR) bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
13 Aralık 2000
Gönderilme Tarihi
17 Aralık 2008
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2000 Cilt: 40 Sayı: 1
APA
Aktaş, H., Bolat, N., Keser, M., & İnce, T. (2000). Eskişehir ili hububat ekim alanlarında hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenlerinin saptanması, buğday ve arpada Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram. and Jain’ya karşı genitör çeşit ve hatların belirlenmesi. Plant Protection Bulletin, 40(1), 71-83. https://izlik.org/JA98AZ79TG
AMA
1.Aktaş H, Bolat N, Keser M, İnce T. Eskişehir ili hububat ekim alanlarında hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenlerinin saptanması, buğday ve arpada Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram. and Jain’ya karşı genitör çeşit ve hatların belirlenmesi. Plant Protection Bulletin. 2000;40(1):71-83. https://izlik.org/JA98AZ79TG
Chicago
Aktaş, H., N. Bolat, M. Keser, ve T. İnce. 2000. “Eskişehir ili hububat ekim alanlarında hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenlerinin saptanması, buğday ve arpada Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram. and Jain’ya karşı genitör çeşit ve hatların belirlenmesi”. Plant Protection Bulletin 40 (1): 71-83. https://izlik.org/JA98AZ79TG.
EndNote
Aktaş H, Bolat N, Keser M, İnce T (01 Aralık 2000) Eskişehir ili hububat ekim alanlarında hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenlerinin saptanması, buğday ve arpada Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram. and Jain’ya karşı genitör çeşit ve hatların belirlenmesi. Plant Protection Bulletin 40 1 71–83.
IEEE
[1]H. Aktaş, N. Bolat, M. Keser, ve T. İnce, “Eskişehir ili hububat ekim alanlarında hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenlerinin saptanması, buğday ve arpada Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram. and Jain’ya karşı genitör çeşit ve hatların belirlenmesi”, Plant Protection Bulletin, c. 40, sy 1, ss. 71–83, Ara. 2000, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98AZ79TG
ISNAD
Aktaş, H. - Bolat, N. - Keser, M. - İnce, T. “Eskişehir ili hububat ekim alanlarında hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenlerinin saptanması, buğday ve arpada Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram. and Jain’ya karşı genitör çeşit ve hatların belirlenmesi”. Plant Protection Bulletin 40/1 (01 Aralık 2000): 71-83. https://izlik.org/JA98AZ79TG.
JAMA
1.Aktaş H, Bolat N, Keser M, İnce T. Eskişehir ili hububat ekim alanlarında hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenlerinin saptanması, buğday ve arpada Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram. and Jain’ya karşı genitör çeşit ve hatların belirlenmesi. Plant Protection Bulletin. 2000;40:71–83.
MLA
Aktaş, H., vd. “Eskişehir ili hububat ekim alanlarında hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenlerinin saptanması, buğday ve arpada Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram. and Jain’ya karşı genitör çeşit ve hatların belirlenmesi”. Plant Protection Bulletin, c. 40, sy 1, Aralık 2000, ss. 71-83, https://izlik.org/JA98AZ79TG.
Vancouver
1.H. Aktaş, N. Bolat, M. Keser, T. İnce. Eskişehir ili hububat ekim alanlarında hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenlerinin saptanması, buğday ve arpada Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram. and Jain’ya karşı genitör çeşit ve hatların belirlenmesi. Plant Protection Bulletin [Internet]. 01 Aralık 2000;40(1):71-83. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98AZ79TG
